Ştirea zilei

Avram Iancu înoată 112 km pe braţul Sf. Gheorghe pentru …prietenie!

De ieri, de la ora 10.43, bibliotecarul Avram Iancu din Petroşani a pornit într-o altă cursă înot pe Dunăre, de această dată doar pe braţul Sf. Gheorghe. Înotătorul din Petroşani are câteva recorduri în materie de înot, însă unul dintre ele are legătură cu Dunărea şi judeţul Tulcea: el a înotat de la izvoarele Dunării, din Germania, până la Sulina, la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Pe braţul Sulina însă acum …

„A venit timpul să înot brațul Sfântul Gheorghe al Dunării care are un curs sinuos desfășurat pe 112 km. Sfântul Gheorghe este cel mai vechi braț, care transportă 22% din volumul de apă al fluviului. Cea mai mare adâncime pe acest braț este de 26 m. Brațul a suferit transformări prin tăierea unui număr de șase meandre, lungimea sa scurtându-se la 70 de km navigabili. Această distanță o voi parcurge și eu înot, în două zile ( joi și vineri, 8 si 9 octombrie), fără costum de neopren, într-o temperatură a apei ce variază în jurul a 17-18 grade Celsius. Voi pleca în dimineața zilei de joi, din locul unde brațul Sulina se desprinde din bătrânul braț.”, anunţa în urmă cu câteva zile Avram Iancu în timpul unei emisiuni la TVR.

Şi s-a ţinut de cuvânt iar ieri, joi, 8 octombrie 2020, fără surle şi trâmbiţe, a pornit înot spre o nouă gură de vărsare a Dunării în Marea Neagră.

„Am ales să înot acum deoarece polisportivul Ulise Galu organizează în acest weekend Delta Caiac Race, un eveniment deosebit ce-și are cartierul general la Green Village, unde zeci de caiaciști se vor întâlni, întrece și socializa. Este o oportunitate și pentru mine de a-mi revedea prietenii caiaciști din toată țara.

Cu ocazia acestui înot nu vizez niciun fel de record. Nu doresc să mă poziționez în vârful nici unui top. Doar îmi reamintesc un motto adevărat promovat de prietenii mei, înotătorii Mihai Badea și Bogdan Zurbagiu: APA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ! Ori viața nu înseamnă doar cifre, timpi, viteză sau anduranță, omologări și măreție. Dimpotrivă, viața adevărată înseamnă libertatea de a înota de plăcere, bucuria de a te întâlni cu Dumnezeu în mijlocul Creației Sale, realizarea nimicniciei noastre în imensitatea fără de sfârșit al apelor deschise.”, a mai declarat Avram Iancu.

Urmăroatea promovare, logic, braţul Chilia al Dunării, probabil anul viitor.

Până atunci traseul său pe braţul Sf Gheorghe, poate fi văzut în orice moment aici.

https://locatoweb.com/map/single/0625220669?fbclid=IwAR2QLChMSLdst3vzcobOTmkkCzgbuWfQ5Ko-3TbPx_Qiw2wwfUjQjAWg8Cs

 

Back to top button