Incidentele de plăți pot deveni subiectul unui proces în instanța?
Raportul CIP Online îţi indica mai multe incidente de plăţi decât te-ai fi aşteptat pentru firmă de interes? Ce înseamnă acest lucru şi ce ar trebui tu să faci? Să iei măsuri de prevenţie şi diminuare a riscurilor, dar totodată să eviţi colaborarea cu astfel de firme. De ce? Din cauza incidentelor de plăţi ce indică sume cumulate majore raportate biletelor la ordin şi a cecurilor emise în ultimii 7 ani de activitate ai firmei.
Cauta firma de interes şi află situaţia financiară a acesteia. Firma este stabilă şi poţi înainta discuţia către o posibilă colaborare sau a întâmpinat dificultăţi financiare de-a lungul timpului, iar colaborarea te va expune unor riscuri considerabile?
Evaluează incidentele de plăţi şi află care este bonitatea firmei. Dacă pentru ultimii 7 ani de activitate ai companiei nu ai regăsit incidente sau dacă aceasta nu este înregistrată în Centrala Incidentelor de Plăţi, se consideră că firma are o bonitate mai ridicată.
Ai consultat raportul CIP Online. Acum ai văzut că firmă pe care o considerai un colaborator de încredere, nu este chiar atât de stabilă financiar. Ce ai fi făcut în cazul în care aveai deja un contract semnat cu aceasta?
Verifică acţionarii şi administratorii oricărei firme cu care vrei să semnezi contracte. Acest lucru este valabil atât în momentul în care vrei să te informezi, să afli mai multe despre firmă şi persoanele de decizie, cât şi după semnarea contractelor, deoarece în acest mod poţi urmări constant schimbările care apar la nivel de firmă.
Dacă acţionarii şi administratorii fac parte dintr-un grup de firme, consultanţii RisCo recomanda să afli acţiunile pe care le deţin şi în alte firme. De ce? Pentru a înţelege şi a observa comportamentul acestora în diferite momente, situaţii dar şi industrii. Este posibil ca firmele în care deţin participaţii să îşi desfăşoare activitatea în alte domenii decât cel în care firma de interes oferă şi prestează servicii.
Te-ai gândit până acum că incidentele de plăţi pot reprezenta subiectul unui proces în instanţă? De exemplu, dacă firma nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată stabilite într-un contract, atunci creditorul poate intenta un proces pentru a-şi recupera sumele datorate.
În plus, în cazul în care sunt identificate neînţelegeri în ceea ce priveşte condiţiile plăţii, această situaţie poate reprezenta de asemenea, un litigiu.
Consultând diagrama de acţiuni poţi beneficia de o imagine completă asupra firmei de interes, dar şi a acţionarilor şi administratorilor care au determinat apariţia unor astfel de situaţii prin deciziile pe care le-au luat.
Pentru a cunoaşte situaţia în concret a firmei, dar şi pentru a nu te afla într-o ipostază neplăcută care să îţi afecteze afacerea, monitorizează activitatea firmei cu care îţi doreşti să colaborezi, dar şi a celorlalţi colaboratori, furnizorii şi clienţii pe care îi ai în portofoliu, şi află dacă au sau nu dosare deschise în instanţă.
Cum faci asta? Rapid şi simplu în contul tău client RisCo. Dacă nu ai deja un cont existent, deschide gratuit unul, testează gratuit, apoi accesează secţiunea Procese în Instanţă.
Introdu numărul dosarului dacă îl ştii sau filtrează după CUI-ul firmei. Aplică filtrele de interes precum calitatea părţii, judeţul, dată dosarului şi materia juridică, apoi află detaliile dosarului. Pentru a nu rata nicio modificare, monitorizează dosarul, iar pentru orice schimbare sau noutate, vei primi notificări.
Aşadar, mai bine verifici, te documentezi şi afli istoricul companiei, decât să semnezi un contract, să-ţi dai seama că firma nu este tocmai ceea ce vrea să pară şi afacerea ta să sufere pierderi substanţiale. Te costă mai puţin să previi, decât să repari. Alege inteligent.
Nu te lasa influenţat de aparenţe şi prezentări stufoase, alege să fii informat şi să verifici suplimentar pentru siguranţa afacerii tale.