Ştirea zilei

Mediul de afaceri propune „SRL de exerciţiu” pentru antreprenorii minori

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) este o confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional iar la începutul acestei săptămâni aceasta a propus autorităţilor, printre altele, şi înfiinţarea unui nou tip de societate comercială – „SRL de exerciţiu” Prin acest nou tip de societate comercială se va permite şi adolescenţilor între 16 şi 18 ani să deruleze activităţi economice până la împlinirea majoratului cu o serie de facilităţi pe parcursul celor doi ani de exerciţiu.

Unul dintre promotorii acestei iniţiative ce va fi supusă atenţiei Guvernului pentru perioada 2021-2024 este Sterică Fudulea, fost secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat care susţine că acest tip de microîntreprindere ar trebui să permită o cifră de afaceri de maximum 20.000 de euro pe an, fără niciun tip de impozitare.

„Vrem să dăm posibilitatea unui adolescent să-şi înfiinţeze o firmă aşa-numită SRL Exerciţiu, începând cu vârsta de 16 ani. Ca şi durată de funcţionare să fie o firmă care să aibă o durată limitată în timp. Practic la 18 ani tânărul antreprenor cu o experienţă în afaceri de maxim doi ani să poată avea două opţiuni: ori închide firma, ori o transformă în microîntreprindere”, a declarat Sterică Fudulea.

Iniţiativa patronatului IMM-urilor nu este vreo premieră mondială, ba dimpotrivă este un model ce se vrea aplicat în România după legislaţia din ţările nordice care permit astfel de iniţiative private şi minorilor de peste 16 ani.

Alte facilităţi fiscale şi pentru tinerii sub 24 de ani

Un alt punct inclus în Programul de Guvernare 2021-2024 al Mediului de Afaceri redactat de CNIPMMR se referă la schimbarea impozitării pe salarii pentru tinerii de până în 24 de ani.

Astfel, Consiliul Naţional al IMM-urilor a introdus această propunere în replică la propunerile privind anularea impozitării salariilor minime, propuneri despre care CNIPMMR consideră că vor provoca dezechilibre bugetare şi vor crea distorsiuni pe piaţa muncii.

„Propunerea de a se renunţa la impozitarea salariului minim pe economie e o greşeală, pentru că pe de o parte bugetul de stat se bazează foarte mult pe aceste contribuţii care vin de la 1,3 milioane de salariaţi, în condiţiile în care avem 5,55 milioane de salariaţi. Deci de la 20% dintre salariaţi nu mai vin astfel de contribuţii. (…) Toţi (angajatorii, n.r.) vor fi tentaţi să meargă în sfera salariului minim, pentru că acela (în cazul renunţării la impozitare, n.r.) nu e purtător de impozite, şi atunci mai pierzi şi din impozitele şi taxele pe care le încasai de la celelalte categorii de salariaţi. Propunerea noastră e ca tinerii de până în 24 de ani angajaţi pe durată nedeterminată şi program complet de lucru să plătească o taxă fixă de 100 de lei pe lună, reprezentând contribuţiile şi impozitele, indiferent de valoarea salariului, dar nu mai mult de valoarea salariului mediu brut anual. În acest moment, tinerii până în 24 de ani care se află într-o formă de învăţământ, studenţii de până în 24 de ani, sunt asiguraţi. Deci ei, fie că au sau nu au un loc de muncă, sunt asiguraţi în sistemul de asigurări din România. Statul se obligă să asigure aceşti tineri, chiar dacă ei nu contribuie cu nimic. Practic, dacă am crea nişte locuri de muncă în această categorie sub 24 de ani şi i-am scuti de această contribuţie la sănătate şi de contribuţia la pensie şi cer o sumă fixă de 100 de lei, indiferent de salariu, ai crea nişte locuri de muncă, pentru că şomajul e cel mai mare în această categorie de vârstă, şi ai ajuta şi angajatorul, pentru că poate să dea un salariu mai mare acestor tineri. E vorba de primul loc de muncă, durată nedeterminată până se îndeplineşte această vârstă, şi program complet de lucru. Deci nu se pot crea distorsiuni în piaţă, cum am văzut la celelalte propuneri şi care vă spunem sincer că vor dezechilibra bugetul de stat şi ele nu se bazează pe realitate”, a explicat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR în cadrul conferinţei de presă susţinute alături de Sterică Fudulea pentru prezentarea Programului de Guvernare 2021-2024 al Mediului de Afaceri .

Cursuri de educaţie antreprenorială

O altă măsură prezentată în conferinţa de presă a Consiliului Naţional al IMM-urilor a fost introducerea de cursuri de educaţie antreprenorială şi de robotică din clasa zero a sistemului de învăţământ.

În documentul Programul de Guvernare 2021-2024 al Mediului de Afaceri, CNIPMMR a mai inclus următoarele propuneri: înfiinţarea Ministerului Antreprenoriatului, Comerţului şi Digitalizării; susţinerea de către stat, prin programul Romania Tech Nation, a unui număr de minimum 20.500 de start-up-uri, finanţate cu câte un grant de 50.000 de euro pentru fiecare; eliminarea contribuţiilor pentru asigurări sociale şi de sănătate pentru participarea salariaţilor la profit; reducerea TVA la marja agenţiilor de turism de la 20% la 9%; introducerea ‘primei de incoming’ în turism, prin deducerea din impozitul pe profit a unei sume pe zi pentru fiecare turist străin adus în România.

Back to top button