După ce în weekend autorităţile au fost puse pe jar de o ştire care a alarmat nu doar populaţia sensibilă la problemele de mediu şi ONG-urile de profil ci şi autorităţile de mediu, azi la sediul Prefecturii a avut loc o şedinţă în urma căreia au fost prezentate faptele „atât de grave” de la Sulina.
Ce s-a întâmplat atât de grav la Sulina de s-a auzit în toată ţara despre „atacul barbar la habitatele protejate”?
Un angajat de la un serviciu public al Primăriei Sulina a înţeles greşit comanda primarului Nicolae Răduş care i-a trasat sarcină să facă un stoc de nisip pentru a fi împrăştiat pe străzi pe timpul codului roşu de ninsori.
Unde se găseşte cea mai mare cantitate de nisip dacă nu pe plajă? Aşa că respectivul angajat al primăriei a executat comanda şi s-a îndreptat spre …sursă. Nu ar fi fost o problemă dacă buldoexcavatorul şi tractorul cu remorcă ar fi plecat spre plajă şi cu un aviz prealabil de la ARBDD. Care ar fi fost dat pentru că zona de la plajă nu este una strict protejată, mai cu seamă că în zonă se desfăşoară legal activităţi economice şi este permis accesul oamenilor veniţi la plajă.
Timp de mai bine de o jumătate de oră, în biroul prefectului Alexandru Cristian Iordan, Ion Munteanu, guvernatorul ARBDD, Bogdan Bucurlescu, şef serviciu Sulina şi Doru Moscu, şeful Comisariatului Gărzii de Mediu al ARBDD, au analizat subiectul care a făcut atâta vâlvă în weekend. Concluzia şedinţei a fost transmisă sub forma unui comunicat de presă de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ştefan Caraman.
Comunicatul Instituţiei Prefectului – Judeţ Tulcea
„Astăzi, 17 februarie a.c. au fost convocaţi la sediul Instituţiei Prefectului Tulcea, Guvernatorul Rezervaţiei Bisoferei Delta Dunării, dl. Moscu Doru de la Gardă de Mediu-Comisariatul Rezservatiei Biosferei Delta Dunării şi dl Bucurlescu Bogdan – şef servici. Tema abordată a fost informaţia apărută în presă privind extragerea de către Primăria Sulina a unei cantităţi de nisip dintr-o zonă strict protejată. În urma consultării au rezultat următoarele : Zona din care s-a extras cantitatea de nisip (cca o remorcă) nu aparţine zonei strict protejate, aceasta aparţinând zonei de plajă şi îmbaiere. Însă operatiuna s-a desfăşurat în lipsa unei autorizaţii eliberate de ARBDD. Drept urmare, conducătorul utilajului care a efectuat extragerea cantităţii de nisip a fost amendat de către reprezentantul ARBDD pentru încălcarea Legii 82/1993 care reglementează pedepsele pentru deteriorarea malurilor naturale . De asemenea Garda de Mediu a aplicat o sancţiune pecuniară Primăriei Sulina pentru încălcarea OG 202/2002 care reglementează gospodărirea zonei costiere. S-a accentuat necesitatea informării şi monitorizării mai accentuate a instituţiilor de pe raza Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în ce priveşte exploatarea resurselor naturale în conformitate cu legislaţia în vigoare.”
În loc de concluzii
Mult zgomot pentru (mai) nimic! O amendă modică pentru angajatul serviciului din subordinea primăriei şi o amendă mai consistentă, e adevărat, pentru Primăria Sulina, prima de la ARBDD şi a doua de la Comisariatul de mediu al ARBDD au încheiat, pentru moment, această poveste. Unii şi-ar fi dorit, mai mult ca sigur, un nou infrigement pentru plaja de la Sulina şi un nou studiu de impact, ca şi în cazul volburii de nisip, iarba deranjată de buldoexcavatoarele trimise de Elena Udrea.