Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 8 – 14 august 2022, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Programul ANONIMUL 2022 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. Mai mult de 400 de scurtmetraje din 50 de țări au fost înscrise în competițiile de scurtmetraj internațional și scurtmetraj românesc ANONIMUL 19, iar selecția aparține criticului de film Ionuț Mareș.
„Competiţia de scurtmetraje româneşti de anul acesta aduce împreună cineaşti consacraţi şi tineri la început de drum (unii încă studenţi!). Drame de cuplu sau de familie şi reflecţii politice despre trecut, la care se adaugă şi puţină comedie. Poveşti plasate deopotrivă în spaţii urbane şi rurale, dar şi în lumea deloc uşoară a românilor aflaţi la muncă străinătate. Căutări reuşite în zona realistă şi exerciţii îndrăzneţe de stil. O selecţie diversă, dar unită prin ambiţia fiecărui cineast de a găsi forma justă pentru a-şi exprima preocupările artistice”, spune selecționerul Ionuț Mareș.
Peste 80 filme au fost înscrise în competiția de scurtmetraj românesc la ANONIMUL IFF. Au fost selectate 12 titluri: „Arta înșelăciunii” – regia Adrian Sitaru; „Aurică, viață de câine” – regia Mihai Dragolea; „Casa noastră” – regia Bogdan Alexandru; „Corri și Willi” – regia Tudor Pojoni; „Cum se întinde un nor spre altul” – regia Daniel Popa; „Extravaganzia mare, blat subțire, sos iute” – regia Andrei Redinciuc; „Fragmentări” – regia Miruna Minculescu; „În numele tatălui” – regia Vladimir Dembinski; „Planuri de vacanță” – regia Alexandru Mironescu; „Potemkiniștii” – regia Radu Jude; „Stille Post” – regia Brigitta Kanyaro; „The Story of Wedding Balloon” – regia Radu C. Barbu.
Dintre cele 12 producții selectate, publicul va alege – prin vot – câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, în timp ce Fundația Anonimul va alege din competițiile de scurtmetraj românesc și internațional câștigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paștină”, în valoare de 1.000 de euro.
Prezentat într-o proiecție specială la Cannes anul acesta,
„MARIUPOLIS 2”deschide Festivalul ANONIMUL 2022. Focus Ucraina!
Regizat de regretatul Mantas Kvedaravičius, „Mariupolis 2”, care a fost prezentat în premieră mondială în luna mai la Cannes, va deschide cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, ce va avea loc în perioada 8 – 14 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).
Prezentat în premieră în România la ANONIMUL, „Mariupolis 2” este ultimul film – neterminat – al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost capturat de armata rusă și ucis în regiunea Mariopol, în Ucraina, la finalul lunii martie. Documentarul a fost montat în timp record de logodnica regizorului, Hanna Bilobrova, împreună cu producătorii proiectului, pentru a putea avea fi arătat la Festivalul de la Cannes.
Bilobrova și Kvedaravičius se întorseseră să filmeze din nou în Mariupol, în plin război, pentru a documenta oamenii și locurile pe care le filmaseră în 2015 pentru documentarul „Mariupolis”. Regizorul intenționa să arate cum continuă viața acestor oameni printre bombardamente, cu imagini la limita între tragedie și speranță.
„Mariupolis 2” este o compilație de imagini filmate de documentarist, fără voce din off sau muzică, și cuprinde cadre lungi din viața cotidiană a acestor oameni care încearcă să supraviețuiască războiului, „o mărturie a rezistenței umane” scriau cei de la Screen Daily.