fbpx
PSDTulcea

Omisiune politică! Consiliul Județean nu poate face lucrările Primăriei municipiului

- articol de informare electorală

Una dintre cele mai cunoscute confuzii, confuzie identificată la nivel național, este cea dintre atribuțiile primăriei municipiului și atribuțiile Consiliul Județean. De multe ori fiind nevoiți să vedem oameni care confundă cele două instituții.

Sigur că celor mai mulți politicieni le și convine că se produce această confuzie, drept pentru care nici nu o explică, sperând astfel să scape basma curată și vina să fie aruncată în altă parte.

În câteva cuvinte trebuie să spunem că autoritățile administrației publice, adică consiliile locale – fie ale comunelor, orașelor sau ale municipiilor – sunt deliberative, și primarii, autorități executive.

Consiliile locale și primarii funcționează ca autorități ale administrației publice locale și rezolvă problemele din comune, orașe și municipii, în condițiile legii.

De asemenea, Consiliul Județean este total diferit față de Consiliul Local. Dacă în fruntea Consiliului Local se află primarul, în fruntea Consiliului Județean se află Președintele.

Câteva dintre atribuțiile Consiliului Județean sunt cele care țin de dezvoltarea economico-socială a județului; atribuții privind gestionarea patrimoniului județului; cooperarea interinstituțională etc.

Precizăm aceste lucruri deoarece, urmărind diverși candidați la diverse funcții, am observat că mai mulți cetățeni nemulțumiți cred că drumurile din orașele lor sau sistemele de canalizare, intră în atribuția Consiliului Județean.

Și președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu se confruntă cu acest fel de întrebări de la cetățeni nemulțumiți de conducerea UAT-eului din care face parte. Cetățeni care vor să rezolve probleme pentru comunitatea lor, dar nu știu cui să se adreseze.

Comunele, orașele, municipiile sunt conduse de un primar și prin lege, acesta este responsabil de dezvoltarea drumurilor din spațiul pe care-l conduce. Ceea ce poate face CJ în acest caz este să intervină la ministere pentru a îi ajuta pe primari să obțină fonduri. Nici mai mult, nici mai puțin, asta dacă primarul respectiv se duce cu un proiect la Consiliul Județean. Și când vorbim despre proiecte nu ne referim doar la drumuri, ne referim și la sistemele de canalizare, gaze, reabilitarea obiectivelor de patrimoniu din Comuna, Oraș sau Municipiu etc. Desigur că și cei de la Consiliul Județean reabilitează și construiesc drumuri, dar aceștia o fac strict pe acolo pe unde le permite legea, adică pe drumurile județene.

Din păcate, de-a lungul timpului, politicienii s-au mulțumit să lase lucrurile acestea neexplicate, motivul fiind unul singur: Dacă pică vina pe celălalt, eu iau voturile. Și așa gândesc foarte mulți, altfel nu avem cum să ne explicăm că nimeni nu a venit să facă aceste precizări.

Putem remarca că nici edilii nu se grăbesc să spună adevărul, mai ales atunci când un localnic dă vina pe președintele CJ pentru că primarul nu a asfaltat drumul din localitate.

Oameni buni, există o lege valabilă și pentru Primării și pentru Consiliile Județene și fiecare instituție trebuie să-și facă propria treabă. Și nu, Consiliul Județean, prin lege, nu poate intra să facă drumurile din UAT-euri, oricât de mult ar vrea lucrul ăsta.”, precizează Horia TEODORESCU, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Material realizat de SC INFOTULCEA SRL TULCEA, la comanda PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT – ORGANIZATIA JUDETEANA TULCEA CMF21200019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button