fbpx
Tulcea

Elevii din lotul olimpic național (Olimpiada de Religie – cultul ortodox de rit vechi) – la Gura Humorului

Elevii din lotul olimpic național (Olimpiada de Religie – cultul ortodox de rit vechi)  s-au aflat azi, cu sprijinul deputatului Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, la Gura Humorului, județul Suceava! „Ideea construirii unei biserici în Hamor în cinstea Sf. Nicolae – le-a aparținut părinților doamnei profesor Ana Maliş-Miron, respectiv dascălii Feodor și Ecaterinei Maliș” – a  declarat Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România.
“Mai întâi mama mea – Ecaterina Maliş l-a convins pe vărul său Onisim Radionov să doneze o parte din curte pentru construcţie iar – dascălul Feodor – tatăl meu, s-a apucat de treabă. Și astfel, Feodor şi Ecaterina Maliş, alături de Onisim Radionov, au devenit inițiatorii și ctitorii acestui lăcaș sfânt.
Dascălul Feodor Maliș – un priceput organizator, a depus mult suflet pentru construirea acestui locaș sfânt. Posibilitățile noastre materiale erau mici, dar fiecare a ajutat cum a putut, cu bani sau participând efectiv la construcție. După obținerea aprobării și a binecuvântării din partea Sfântului Sobor al Mitropoliei Ortodoxe ruse de rit vechi de la Brăila, dascălul Feodor, s-a deplasat personal prin localitățile staroverilor să colecteze ajutoare. Primii binefăcători care au sărit în ajutorul nostru, au fost frații și surorile întru credință din comuna Carcaliu (jud. Tulcea) şi din satul Manolea, preotul Porfirii și eparhia sa din America, protoiereul Timofei și comunitatea sa din Australia, inginerul Ivan Maliș din Brăila, precum și alți oameni de bine, din Tg. Frumos, Piatra Neamț, Suceava, București, Timișoara, Cluj-Napoca. Primăria locală ne-a oferit lemnul necesar construcției, iar Comunitatea locală a rușilor lipoveni din Sarichioi ne-a oferit în dar câteva icoane extrem de prețioase.
Proiectul edificiului sfânt a fost realizat de Corneliu Radionov împreună cu soția sa Vanda, ajutați de ing. Vasile Mironov, iar iconostasul bisericii noastre a fost pictat de renumitul iconograf Serghei Mitri din Constanța.
Construcția bisericii a durat cca. 2 ani și a fost finalizată, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, pe la sfârșitul lunii august 1998.
Cinste acelor membri ai comunităţii, care şi-au îndeplinit misiunea de adevăraţi creştini implicându-se în această sfântă lucrare: Onisim şi Alexandra Radionov, Ecaterina şi Ana Maliş, Luca și Elena, Vasile Mironov, Mihail și Anisia, Irina şi Cristina Alexandrov, Achilina Mironov, Ivan și Katea Avdei, Mercur şi Ecaterina Miftodi, Mircea și Maria Duceac, Timofei și Liuba Miftodi, Gheorghe și Marusea Nițu, Ioachim, Elena, Gavril Condratovici, Zaharia și Filip Onofrei ș.a.
Sfințirea bisericii a avut loc pe 13 septembie 1998. A fost un eveniment de înaltă vibrație spirituală. Iată că au trecut deja de atunci două decenii” – a concluzionat prof. Ana Miron, fostă președintă a CRL din Gura Humorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button