fbpx
Tulcea

Mesajul președintelui CRLR, Silviu Feodor, cu ocazia Zilei limbii materne ruse!

Cu prilejul Zilei Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și Zilei limbii materne ruse în România, mesajul președintelui CRLR, deputatul Silviu Feodor:

12 februarie! Este un moment cu triplă semnificație pentru etnicii ruși lipoveni din România: spirituală, căci, după calendarul neîndreptat, cel iulian, se prăznuiesc, astăzi, Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii Comunității: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; din punct de vedere cultural – este Ziua limbii materne, iar juridic – Ziua înființării Asociației etnice “CRLR”.
Minoritatea noastră are o frumusețe aparte prin particularitățile culturii sale ce a contribuit și contribuie la îmbogățirea Culturii românești, are o istorie bogată în tradiții și obiceiuri, cele mai multe fiind legate de sărbătorile religioase.
Cu peste 300 de ani în urmă, dorința de a păstra și manifesta liber credința ortodoxă de rit vechi a purtat pașii înaintașilor noștri spre acest „tărâm izbăvitor”, unde au găsit spațiul propice de a se integra în mijlocul unui popor deschis și primitor.
Asa cum reiese din actele oficiale, data de 12 februarie 1990 a devenit „ziua de naștere” a Comunității Rușilor Lipoveni din România, o asociație etnică ce s-a constituit cu scopul de a uni eforturile tuturor minoritarilor noștri într-unul comun de păstrare, manifestare și perpetuare a limbii materne și a culturii identitare pe acest teritoriu.
Și pentru că suntem recunoscători, doresc să mulțumesc statului român pentru sprijinul privind păstrarea și promovarea identității noastre etnice, precum și tuturor instituțiilor, atât laice, cât și celor religioase din România, pentru colaborarea fructuoasă de până acum, care, sunt convins că va continua.
Etnicii rusii lipoveni din România au arătat, în decursul istoriei lor pe pământ românesc, prețuirea față de acest loc binecuvântat, față de semenii lor, demonstrând, de fiecare dată, oamenia lor, ajutând pe cei aflați în nevoi și suferință, cum s-a întâmplat și recent, la venirea refugiaților în România ca urmare a războiului din țara vecină, Ucraina, sau în cazul situației generate de cutremurele devastatoare din Turcia.
În decursul anilor, etnicii nostri sportivi au adus glorie țării prin performanțele lor la Concursurile internaționale.
Celebrării de astăzi, a celor 33 de ani de la înființarea Comunității, i se alătură și sărbătorirea Zilei limbii materne, elementul lingvistic definitoriu în propagarea valorilor noastre identitare.
Urez tuturor multă sănătate, pace, bucurii, prosperitate și să aveți parte în tot ceea ce faceți de generosul ajutor al Bunului Dumnezeu! Să fim mereu împreună și uniți!
Să avem grijă de limba maternă și de tradițiile noastre și să le transmitem generațiilor viitoare.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
La mulți și binecuvântați ani!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button