Tulcea

Costel Vicol, senator USR: Șantierele navale în derivă!

- declarație politică de la tribuna Parlamentului

#Șantierelenavaleînderivă

Războiul de la granița României, generat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a pus aparent în umbră o serie de probleme cu care se confruntă românii, asta nu înseamnă că ele nu mai există sau că au fost uitate.

 

Acesta este și motivul pentru care în ședința Senatului de astăzi am readus în discuție, primului-ministru și ministrului economiei una dintre probleme, și anume pe aceea a șantierelor navale ale României, șantiere care astăzi se află în pragul colapsului.

”…Pentru a susține și a contribui la dezvoltarea industriei construcțiilor navale, se impune ca statul să ofere suport industriei din contrucțiile navale, prin acordarea acelorași facilități fiscale care sunt deja acordate și reglementate în domeniului construcțiilor civile.

Acordarea facilităților fiscale ar remedia și problemele ocazionate de deficitul de personal cu care se confruntă societățile care desfășoară activități în domeniul construcțiilor navale. După cum se știe, criza forței de muncă se manifestă atât în rândul specialiștilor, meseriașilor, cât și în rândul muncitorilor. Principala cauză a lipsei de personal se datorează migrației forței de muncă din România, muncitorii români fiind în continuare atrași de locurile de muncă din alte state, iar această orientare către alte state se datorează câștigurilor din muncă în cuantumuri atractive pe care le obțin în străinătate. Deşi, şcolile profesionale au fost desființate la începutul anilor 2000, şantierele navale au înfiinţat centre de formare acreditate şi au continuat să formeze specialiști, însă din cauza veniturilor salariale reduse, interesul tinerilor scade în mod progresiv.

Ca atare, singura cale pentru combaterea migrației forței de muncă o reprezintă majorarea salariilor și corelativ acestei măsuri, acordarea de facilități fiscale, dat fiind faptul că acesta reprezintă singurul motiv care determină migrația masivă…”

Vă voi ține la curent cu această situație.

Back to top button