Ştirea zilei

Ordinul de prohibiție a pescuitului dezbătut la Tulcea!

- zeci de pescari față în față cu reprezentanții ANPA și ARBDD, la inițiativa deputatului Silviu Feodor (CRLR)

La inițiativa președintelui Comunității Rușilor Lipoveni din România, deputatul Silviu Feodor, la sediul Centrului multietnic din Tulcea are loc azi o ședință la care au fost invitați reprezentanți ai pescarilor din Delta Dunării pentru o discuție cu reprezentanții ANPA, din partea căreia participă Ioan Dobrotchi, și ARBDD, din partea căreia participă guvernatoarea Atena Groza.

În cuvântul de deschidere, deputatul Silviu Feodor a cerut participanților să țină un moment de reculegere în memoria celui care a fost simbolul Deltei Dunării, Ivan Patzaichin.

Primul care a luat cuvântul a fost, ca reprezentant al pescarilor, Lucian Sanda, președintele Federației Asociațiilor de Pescari din Delta Dunării, care a punctat faptul că propunerile făcute de asociațiile de pescari, deși au fost dezbătute în întâlnirile precedente, nu apar deloc în proiectul de ordin de prohibiție.

La rândul său, președintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, Dan Verbina, a vorbit despre o serie de restricții impuse de autoritățile de reglementare de la an la an.

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a punctat cel mai dureros adevăr despre pescuitul din Delta Dunării: ,,Suntem bolnavi de studii despre pescuit! Toate se fac despre pescuit, dar niciunul nu se referă la om!  Niciun studiu nu ia în calcul și omul din deltă”, a declarat primarul Eugen Ion care a promis că va intra și el în greva foamei, alături de pescari, dacă proiectul de ordin de prohibiție rămâne neschimbat.

 

Laurențiu Mirea, reprezentant al Consiliului Județean Constanța dar și al unei asociații de pescari la Marea Neagră, a vorbit despre faptul că avem în România două instituții de reglementare: ARBDD până la Năvodari și de acolo până la Vama Veche e ANPA. ,,Nu mai vrem să luăm câte două autorizații, una de la ANPA și una de la ARBDD”.

,,Sunt foarte mulțumit de faptul că am organizat această întâlnire pentru că se vede clar faptul că este nevoie de o colaborare mai strânsă între asociațiile de pescari, instituții de profil și institutele de cercetare. De asemenea, sunt de părere că avem nevoie de o nouă Lege a Rezervației mai bună, de actualitate, ancorată în realitate. Și nu în ultimul rând, chiar dacă a fost o dezbatere legată de pescuit, a fost atinsă şi problema șacalilor din localităţile Deltei Dunării. Din punctul meu de vedere, dacă se vrea o rezolvare a acestei probleme, ar trebui văzute şi prevederile din legea adoptată săptămâna trecută în Camera Deputaților cu privire la vânătoarea urşilor.” a mai declarat deputatul Silviu Feodor.

 

Back to top button