Tulcea

George Şişcu, deputat PNL: „În sănătate nu merge cu improvizaţii şi cârpeli”

- declaraţie politică

Criza din sănătate ne arată că nu mai merge cu improvizaţii şi cârpeli. Avem nevoie de spitale noi şi de modernizarea rapidă a unităţilor medicale existente

Un stat puternic are un sistem de învăţământ performant, dar şi un sector medical bine pus la punct care să facă faţă unor provocări pe care nimeni nu le poate anticipa. România, ca de altfel întreaga omenire, trece printr-o gravă criză sanitară, care va lăsa urme adânci în anii care vin. Apariţia vaccinului este, fără îndoială, vestea pe care o aşteptam cu toţii, astfel că în câteva luni sperăm că vom reveni la viaţa normală la care tânjim cu toţii.

Am văzut în ultimul an cum sisteme medicale performante din Europa au făcut cu greu faţă unui virus necruţător. Şi sistemul sanitar românesc a fost supus unei presiuni enorme, dar măsurile luate la timp de autorităţi au dus la evitarea unei crize de proporţii.

Vedem deja o descreştere a curbei infectărilor şi sperăm ca România să fi depăşit vârful pandemiei. Însă nu putem rămâne cu mâinile încrucişate şi să ne bucurăm că am scăpat de ceea ce era mai rău, ci trebuie demarate investiţii majore în domeniul medical.

România trebuie să crească treptat procentul alocat din PIB pentru sănătate, astfel încât pe de o parte să le putem oferi celor care lucrează în sistemul medical tot ce au nevoie pentru a presta servicii de calitate, iar românii să aibă certitudinea că sunt trataţi la cel mai înalt nivel când apelează la o unitate medicală. Sănătatea costă, la fel este peste tot în lume, şi nu ne mai permitem jumătăţi de măsură.

De asemenea, avem nevoie de o utilizare eficientă a fondurilor europene alocate domeniului sănătăţii în perioada 2021-2027, fonduri care se vor apropia de cinci miliarde de euro. Totodată, trebuie să accelerăm construcţia celor trei mari spitale regionale din ţară (Iaşi, Craiova şi Cluj Napoca) şi să modernizăm de urgenţă toate spitalele judeţene aflate în suferinţă.

Nu trebuie neglijată nici reţeaua sanitară din mediul rural. Avem nevoie de centre medicale moderne peste tot în ţară, dar şi de personal calificat, astfel încât să nu aglomerăm inutil spitalele din municipiile reşedinţă de judeţ.

În ultimii ani, guvernările PSD au neglijat sistemul medical românesc. A venit timpul să întoarcem foaia şi să renunţăm la improvizaţii şi cârpeli. Am încredere că noua echipă guvernamentală va demara cât mai repede posibil marile proiecte aşteptate de toată lumea.

George Şişcu
Deputat PNL de Tulcea

Back to top button