fbpx
Tulcea

George Șișcu, Deputat PNL de Tulcea: Nu-i mai putem lăsa pe aleșii locali să încaseze la urne decontul birocrației excesive din România!

Declarație politică

Cel mai mare dușman invizibil al dezvoltării în România rămâne, la 32 de ani de la căderea comunismului, birocrația. În același timp, cei care decontează din punct de vedere politic această birocrație sunt edilii comunităților. Aceștia primesc în mod direct votul din partea oamenilor, dar răspund, în final, pentru toți funcționarii din ministere care nu reușesc să dea drumul la timp actelor necesare implementării investițiilor.

În ultimii ani, așa cum se întâmplă și în comunitățile tulcene, administrațiile locale fac eforturi uriașe pentru a scris proiecte care, mai apoi, să primească finanțări guvernamentale și europene. Primarii, alături de întreg aparatul lor de specialitate, își dedică cea mai mare parte a timpului realizării de documentații, pentru a se asigura că nici un leu nu este pierdut de către comunitate pentru investiții. Cu toții se plâng însă de același lucru: atunci când vine rândul aprobărilor din birourile administrației centrale, lucrurile se mișcă încet, încetișor sau, uneori, deloc.

Am sprijinit și voi continua să îi sprijin pe primari în proiectele lor și merg la București în ministere pentru a obține informații privind dosarele în lucru, pentru a discuta cu miniștrii și cu directorii în încercarea de a impulsiona circuitul birocratic. Este un efort pe care îl depun cu drag și devotament față de edili și de comunitățile tulcene, deoarece astfel există și un impact direct al muncii mele în viața tulcenilor.

Legile la București nu se fac doar pentru anumite localități, ci sunt general valabile pentru întreaga țară. Dar, ca reprezentant al unuia dintre principalele partide de guvernământ din România, am datoria de a mă implica la firul ierbii, cum se spune. Nu este doar cazul meu, sunt mulți parlamentari liberali care fac același lucru.

Totuși, visez la ziua în care birocrația va fi una mai suplă în România, iar funcționarii vor vedea dincolo de lungul biroului lor și vor înțelege că o investiție într-un podeț, într-o rețea de canalizare, într-un drum asfaltat continuă să facă diferența pentru mulți oameni între secolul trecut și zilele noastre, între noroi până la genunchi și civilizație, între o viață cu lipsuri și una decentă. Proiectele nu le fac primarii ca să și le ia după ce termină mandatul acasă, ci pentru oameni!

În următorii ani 80 de miliarde de euro, bani din fonduri nerambursabile și din împrumuturi garantate de Comisia Europeană vor trebui atrași în România pentru dezvoltare. Numai pentru Programul Național „Anghel Saligny“ avem previzionate investiții guvernamentale de 65,5 miliarde de lei (13,3 miliarde de euro)! Asta înseamnă, automat, că trebuie să crească și capacitatea administrativă a României de a cheltui fondurile publice pentru investiții! În ritmul actual, rămânem cu banii necheltuiți! Ajungem în situația paradoxală de a avea bani, dar de a nu-i putea cheltui, o spun cu toată sinceritatea, din prostie sau din rea voință!

Pe lângă Legile Justiției pe care le-am votat, Legile Educației care urmează, cred că trebuie să venim în fața românilor cu un mare proiect de Lege care să pună în ordine birocrația și care să crească treptat capacitatea țării noastre de a putea implementa proiecte. Iar după ce rezolvăm problemele care țin de legi și proceduri, să ne aplecăm și asupra reformării acelor instituții din cauza cărora am pierdut bani de investiții și din cauza cărora riscăm să mai pierdem și alții!

George Șișcu

Deputat PNL de Tulcea în Parlamentul României

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE