fbpx
Ştirea zilei

Primarul Ilie a anunţat cu cât se scumpeşte căldura la Energoterm

- facturi mai mari pentru 7500 de apartamente din Tulcea de luna vitoare cel mai probabil

Şedinţa de Consiliu local de azi se poate spune că a fost una memorabilă, în ton cu #armonia nu doar de la Tulcea, ci de la nivel naţional. Asemeni #concordiei politice de la nivel naţional prin care şi PSD şi USR dau semne că vor credita iniţiativele PNL privind formarea unui Guvern aşa şi la Tulcea, ca niciodată, toate cele 28 de proiecte de hotărâre au trecut unse, fără obişnuitele contre pesediste sau uneori useriste.  Primele date aşa, „de opoziţie”, celelalte aşa, „de ciudă de viceprimar”! Cine trebuie, înţelege!

Dar şedinţa de azi a fost memorabilă nu doar pentru ca a ţinut puţin la votul celor 28 de proiecte iniţiate ci a fost memorabilă prin cuvântarea primarului Ştefan Ilie de la finalul şedinţei prin care, tot cu alifie, a încercat să ungă rotiţele sistemului centralizat de termoficare. Da, acel sistem de termoficare despre care nu doar în campanie ci şi după învestirea sa în funcţie primarul Ştefan Ilie, venit cu soluţii practice de la Luncaviţa, spunea că e atât de ineficient încât „dacă nu iarna asta, iarna viitoare va fi scos din funcţiune”! „Iarna asta” a trecut, iar iarna asta bate la uşa CAF-ului şi are cine să îi deschidă! Va funcţiona probabil, cu mici avarii, obişnuite, cel puţin până prin aprilie 2022.

Ce a vrut să zică primarul Ştefan Ilie despre gigacalorie

Că va creşte preţul ei de producţie, al gigacaloriei, atât de mult încât unii tulceni, vreo 7500 de familii, o să plângă cu vorbe. Şi nu tocmai frumoase la adresa celor care au făcut posibile aceste scumpiri, de sus până jos, de la Bucureşti la Tulcea…

Câtă vreme situaţia preturilor la gaze, energie eletrrică şi certificate verzi e la fel de predictibilă ca şi situaţia politică din România, să faci o predicţie azi e prostie. Dar pentru că totuşi la ora de iarnă se trece de la sfârşitul săptămânii, tulcenilor trebuie să le spui, cu subiect şi predicat, ce îi aşteaptă de luna viitoare. Iar primarul Ştefan Ilie şi-a luat inima în dinţi şi le-a spus, în direct, pe Facebook – aşa cum îi place lui să comunice cu tulcenii – că preţul gigacaloriei se va scumpi dar că primaria va face toate eforturile ca aceste scumpiri să fie suportabile. Pentru că, indiferent dacă vine avizul de la ANRE pentru majorarea preţului la gigacaloria produsă de Energoterm azi, mâine sau luni, noile tarife se vor aproba începând cu luna noiembrie 2021. Că tot veni vorba de tarife …

De la 531 de lei la 1079 de lei va creşte preţul gigacaloriei de la Energoterm. Vi se pare mult?

Datele problemei, aşa cum au fost ele fundamentate de cei care au transmis dosarul cu documentele necesare către ANRE, sunt următoarele: azi preţul de producţie al gigacaloriei aprobat de ANRE este de 531 de lei, iar preţul de producţie în lumina majorărilor de preţuri la gaz, energie electrică şi certificate verzi ar fi de 1079 de lei. Hai, cu o marjă de plus sau minus câţiva lei, maxim câţiva puţini zeci de lei. În niciun caz sute de lei… Fără a face calcule savante şi total inutile, cam cât ar fi factura de anul ăsta faţă de cea de anul trecut la un consum similar că poate va fi la fel de frig sau poate soare şi alte bazaconii, preţul gigacaloriei va fi dublu, ce mai la deal la vale … Vi se pare mult de la 531 de lei la 1079 de lei? Dacă vă încălzeşte cu ceva să ştiţi că şi în alte 24 de municipii din ţară în care sistemul centralizat de termoficare funcţionează la fel de prost ca la Energoterm sau poate chiar mai prost, situaţia e similară. În celelalte municipii şi oraşe situaţia e diferită: la unii e mai bine, la alţii nu mai e deloc. Sistem centralizat adică şi nu îi mai poţi înjura decât pe guvernanţii de la Bucureşti…

„Vă rog să vă debranşaţi de la sistemul centralizat” numai că nu a spus Ştefan Ilie în cuvântarea sa de la finalul şedinţei de consiliu

„Recomand tuturor să treacă de la sistemul centralizat la cel de apartament” a fost unul dintre mesajele-cheie transmise de primarul Ştefan Iliela finalul şedinţei în care a explicat consilierilor, ca să înţeleagă şi cei care îl urmăreau live pe facebook, de ce este ineficient sistemul centralizat de termoficare. În susţinerea acestui mesaj a venit şi cel mai vechi consilier local tulcean (cu cele mai multe mandate) Stere Şacu, acesta fiind cel care a întărit cele spuse de primar cum că trecerea de la sistemul centralizat la centrala de apartament e cea mai bună soluţie. Probabil că domnia sa a uitat că a fost şi viceprimar din 2012 până în 2016, ba chiar şi cu atribuţii de primar vreun an şi în acea vreme ca să te debranşezi aveai nevoie de ceva pile, răbdare şi nervi de oţel. „Am trimis adrese oficiale inclusiv la instituţii publice să solicite fonduri pentru anul viitor în vederea achiziţionării de centrale termice” a mai spus primarul Ştefan Ilie în timpul şedinţei, iar cine va înţelege va avea iarna viitoare căldură. Cine nu, nu sau va avea la un preţ şi mai piperat ca în această iarnă pentru că subvenţia se acordă doar la utilizatorii casnici. Şi că tot veni vorba despre subvenţie…

Primăria este optimistă că va primi 38 de milioane de lei de la Guvern

Bine, prima întrebare e care Guvern? Dacă va fi un Guvern, cât de curând, Municipiul Tulcea are nevoie de 43 de milioane de lei pentru subvenţionarea energiei termice. Vestea bună e că din cele 43 deja 5 milioane are deja alocare locală prin bugetul din acest an. De fapt ce a mai rămas după ce s-a terminat iarna trecută… Deci, dacă vin cele 38 de milioane de la bugetul de stat, de la bugetul local – pe calcule contabile şi nu numai – se poate acorda o subvenţie de …63% din preţul total de producţie estimat la 1079 lei pentru gigacalorie.

Altfel spus, dacă acum din preţul de producţie de 531 de lei, 266 de lei (adică 50%) sunt subvenţie (buget de stat plus buget local), de luna viitoare, dacă vor fi de acord şi consilierii tulceni, din preţul de producţie estimat la 1079 de lei, în jur de 679 de lei ar însemna subvenţia. Adică preţul local de referinţă (partea de plată a consumatorului casnic) ar putea ajunge la 400 de lei pentru o gigacalorie de la 265 de lei cât este în prezent. Asta pentru că primarul Ştefan Ilie este optimist ca va primi cei 38 de milioane de lei solicitaţi Guvernului. Nici mai mult, nici mai puţin.

Şapte puncte termice vor deveni centrale termice! Din iarna viitoare însă…

Pentru a închide CAF-ul, conducerea Energoterm are un plan de … avarie! Că tot s-au obişnuit cu avariile de la acest CAF (cazan de apă fierbinte). Din primăvara anului viitor va începe lucrarea de transformare a unor puncte termice (PT) în centrale termice (CT) şi amplasarea a două baterii murale.

„Este vorba despre punctele termice din Cartierul Vest şi anume PT 2, PT 3, PT 4 si PT 5, despre puctele termice din zona Neptun PT 22 şi PT 24 plus punctul termic de lângă spital PT 6. Deci aceste 7 puncte termice vor fi transformate în următorul an în centrale termice şi astfel vom putea opri din funcţiune CAF-ul” a spus Răzvan Teodoru, directorul de la Energoterm. De ce este atât de important să se închidă CAF-ul din incinta Alum a explicat acelaşi director al Energoterm ceea ce nu a catadicsit să spună predecesorul său: pentru simplul fapt că funcţionează şi poluează CAF-ul produce o paguba de 12.000 de certificate verzi anual. Ce înseamnă asta? Preţul unui certificat verde (un fel de amendă de mediu) era 16 euro, a ajuns acum la vreo 48 de euro iar unele surse guvernamentale spun că preţul unui certificat verde se va opri la începutul anului viitor, în plină iarnă, la 100 de euro. Acum „amenda” ne costă 600.000 de euro pe an, dar cu puţin optimism putem ajunge să plătim şi 1 milion de euro doar pentru că ţinem în funcţiune această fosilă a termoficării locale, opera fostului primar Constantin Mocanu, dar ţinută şi întreţinută de cel mai longeviv primar al Tulcei, Constantiiiiiin Hogea!

În concluzie…

De luna viitoare gigacaloria în sistemul centralizat din Tulcea, adică din reţeaua Energoterm, se va scumpi. Cu cât e uşor de anticipat, chiar dacă e greu de spus şi deloc benefic din punct de vedere electoral. Primarul Ştefan Ilie şi-a asumat acest lucru azi cu riscul de a-şi atrage antipatia celor 7500 de familii racordate la acest sistem de termoficare ineficient. Îşi va atrage şi antipatia colegilor de partid, dacă vor mai guverna cumva, şi dacă nu va primi cele 38 de milioane de lei promise de actualul premier interimar Florin Cîţu. Asta pentru că Ştefan Ilie va arăta, pe bună dreptate, cu degetul spre Guvern (care va fi el) şi îi va spune şi acele cuvinte ce nu pot fi reproduse în cazul în care nu vor se vor aloca cele 38 de milioane de lei pentru municipiul Tulcea în vederea subvenţionării energiei termice. În concluzie, căldura se scumpeşte oricum de luna viitoare iar Guvernul va hotărî dacă va fi o factură mai mare cu numai 50% sau cu 350%, adică de trei ori şi jumătate mai mult decât iarna trecută…

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE