Fermierii tulceni vor culoare separate pentru cerealele ucrainene! Și reintroducerea taxelor
Circa 400 de fermieri tulceni și peste 130 de tractoare au ajuns azi la amiază în Vama Isaccea la protestul organizat de Asociația Fermierilor din județul Tulcea. Anunțat încă de vinerea trecută, după ce a avut consiliul director al asociației, protestul a fost unul organizat și la nivel național, fermierii fiind nemulțumiți de faptul că cerealele din Ucraina pătrund pe piața europeană, inclusiv prin Vama Isaccea, fără taxe și la o calitatate necorformă cu cea impusă ferierilor români de Comisia Europeană.
Chiar dacă s-au adunat cu mic, cu mare la protestul anunțat încă de săptămâna trecută, fermierii tulceni adunați în Vama Isaccea și-ar fi dorit, mulți dintre ei, să blocheze, chiar și pentru trei ore, accesul oricăror vehicule spre sau dinspre punctul de trecere a frontierei Isaccea – Orlovca. Acest lucru nu a fost posibil fiindcă nu pentru așa ceva a fost autorizat protestul însă totuși coloana de TIR-uri cu care era ocupat de regulă drumul spre Vamă a fost acum o coloană de tractoare. ”Avem nu mai puțin de 128 de utilaje agricole prezente aici, adică tractoare, iar numărul acestora l-am limitat în această dimineață în discuțiile cu fermierii care și-au anunțat prezența la protest fiindcă ar fi trebuit să fie mai multe. Ca și fermieri suntem peste numărul la care m-aș fi gândit, sincer vă spun că îmi era teamă săptămâna trecută că nici măcar 100 nu vom fi iar azi din estimarea jandarmilor suntem peste 400. Din acest punct de vedere am demonstrat, noi fermierii, că suntem uniți și suntem o forță și de aceea le mulțumesc tuturor celor care au ajuns aici sau și-au trimis reprezentanți” a declarat Romeo Lombardi, președintele Asociației Fermierilor din județul Tulcea.
Nu e un protest politic, nici un protest împotriva fermierilor din Ucraina
De la portavocea organizatorului protestului și reprezentanta femeilor din UGIR, Liliana Marinescu, a vorbit în numele fermierilor din celălalt capăt al județului, respectiv comuna Baia. ”Noi nu protestăm aici împotriva fermierilor din Ucraina și nici nu este un protest prin care vrem să arătăm vreo vină a celor din țara vecină. Nu ei sunt vinovați pentru această situație! Vrem să avem un cadru legal prin care să ne vindem cerealele la prețul corect, nu în pierdere”. Tot din comuna Baia și fostul deputat Ion Bălan a vorbit despre faptul că politicile europene în domeniul agriculturii, impuse fermierilor români, acum nu mai sunt respectate tocmai de Comisia Europeană care acceptă pe piața comunitară cereale cu furadan. ”Ne-au amăgit din 2007 încoace cu sloganul de la furcă la furculiță, ne-au obligat să folosim substanțe cât mai prietenoase cu mediul și acum tot noi europenii primim furadanul lor” – Ion Bălan, fermier din Baia.
Un alt aspect important al protestului a fost acela că protestatarii nu au contestat niciun moment politicile Ministerului Agriculturii sau ale Guvernului, altfel spus nu a fost un protest politic. Marea nemulțumire a potestatarilor a fost aceea că politicile europene, la care s-au aliniat, de voie sau de nevoie, sunt acum călcate în picioare de aceste facilități acordate fermierilor ucraineni care nu doar că aduc pe piața europeană cereale cultivate contrar normelor europene, dar și fără niciun fel de taxe percepute produselor extracomunitare.
Ce vor de fapt cei din Asociația Fermierilor din Județul Tulcea
Protestul de azi din Vama Isaccea a fost unul în care majoritatea fermierilor tulceni s-au arătat uniți de același interes: protejarea producției proprii. Câtă vreme aceștia își vor putea vinde produsele la prețurile corecte și cu prioritate, Uniunea Europeană poate primi câte milioane de tone de cereale vrea din Ucraina. Totuși pentru aceste milioane de tone de cereale este nevoie de culoare vamale separate, taxe vamale pentru produse extracomunitare, un control strict al calității cerealelor dacă ajung pe piața românească, precum și acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectați în ultimul an de afluxul acesta de cereale ucrainene pe piață. Consluziile potestului de azi trase de președintele Asociației Fermierilor din județul Tulcea, Romeo Lombardi.