Fundația Județeană pentru Tineret Tulcea are plăcerea să vă invite la ”O plimbare prin Tulcea la … 1900!”, sâmbătă, 7 septembrie 2024, ora 10,30 cu plecare de la Casa Armatei. De-a lungul străzii Progresului, ne vom întâlni cu proprietarii imobilelor de la 1900. Vom intra apoi la un film ”Prin Tulcea de altădată” la Teatrul ”Jean Bart”, apoi vom da curs invitației lui Alexe Avramide la o degustare de produse în curtea casei sale. La final, ca să încheiem plimbarea în ritm de sărbătoare, ne vor încânta cu câteva dansuri și cântece formațiile etniilor din Tulcea. Ținuta de epocă nu este obligatorie, dar este un plus la crearea atmosferei Tulcii de la 1900!
Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului Orașul vechi – reconectare cu tinerii, care se derulează în perioada 1.02.2024 – 31.01.2025 cu o finanțare de la Corpul European de Solidaritate prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Solicitarea a fost depusă de un grup de inițiativă format din 6 tineri tulceni, voluntari și participanți la activitățile Fundației Județene pentru Tineret Tulcea (unii încă din anul 2018-2019).
Scopul proiectului este de a crea o serie de evenimente culturale și artistice în zona cu imobile vechi a orașului Tulcea, la care tinerii să aibă acces cu ușurință. Cu ajutorul acestor evenimente se dorește promovarea acestei zone, menționate ca fiind un potențial centru vechi al orașului.pe seama faptului că strada Progresului (fostă Sf. Nicolae) este încadrată de clădiri construite la început de sec. XX, a căror proprietari au istorii indisolubil legate de orașul Tulcea.
Evenimentele au rolul de a conecta tinerii cu comunitatea, cu istoria și arhitectura zonei, dar și de a promova conectarea intergenerațională a comunității. Astfel tinerii se pot conecta cu propria identitate, dar și cu generațiile trecute, cu membri ai comunității care au povești de spus, cu istoria și tradițiile orașului. De asemenea, prin oglinda acestor evenimente se încearcă creșterea gradului de conștientizare asupra conservării zonei vechi a orașului ca o modalitate de păstrare și de transmitere către generațiile viitoare a istoriei locale.
Pentru că aceste istorii ne dorim să ajungă la cât mai mulți, am conceput acest eveniment public, de tip teatru de stradă (la care avem și participarea unor actori de la teatrul local), care va avea loc pe strada Progresului, adică în Centru Vechi, la data anunțată mai sus.
Până la data transmiterii acestui comunicat au avut loc lansarea proiectului, contactarea etniilor, sesiuni de informare asupra istoriei cu tinerii din grupul de inițiativă și voluntarii în proiect, pregătirea întregului eveniment (costumații, sonorizare, contact actori, realizare expuneri, decorațiuni stradale, obțineri autorizații etc).
PROGRAM desfășurător pentru ”O plimbare prin Tulcea la … 1900”
10,15-10,25 – întâlnirea participanților în zona Casei Armatei, str. Progresului
10,30 – începerea plimbării, coordonate de Povestitor (actorul Mihai Gălățeanu).
Personajele vor fii interpretate de: Ștefan Borș – Cristi Naum, prof. Motomancea – Ion Chiriac; Alexe Avramide – Nelu Serghei, episcopul Nichifor de Karpat – pr. Mihai Mihail
12,00 – intrarea la Teatrul ”Jean Bart”, vizionarea filmului ”Prin Tulcea de … odinioară”
12,45 – 13,15 – degustări de produse tradiționale oferite de etnii, shopping la tarabele din curtea Casei Avramide, în drumul spre zona de spectacol
13,15 – 14,30 – spectacol oferit de comunitățile etnice din Tulcea, după cum urmează:
- ,,Njiclu Armânici“ – în colaborare cu Biblioteca Județeană ,,Panait Cerna” Tulcea trei cântece – 10 min (coordonator Mariana Mergeane)
- Ansamblul de dansuri TUNA, Uniunea Democrată Turcă din România, Sucursala Tulcea, (3 dansuri) ~ 15 minute (coordonator Nurtem Mahmudi)
- Ansamblul O Mie de Porumbei, Uniunea Elenă din România – fil. Tulcea, – aprox. 12 minute (coordonatori Elis Ciobanu și George Valentin Dulgheru)
- Grup vocal ,,Narenler” (căntece tătărești: Mîna selam alekîm; Ay șalașîm; On ekîde ordek), Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor din România – organizația locală Tulcea (coordonator Reian Adilsah)
- Ansamblul folcloric LODKA, Comunițatea Rușilor Lipoveni din Romania – filiala Tulcea, moment artistic de aprox. 17 minute (coordonator Claudia Ciotic)
- Ansamblul de dansuri ,,Daima”, 3 dansuri – 10 minute (coordonator Maria Olteanu)
- Ansamblul Hrisi Elefteria, Uniunea Elenă din România – fil. Tulcea, aprox. 10 minute (coordonatori Elis Ciobanu și George Valentin Dulgheru)
Partea de gastronomie:
12,00 – 12,15 – aranjarea meselor în curtea Casei Avramide, zona dinspre Teatru
Pentru zona de degustări vom avea mese de plastic, farfurii, castroane, tacâmuri de unică folosință, servețele, șervete umede pentru mese, șorțuri și bonete de unică folosință, saci menajeri, tăvi
Pentru zona spectacol vă pot oferi detalii abia mâine, după întâlnirea cu dl Ionel Coman care asigură sonorizarea.
Cei care au nevoie să schimbe costumația, vom avea parterul de la Avramide.
Toalete vor fi la Avramide și la teatru.
Vom amplasa un dozator de apă (cu bidoane) la Casa Avramide (probabil pe stradă, lipit de peretele casei (pentru a-l conecta de curent).
Nu avem cafele. Dacă știți pe cineva care ar putea face cafea la nisip, putem să-i dăm o locație în curte la Avramide. Ar fii ideal dacă ar marca și bonuri (bineînțeles, pentru el). Eventual chiar îl putem plasa la barul din Casa Avramide.