fbpx
Educaţie

Olimpiadele de Limba romani și Istoria Romilor și-au stabilit câștigătorii

- probabil că și la alte materii școlare sunt la Tulcea elevi despre care s-ar putea scrie

În ultimele două săptămâni, la Şcoala Gimnazială ”Nichifor Ludovig” din Niculițel  a avut loc Olimpiada națională de limba şi literatura romani și Concursul national de istoria și tradiițiile rromilor – etapele judeţene.

Desigur că în ultima lună au avut loc și olimpiade școlare la alte materii de studiu, poate mult mai importante pentru viitorul elevilor din județul nostru.

De la inspectorii de specialitate care, spre rușinea lor, nu dau doi bani pe munca elevilor și rezultatele obținute de ei, presa nu a primit nicio informație. Nici măcar pe pagina de socializare a Inspectoratului școlar nu s-a scris vreun rând…

De ani buni, inspectorul școlar pentru romi, Gabriel Stoica, fără să invoce vreo secundă că nu are în ,,fișa postului” o astfel de responsabilitate își asumă rolul de purtător de cuvânt al acestei olimpiade. O face pentru că e mândru de munca elevilor care studiază limba și literatura romani.

Din comunicatul transmis de acesta am aflat că au participat 25 elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale Ciucurova și Şcolii Gimnaziale ”Nichifor Ludovig” Niculiţel.  Că la deschiderea olimpiadei s-a intonat imnul romilor „Gelem, gelem”, s-a marcat 8 aprilie – Ziua Internațională a Rromilor despre care Gabriel Stoica a spus celor prezenți care este semnificația acestei zile. Totodată, avut loc și festivatea de premiere a elevilor care au câștigat concursul national de istoria și tradițiile rromilor – etapa județeană.

La acest eveniment au mai participat domnul profesor Constantin COCA – inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Tulcea care a pus accent pe importanţa studiului limbii materne, încurajând fiecare elev să continue în aprofundarea cunostinţelor despre limba lor maternă, doamna Iosif Niculina – președintele Partidei Romilor ”Pro-Europa” Tulcea, domnul profesor Doru Peiu – director Școala Gimnaizală ”Nichifor Ludovig” Niculițel, mediatori școlari și cadre didactice care predau limba rromani.

Rezultate și premianți

Pentru etapa naţională a Olimpiadei Naţionale de limba şi literatura romani ce va avea loc la Alba Iulia între 27 şi 30 aprilie 2022, s-au calificat: Locul I – Stan Iuliana Daniela – 10,00 de la Școala Gimnazială Ciucurova, Mocanu Corina – 9,00 de la Şcoala Gimnazială ”Nichifor Ludovig” Niculițel, locul III Gheorghe Malvina – 8,50 de la Şcoala Gimnazială Ciucurova.

Pentru etapa naţională a concursului național de istoria şi tradiţiile romilor, ce va avea loc la Rm. Vâlcea, în perioada 15 – 17 aprilie 2022, s-au calificat: Locul I – Enache Diana – 10,00 de la Școala Gimnazială Ciucurova, Locul II – Ioan Mirela – 9.80 de la Școala Gimnazială ”Nichifor Ludovig” Niculițel si locul III – Bornescu Miruna – 9,50 de la Școala Gimnazială Ciucurova.

Tuturor premianților, felicitări!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE