În perioada 30 martie – 5 aprilie Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu împreună cu Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) Vrancea desfăşoară o acţiune pilot de studiu la specia de hilac pe terenuri de vânătoare şi arii naturale de la Dudeştii Vechi, Gura Dobrogei, Pădurea Letea şi grindurile maritime ale Deltei Dunării.
În urmă cu trei ani de zile gripă porcină africană a început să producă pagube în gospodăriile cetăţenilor şi a zootehniştilor crescători de porci domestici. Mistreţul a fost şi el afectat de către acest virus african. Vectorul principal de transmisie este omul care intră în contact cu secreţiile sau carnea de porc sau mistreţii care consumă direct carnea de porc bolnav neincinerat sau neîngropat. Virusul nu se transmite la om, la alte mamifere şi nici la şacal auriu aşa cum cred vânătorii.
În urma campaniei publice referitoare la cotele de recoltă excesive pentru specia de şacal auriu, aprobate încă din anul 2018, ONG Crispus şi ACDB cu sprijinul Asociaţiei de vânătoare „Luvcijskotu Drustvu” Dudeştii Vechi, jud. Timiş şi al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” au demarat o acţiune de evaluare a densităţii actuale în anumite arii naturale din ţară.
Primele rezultate au arătat o densitate de 1,6 grupuri teritoriale / 10km2 pe fondul de vânătoare de la Ceghlevici (22-33 de hilaci).
În data de 1 aprilie 2021, echipă formată din ecologii Ovidiu Bănea şi Cosmin Țâru începe în arii specifice de pe grindurile maritime Letea şi Caraorman o monitorizare şi evaluare de densitate la specia de hilac folosind pentru prima dată în Delta Dunării o tehnică specială dublă, de stimulare bioacoustica şi detectare video folosind 10 capcane de detecţie cu infraroşu şi senzori de temperatură.
Tehnica a mai fost folosită pe Lunca Şiretului Inferior de către ecologul Cosmin Țâru în perioada octombrie 2019 aprilie 2020.
Acţiunea „BMR 2021” din delta este sprijinită de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi domnul guvernator Ion Munteanu.