Ştirea zilei

Denisa Călin a câştigat a zecea ediţie a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”!

În intervalul 6-7 august, la Satul Pescăresc Tradițional Tulcea a avut loc a X-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”, eveniment organizat de Ansamblul Artistic Județean „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea. La ediția din acest an s-au înscris 39 de concurenți: 22 la categoria de vârstă 9-15 ani, 15 la categoria 16-40, respectiv 2 la categoria instrumentiști.

            Pe fundalul… rural al Satului Pescăresc, concursul desfășurat joi seară, cu începere de la ora 19.00, a impresionat atât juriul, cât și spectatorii prin calitățile interpretative și varietatea costumelor populare ale concurenților reprezentând aproape toate zonele etnofolclorice ale țării. Calitatea ridicată a evoluțiilor, interesul vădit al participanților pentru cultura tradițională și cântecul popular românesc, conjugate cu exigențele acestui festival de tradiție, au făcut ca jurizarea să dureze până târziu în noapte, specialiștii făcând cu dificultate departajarea.

            Programul de vineri a început cu un recital al solistului giurgiuvean Stelian Păun, câștigătorul ediției a IX-a a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”, ca la microfon să cânte apoi, pe rând, soliștii vocali ai Ansamblului „Baladele Deltei”: Costel Atanasof, Laura Mocăniță, Laura Feraru și Georgeta Nichifor.

            Au urmat alocuțiuni. Managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, prof. Ștefan Coman, a subliniat eforturile de a organiza, în pofida vremurilor, acest festival de tradiție: „Noi am fi vrut să invităm la festival, în recital, în acest an toți cei nouă câștigători ai edițiilor precedente. Până la urmă, deciși să nu trecem peste ediția 2020, am organizat festivalul Satul Pescăresc Tradițional Tulcea”. Primarul municipiului, prof. dr. Constantin Hogea, prezent în cele două zile, a declarat pentru cei prezenți: „Este a zecea ediție și am fi vrut ca aceasta, într-adevăr, să fie una jubiliară, să fie un spectacol de cu totul și cu totul altă amploare. Și iată că a rezultat un spectacol de calitate: mă bucur să aud că valoarea și numărul concurenților la această ediție a fost pe măsura importanței acestui festival, a așteptărilor dumneavoastră. Dar dacă bunul Dumnezeu ridică această pacoste de pe capul nostru, promitem că ne vom revanșa la a XI-a ediție, pe care o vom completa cu ceea ce nu am putut anul acesta! Nu este ușor să te deplasezi în aceste condiții din atâtea părți ale țării și se cuvine să le mulțumim și celor care i-au sprijinit pe concurenți să ajungă aici. Este un semnal de încurajare legat de ceea ce ne definește ca popor: zestrea, cultura, portul popular. Acesta este, până la urmă, scopul acestei manifestări: de a promova tineri care să calce pe urmele marilor cântăreți dobrogeni. Este pentru noi un privilegiu să putem marca an de an personalitatea Nataliei Șerbănescu! Vă mulțumesc tuturor, Dumnezeu să ne aibă-n pază pe toți”.

Back to top button