Primăriia Tulcea

Mandat special pentru primarul Ilie să voteze … o strategie!

Consilierii locali tulceni s-au întrunit azi în ședință extraordinară de îndată pentru a vota, printre altele, acordarea unui mandat special primarului Stefan Ilie care să voteze, în adunarea generală de la AIDDSAC (Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Durabilă a Serviciilor de Apă și Canalizare din județul Tulcea), o strategie pentru Aquaserv SA Tulcea. Mai precis și conform titlului hotărârii adoptate azi, ”Planul anual de evoluție a tarifelor – Strategia de tarifare a operatorului Regional Aquaserv SA Tulcea pentru perioada 2022-2027 conform rezultatelor analizei cost beneficiu pentru proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Tulcea”.

În traducere liberă, Aquaserv SA Tulcea are în pregătire depunerea unei aplicații de finanțare pe fonduri europene cu o valoare totală de peste 200 de milioane de euro, de la care lipsea, printre altele, documentul de aprobare de către AIDDSAC a Strategiei de tarifare pe perioada implementării proiectului, adică până în 2027. Prin această Strategie de tarifare – cu care primarul Ștefan Ilie nu a fost deloc de acord în ședința ordinară din 31 august 2022 și a cerut în mod expres să nu i se acorde mandatul special pentru că el nu va vota o astfel de evoluție a prețurilor – Aquaserv își propune să majoreze prețul apei de la 5,21 lei fără TVA în 2022 la 7,38 lei fără TVA în 2027 și respectiv prețul canalizării de la 3,82 lei fără TVA în 2022 la 5,14 lei fără TVA în 2027. Cam mult, dar face!, ar spune unii cărora le sticlesc ochii la cele peste 200 de milioane de euro care vor fi investiți de Aquaserv în cele 16 UAT-uri care azi fac parte din AIDDSAC și au și delegat serviciul către Aquaserv Tulcea.

Săptămâna trecută, în ședința de la Sala Mihail Kogălniceanu, Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Durabilă a Serviciilor de Apă și Canalizare din județul Tulcea ar fi trebuit să aprobe, printre altele, și Planul anual de evoluție a tarifelor – Strategia de tarifare a operatorului Regional Aquaserv SA Tulcea pentru perioada 2022-2027 conform rezultatelor analizei cost beneficiu pentru proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Tulcea. În lipsa unui mandat special dat primarului municipiului Tulcea de către consilierii locali municipali, aprobarea a fost amânată până în momentul în care Consiliul Local Tulcea va acorda, prin vot, acest mandat primarului municipiului Tulcea. Azi acest lucru s-a întâmplat însă cu o nuanță: spre deosebire de proiectul picat la vot în august, de această dată primarul, sau persoana ce poate fi delegată de acesta, poate vota și împotrivă! Și dacă votează municipiul Tulcea împotrivă ce se întâmplă? Din punctul de vedere al primarului orașului Isaccea, Anastase Moraru, președintele AIDDSAC, votul municipiului Tulcea este egal cu cel al fiecărui al UAT membru în asociație, așadar nu este un vot majoritar.

Trebuie să înțelegem cu toții că operatorul Aquaserv Tulcea are un bun prilej de a accesa o finanțare europeană de peste 200 de milioane de euro la care se adaugă TVA și că nu trebuie să dăm cu piciorul unei astfel de oportunități. Municipiul Tulcea a delegat în al 12-lea ceas primarul să participe la această adunare generală în care vom aproba documentația necesară depunerii aplicației să sperăm luna viitoare astfel încă să atragem cea mai mare finanțare europeană pe un proiect, cu spuneam undeva la circa 240 de milioane de euro cu tot cu TVA!” a declarat optimist Anastase Moraru, președintele AIDDSAC.

În ceea ce privește viitorul directorului AQUASERV SA la conducerea acestei societăți, și anume Valentin Catrinescu-Ifrim, părerile sunt împărțite. Unii cred că acesta va fi păstrat în funcție până la depunerea aplicației de finanțare, ceea ce pare cumva rezonabil având în vedere implicarea acestui în procedura de întocmire a documentației, alții sunt de părere că va fi schimbat până atunci din funcție și înlocuit cu un membru al consiliului de administrație. Care consiliu de administrație se va întruni chiar săptămâna aceasta. A treia variantă, și anume că directorul AQUASERV SA va fi păstrat în funcție și după depunerea cererii de finanțare nu o spun nici unii, nici alții ancorați bine în problematica acestei societăți care în ultimul an chiar nu a avut rezultate financiare care să recomande continuitatea…

 

Back to top button