fbpx
Ştirea zilei

Pesta micilor rumegătoare se extinde: Focar depistat și la Babadag!

La fel de periculoasă ca și pesta porcină africană care a decimat efectivele de porcine din județul nostru în urmă cu mai bine de cinci ani,  pesta micilor rumegătoare (PMR) confirmată prima dată la cea mai mare fermă din județul nostru se extinde, iată, și la alte exploatații din jurul comunei Baia.

De două zile, Primăria Comunei Stejaru a adoptat o hotărâre de Comitet Local pentru Situații de Urgență prin care a identificat locul (Zona Moș Ilie) în care se va amenaja groapa în care se vor neutraliza atât animalele moarte cât și subprodusele acestora. Deja, potrivit autorităților locale care au în permanentă supraveghere groapa, prezența virusului a fost confirmată la ferma unui crescător de animale, însă conform conducerii DSVSA Tulcea au fost prelevate probe de la alte 40 de exploatații locale de pe teritoriul comunei Stejaru deci numărul focarelor ar putea fi mai mare după ce se vor primi rezultatele.

Atât pentru pesta micilor rumegătoare cât și pentru alte boli transmisibile la animale noi facem periodic ședințe de instruire cu reprezentanții exploatațiilor  și nu doar ședințe ci și verificări în teritoriu. Aceste verificări în teritoriu s-au intensificat, pe bună dreptate, în ultima perioadă după ce a fost descoperit acel focar de pestă a micilor rumegătoare de la Baia. Faptul că prelevăm probe și le transmitem la IDSA nu înseamnă că ne-am propus să neutralizăm toate efectivele de ovine din județul nostru. În plus, nu există dubii în ceea ce privește rezultatul probelor deoarece contraexpertiza se face în Franța, deci e o dublă verificare a probelor de sânge!” ne-a declarat Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene!

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine dar şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. 

Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70 %. Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. PMR a fost descrisă pentru prima dată în anul 1942 de L. Gargadennec şi A. Lalanne în Coasta de Fildeş, care au sesizat că maladia studiată de ei prezenta unele diferenţe clinice şi epidemiologice faţă de evoluţia pestei bovine la ovine, cu care se asemăna într-o oarecare măsură şi cu care putea fi confundată. Studiile care au urmat s-au axat în special pe proprietăţile agentului etiologic, demonstrând că acesta este asemănător, dar nu identic, cu virusul pestei bovine, de care se deosebeşte genetic şi antigenic. Este un virus ARN anvelopat, cu geometrie sferică, diametru de 150 nm şi genom linear. Este foarte asemănător antigenic cu virusul pestei bovine. Are o rezistenţă relativ redusă la acţiunea agenţilor fizici şi chimici, fiind distrus în 60 minute la 50°C, cu o perioadă de înjumătăţire de 2 ore la 37°C. Este distrus de ph-ul  ≤4 sau ≥11. Este foarte sensibil la alcool, fenol şi majoritatea substanţelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea şi congelarea îl conservă.” – se arată într-un comunicat al ANSVSA transmis presei locale prin intermediul DSVSA Tulcea la începutul acestei săptămâni.

La Babadag a fost depistat un nou focar de PMR

În data de 18 iulie 2024 ziarul infotulcea.ro scria despre cadavrele a zeci de ovine aruncate într-o groapă de la periferia orașului Babadag. Chiar dacă nu s-a găsit o legătură de cauzalitate între acele mortalități de atunci și focarul de PMR de azi de la o exploatație de colectare a ovinelor și export a acestora în țările arabe, proprietarul acesteia spune că animalele din exploatație sunt sănătoase și propune vaccinarea acestora.

”Eu nu cred în rezultatele expertizelor și vreau să cer o contraexpertiză pentru că garantez faptul că animalele din exploatația mea sunt perfect sănătoase! Mai mult, pot aduce și mâine vaccin pentru animale și le putem vaccina imediat,  pentru că pe noi nu ne interesează despăgubirile de la stat ci să ne desfășurăm activitatea”, a declarat proprietarul exploatației de la Babadag unde se colectează și apoi exportă ovinele.

În ceea ce privește vaccinarea, chiar și directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, este pentru această măsură de prevenție însă nu acum când focarele sunt confirmate. Măsuri de prevenție au fost transmise periodic crescătorilor de ovine din județul nostru, iar reacția DSVSA Tulcea după confirmarea primului focar a fost, cum se zice, de manual. Și ar fi de mirare dacă s-ar reuși chiar izolarea acestor focare înainte de luarea unei decizii la nivel național pentru vaccinarea ovinelor.

”După confirmarea focarului de PMR de la Baia, președintele ANSVSA  a discutat la nivelul Comisiei Europene varianta vaccinării preventive a efectivelor de ovine din celelalte județe sau din afara zonei de carantină instituită de noi pe un perimetru de 45 km de comuna Baia, perimetru care se extinde însă după confirmarea celorlalte focare. Din păcate, pentru noi, vaccinarea nu este permisă în zonele de carantină, unde se face doar neutralizarea acestora și instituirea unei carantine!” a mai declarat Mitică Tuchilă.

Vom reveni pe parcursul zilelor următoare pe această temă și așteptăm și de la Instituția Prefectului Județului Tulcea, parcă ”în adormire”, un punct de vedere mai ales că prefectul este cel care coordonează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și convoacă Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE