fbpx
Ştirea zilei

Multiplul campion Vasile Dîba a plecat după Ivan Patzaichin

E foarte dureros pentru mine să fiu unul dintre cei care vă anunță că marele nostru campion Vasile Dîba ne-a părăsit.  Cu un an în urmă pregăteam împreună inaugurarea sălii de sport care îi poartă numele și eram convins că încă mulți ani de acum înainte va fi aici pentru a-i inspira pe copiii și tinerii comunei. Toți am avut și am fi avut în continuare ce învăța de la domnia sa.  Rămas bun, domnule Dîba, și vă mulțumim!”, a anunțat, cu durere în suflet în această după-amiază, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Anul trecut, în ultima zi a lunii martie, la Jurilovca, Vasile Dîba primea în dar de la comunitatea locală reprezentată de primarul Eugen Ion și echipa sa din primărie care a lucrat la proiect o sală de sport ce îi va purta numele.

Nu trecuse un an de când multiplul campion Ivan Patzaichin pleca din această lume și atunci primul campion olimpic al României la kaiac, Montreal 1976, Vasile Dăba spunea că va face o baza de pregătire olimpică la Jurilovca! Din păcate, a plecat mai devreme din această lume…

Mesajul conducerii Consiliului Județean Tulcea:
Astăzi, inima Maestrului Emerit al Sportului, Vasile Dîba, a încetat să mai bată.
Campion născut în județul Tulcea, Vasile Dîba a fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit, care a venit in localitatea sa natală (Jurilovca) și l-a convins să încerce kaiacul, ajungând la clubul Dinamo. A obținut primele medalii la Snagov, la Campionatele Europene de juniori din 1971, unde a câștigat două medalii de argint.
Palmares: 1974, Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, două medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m (K1 – 500 m) și la ștafeta kaiac simplu 4×500 m (K1 – 4×500 m); 1975, la Campionatul Mondial de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe; 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 – 500 m, a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, iar la kaiac simplu pe 10.000 m (K1 – 1000 m) a obținut medalia de bronz; 1980, Olimpiada Moscova, medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1000 m (K4 – 1000 m) și de bronz, la K1 – 500 m.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferit „Ordinul muncii” clasa I.
Vasile Dîba a plecat prea devreme, lăsând în urmă numai tristețe și durere. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul!
Sincere condoleanțe familiei îndoliate!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button