Ştirea zilei

Inspectoratul Şcolar a anunţat oficial cum începe şcoala la Tulcea!

Printr-un comunicat de presă postat ieri pe pagina de socializare, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea reafirmă „preocuparea constantă pentru începerea anului școlar 2020 – 2021 în deplină siguranță, atât pentru preșcolari și elevi, cât și pentru cadrele didactice și întreg personalul care lucrează în învățământul tulcean, în contextul pandemiei SARS-CoV-2.”

În acest sens, în data de 2 septembrie a.c. a avut loc ședința conducerii Inspectoratului Școlar Județean Tulcea cu directorii unităților de învățământ, în cadrul căreia s-a discutat despre implementarea măsurilor prevăzute în Ordinul comun nr. 5487/1494/2020, publicat în Monitorul Oficial cu nr. 804/01.09.2020, emis de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Sănătății, privind măsurile de organizare a activității în cadrul instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2, s-au diseminat conținuturile recomandărilor din Ghidurile privind organizarea și desfășurarea activităților în cadrul unităților de învățământ pentru anul școlar/universitar 2020-2021, publicate de Ministerul Educației și Cercetării pe site-ul educatiacontinua.edu.ro. Directorii școlilor au prezentat situația resurselor din cadrul unităților de învățământ, precum și nivelul de pregătire al acestora pentru a oferi siguranță elevilor.

Iată câteva dintre măsurile de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, pe care Inspectoratul Școlar Județean Tulcea le-a pus deja în aplicare:
Toate unitățile de învătământ din municipiu și județ, asemenea tuturor din țară, sunt în plin proces de pregătire pentru începerea școlii în deplină siguranță, în conformitate cu precizările Ordinului comun al MS si MEC, nr. 5487/1494, publicat în MO din 1 septembrie 2020, așadar stadiul pregătirilor evoluează de la o oră la alta.
Activitatea de dezinsecție/dezinfectie din școli se efectuează conform reglementărilor legale in vigoare, în baza unui contract cu firmele specializate, tocmai în aceste zile premergătoare începerii cursurilor, astfel că, până pe 14 septembrie, toate școlile sunt programate pentru această acțiune.
S-au făcut demersurile necesare în vederea implicării autorităților publice locale pentru achizitionarea de măști, atât pentru elevi, cât şi pentru întregul personal din școli. Unele instituții de învățământ și-au făcut deja stocuri pentru două luni, încă din vară.
Autoritățile publice demarează procedurile achizitie de echipamente din domeniul tehnologiei informației – IT mobile, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice, echipamente de protecție medicală/dezinfectanți și containere sanitare mobil, in baza OUG nr. 144 / 2020, privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile .
Se continuă activitățile de formare de competențe digitale ale cadrelor didactice, realizate de Casa Corpului Didactic Tulcea, prin programe de formare, care vizează dezvoltarea competențelor privind predarea-învățarea-evaluarea în mediul online.
Echipa ISJ este informată permanent cu privire la situația exactă la zi a stocului existent și a stocului necesar minim pentru fiecare categorie de resurse materiale.
 Se depun eforturile necesare pentru ca furnizorii și beneficiarii actului de educație din județul Tulcea să aibă asigurate resurse tehnologice specifice pentru educația digitală, în contextul desfășurării cursurilor în scenariile hibrid sau online.
Fiecare instituție școlară elaborează în echipă Planul de acțiune aferent fiecăruia dintre cele trei scenarii strategice alternative, privind adaptarea la condițiile impuse de infecția cu Covid-19, pe baza recomandărilor din ghid.
Inspectoratul Școlar Județean încurajează consolidarea Grupurilor de lucru cu o largă reprezentare comunitară, reprezentanți ai principalelor părți interesate de buna funcționare a instituțiilor școlare: elevi, părinți, profesori, directori, reprezentați ai primăriilor, consiliilor locale și județene, experți în diverse domenii de interes: IT, organizații neguvernamentale ce activează în domeniul educației, inspectori.
În zilele următoare, inspectorii școlari se vor afla zilnic în teritoriu pentru găsirea celor mai potrivite soluții, ce se pretează fiecărei unități de învățământ.

„Asigurăm părinții, elevii, cadrele didactice și întreg personalul unităților de învățământ că în școlile județului Tulcea începerea anului școlar și desfășurarea activităților didactice se vor face în condiții de siguranță deplină, cu respectarea normelor legale în vigoare! Succes și putere de adaptare în noul an școlar!” a transmis inspectorul şcolar general, prof. Viorica Pavel.

Back to top button