fbpx
Ştirea zilei

Lansarea cărții „Folclor muzical din Dobrogea”

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea organizează joi, 24 septembrie, de la ora 17.30, în curtea Casei Avramide – Casa Colecțiilor, lansarea volumului „Folclor muzical din Dobrogea” al lui Constantin Arvinte.

Așa cum scrie etnomuzicologul Ștefan Cărăpănceanu în deschiderea cărții, maestrul Constantin Arvinte „este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, fiind considerat ca unul dintre cei mai valoroși compozitori, dirijori și folcloriști contemporani, cu o contribuție de excepție în domeniul muzicii românești pentru care a fost distins cu nenumărate premii. În calitate de culegător și cercetător de folclor a străbătut țara de-a lungul și de-a latul, adunând astfel sute de doine, balade, cântece de ascultare, vocale și instrumentale, melodii de jocuri românești, maghiare, turcești și bulgărești, pe care le-a transcris pe note muzicale, le-a selectat, le-a publicat și valorificat în concerte și spectacole, pe scene din țară și de peste hotare…”.
În „Cuvântul înainte”, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, prof. Ștefan Coman, „Cartea de față reprezintă o datorie de onoare pe care am știut că Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea trebuie să și-o asume! Deși a avut precursori (Dumitru Galavu, Teodor Burada, Gheorghe Mihalcea) printre cărțile Maestrului, cele care descriu o călătorie culturală de o viață dusă la pas prin întreaga țară, o lucrare complexă despre folclorul muzical din Dobrogea era resimțită ca fiind necesară. Domnia sa nu i-a rămas dator Dobrogei, poate și pentru că o iubește atât de mult, după cum ne-a încredințat! Poate”.
Vorbind despre conținutul culegerii, Constantin Arvinte precizează că „Doinele, cântecele și melodiile de jocuri populare culese și adunate de mine în această carte de folclor muzical dobrogean, sunt de o mare varietate stilistică și valoare artistică datorită componentei demografice a celor care le-au creat, unii dintre ei fiind proveniți din alte regiuni ale României, care s-au alăturat populației autohtone dobrogene, alcătuită din urmași ai geto-dacilor, iar mai târziu, din macedo-români, veniți din sudul Dunării, precum și din alte etnii, ca: lipoveni, turcotătari, bulgari și greci. Astfel, creația artistică–folclorică dobrogeană ni se înfățișează într-o unitate în varietate remarcabilă, ca fruct al conviețuirii pașnice a elementului autohton cu locuitorii de alte etnii”.

 

Autorul afirmă că a compus câteva suite orchestrale de dansuri dobrogene, montate de către maeștri coregrafi, printre care: Eugenia Popescu-Județ, la Ansamblul „Perinița” din București, Theodor Vasilescu, la Ansamblul folcloric „Doina” al Studenților din București și Florea Vladimirescu, la Formația artistică „Ciocârlia”, a M.A.I., din acest fertil material folcloric compunând alte câteva suite orchestrale pentru orchestrele ansamblurilor „Ciocârlia”, „Rapsodia Română” – din București, pentru orchestra ansamblului „Mărțișorul” al studenților – din Cluj, dar și pentru interpreți individuali, printre care : Cornelia Tihon – nai, Florentin Ivan – violină și Cedric Monnin – naist și șef al grupului instrumental „Teophania” – din Elveția, precum și pentru naistul Nicolae Pârvu – din Olanda.
Maestrul Constantin Arvinte a publicat sub egida Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a altor instituții de cultură județene următoarele cărți: Jocuri populare românești (1959), Jocuri populare din Regiunea București (1961), Jocuri populare din regiunea Argeș (1963, în colaborare cu Gheorghe Popescu – Județ), Maramureș, viață nouă (1965 – Baia Mare, în colaborare cu Isidor Râpă), Jocuri populare din regiunea Dobrogea (Constanța, 1967, în colaborare cu Gheorghe Popescu – Județ), Ceteră lemnuț de dor (1968) și Câtu-i Maramureșu (1971, ambele editate la Baia Mare, în colaborare cu Isidor Râpă), Folclor muzical din Moldova (Iași, 2008), Folclor muzical din Transilvania (Cluj-Napoca, 2009), Folclor muzical din Oltenia (Craiova, 2012) și Folclor muzical din Muntenia (Ploiești, 2016).
Cuprinzând piese vocale și instrumentale, cartea de față se alătură celorlalte culegeri publicate de Constantin Arvinte și încununează în chip fericit o excepțională carieră muzicală.
Cartea „Folclor muzical din Dobrogea” este publicată de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea.
Cu prilejul lansării, orchestra Ansamblului „Baladele Deltei” va interpreta în premieră „Rapsodia dobrogeană”, compusă în 2016 de Constantin Arvinte pentru orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Baladele Deltei” – din Tulcea, folosind teme muzicale din cartea „Folclor muzical din Dobrogea”.
Evenimentul de la Casa Avramide – Casa Colecțiilor se va desfășura cu respectarea următoarelor măsuri de protecție:
· se va respecta distanța socială de minimum 1,5 m;
· se vor purta măști de protecție care vor acoperi atât nasul, cât și gura pe toată durata evenimentului;
· se va accepta trierea epidemiologică la începutul evenimentului;
· persoanele care prezintă simptome de boală nu vor fi acceptate în cadrul evenimentului;
· este strict interzisă crearea de situații care pot duce la formare grupurilor nesecurizate de persoane.
La manifestare au fost invitate personalități culturale marcante.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE