fbpx
Ştirea zilei

Maslenița la poalele Cetății Enisala!

Asociația Delta Dunării susține și promovează tradițiile și obicieurile comunităților locale, precum și obiectivele turistice reprezentative din județ. În acest sens în care, alături de primăriile Jurilovca și Sarichioi, organizează la cetatea Enisala “Ziua Iertării”, ultima zi din “Maslenița” la Cetatea Enisala.

Din câteva sute de ani, rușii-lipoveni din România, sărbătoresc “Maslenița”, sau săptămâna laptelui și a brânzei, sărbătoare care marchează în calendarul popular granița între iarnă și primăvară precum și începerea Marelui Post. 

Ultima zi a Masleniței este numită și Ziua Iertării, pentru că atunci se cere răscumpărarea păcatelor înainte de intrarea în post, oamenii cerându-și iertare reciproc.

Astfel, duminică 14 Martie, ora 14.00, reprezentanții celor mai mari comunități de ruși lipoveni din județul Tulcea, Jurilovca și Sarichioi se vor întâlni la poalele cetății Enisala și își vor lua, împreună, rămas bun de la iarnă.

Ansamblurile “Juraveli” din Jurilovca și “Landâș” din Sarichioi se vor “duela” cu cele mai frumoase cântece din repertoriul lor, iar costumele tradiționale, culoarea și veselia ce-i caracterizează din moși strămoși, vor invalui sarbatoarea.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button