fbpx
Tulcea

PNL tocmai ce a mai mărit o taxă, cu 40%: tariful de servicii de sistem al Transelectrica, plătit de toți consumatorii

Comunicat de presă USR

Agenția Națională pentru Reglementare în Energie, agenție controlată de PNL, a mărit, de la 1 iunie, cu 40% tariful de servicii de sistem al Transelectrica, creștere care se va regăsi în facturile tuturor consumatorilor, fie că este vorba de consumatori casnici sau de firme. Mai exact, înainte de 1 iunie 2024 tariful era de 9,17 lei/MWh (fără TVA) și de luna aceasta a ajuns la 12,84 lei/MWh. Mărirea de tarif, de 40%, a fost decisă de Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), agenție condusă de un om numit de PNL: George Sergiu Nicolescu. Ordinul ANRE a fost publicat în Monitorul Oficial în 30 mai 2024, dar nu a fost comunicat public de către Agenție.

Politizarea agențiilor care controlează funcționarea unor domenii economice strategice este principala cauză pentru care românii plătesc tarife tot mai mari pe servicii publice care nu își cresc deloc calitatea.

_”Creșterea abruptă cu 40% a tarifelor Transelectrica este cea mai nouă dovadă că managementul numit politic de PSD-PNL aduce rezultate catastrofale pentru economie și pentru români. Creșterea tarifelor Transelectrica, aprobată de ANRE, va duce la o nouă creștere a prețurilor energiei pentru cetățeni şi pentru companii, exact în cel mai prost moment, când prețurile produselor de bază sunt deja sufocant de mari, iar economia dă semne de scădere. În orice țară normală, unde operatorul de transport și reglementatorul pieței energiei au conduceri profesioniste, o creștere atât de mare a tarifelor ar fi neconceput, dar în România politrucilor incompetenți PSD-PNL este perfect posibil”, spune Cristian Bordei, senator USR.

În plus, creșterea substanțială a acestei taxe, peste noapte, nu vine la pachet cu un plan de investiții pentru extinderea și modernizarea infrastructurii energetice.

_”În fiecare lună, românii vor plăti în plus 3,2 milioane euro, în urma jongleriei ANRE. România consumă, în medie, cam 6000 MW în fiecare oră. Asta înseamnă 3,2 milioane de euro în plus, lună de lună, pentru toți românii, căci acest tarif se regăsește în fiecare factură la energie electrică. Sigur, este nevoie de dezvoltarea rețelei de joasă și medie tensiune, nu mai sunt noduri în care să se conecteze prosumatorii, dar Guvernul ia banii din profiturile uriașe ale companiilor din domeniu, le dă pe pensii speciale, și apoi pune iarăși alte biruri pe oameni”, spune Radu Miruță deputat USR.

Deputatul USR argumentează că statul deține aproximativ 85% din producția de energie, iar aceste companii fac profituri uriașe, pe care le-ar putea folosi la dezvoltarea rețelei de transport, numai că guvernul PSD-PNL a luat an de an banii companiilor energetice ca să plătească sinecuri și pensii speciale, în loc să investească în sistemul energetic.

De ani de zile se știe că rețeaua de distribuție a energiei electrice stă să crape. Adevărul este că ar fi o minune ca acești bani, luați de PNL și PSD cu japca de la toți consumatorii de energie electrică, să ajungă în investiții la dezvoltarea rețelei. Cel mai probabil, și această creștere de tarif va ajunge tot în buzunarul statului – o nouă taxă, practic – și va fi folosită tot pentru interesele de partid ale lui Ciucă și Ciolacu”, conchide Radu Miruță, deputat USR.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE