Proiect transfrontalier pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate la graniţa România-Ucraina
- cooperarea polițienească între cele două ţări se va realiza prin opt centre transfrontaliere
Şefii structurilor de Poliţie din judeţul Tulcea şi Regiunea Odessa, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Tulcea şi Izmail (Ucraina) alături de echipele de proiect de la aplicantul principal, Municipiul Tulcea, şi cei trei parteneri, Oraşul Izmail din Ucraina, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Tulcea şi Departamentul Poliţiei Naţionale din Regiunea Odessa au susţinut azi la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean o conferinţă de lansare a unui proiect ce îşi propune prevenirea și combaterea crimei organizate și cooperarea poliției prin Centre transfrontaliere la frontiera România-Ucraina.
Cu o valoare totală de 1.702.311,44 euro, din care cofinanțarea UE este de 90%, adică 1.298.925,00 euro, proiectul îşi propune, conform declaraţiei Danielei Voicu, managerul de proiect al aplicantului principal respectiv Municipiul Tulcea, „creșterea nivelului de încredere al cetățenilor cu 3% în România și 8% în Ucraina și securitate prin îmbunătățirea eficienței cooperării între 3 structuri de servicii de poliție din România și Ucraina în prevenirea și combaterea criminalității organizate transfrontaliere„.
Concret, liderul de proiect, municipiul Tulcea va beneficia de:
– Sistem de monitorizare a traficului rutier în sensurile giratorii de pe intrările principale din Isaccea și Constanța (Kaufland, Dedeman, Bariera Mahmudiei) și în cadrul centrului de poliție transfrontalier, respectiv a dispeceratului din acest centru, amplasat pe str. Mahmudiei nr. 18-20. Va fi compus din 4 camere inteligente cu infraroșu, rezoluție minimă de 12 MP, unghi de captare de 180 de grade. Se vor efectua lucrări de montare a stâlpilor, instalarea cablurilor electrice, conectarea la baza de date a orașului.
– Lucrări de extindere a sediului Poliţiei Locale Tulcea pentru dezvoltarea unui Centru Transfrontalier de Prevenire și Combatere a Criminalității Organizate în Tulcea – va avea un regim de înălțime P + 1 cu următoarele destinații:
parter: parcare pentru autoturisme;
etaj: dispecerat, baza de date a biroului, compartiment de monitorizare și control.
– Dotări: 4 PC-uri, 1 multifuncțională, 4 UPC-uri, 2 vehicule auto specializate.
Partenerul 1, Oraşul Izmail va beneficia de:
-instalarea unui sistem de monitorizare a traficului și lucrări de renovare și modernizare pentru dezvoltarea unui centru transfrontalier.
– Dotări: 2 PC-uri, 1 multifuncțională, dotări pentru centru de prevenire și combatere a criminalității organizate transfrontaliere.
Partenerul 2, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Tulcea va beneficia de:
– lucrări de modernizare a 6 secții de poliție din județul Tulcea pentru dezvoltarea a 6 centre transfrontaliere în următoarele localități 3 Tulcea, 1 Isaccea, 1 Luncavița și 1 I.C Brătianu. Se vor face lucrări la sediile: Poliția Municipală Tulcea (357 mp), Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea (335 mp), Inspectoratul Județean de Poliție Tulcea (527 mp), Poliția Orașului Isaccea (223 mp), Secția de Poliție Luncavița (101 mp), Secția de Poliție I.C. Brătianu (118.20 mp). Lucrările vor consta în: înlocuire tâmplărie uși și ferestre, reparații tencuieli interioare și exterioare, reparații ferestre, montaj gresie, montaj parchet de trafic, înlocuire obiecte sanitare și gresie în băi, armătură din fibră de sticlă, șlefuire, finisare pereți și plafoane, vopsire interioară și exterioară, montarea grătarului metalic, repararea instalațiilor electrice, repararea instalațiilor sanitare, repararea sistemului de încălzire etc.
– dotări: 1 barcă de patrulare.
Partenerul 3, Departamentul Poliţiei Naţionale din Regiunea Odessa va beneficia de:
– 1 laborator criminalistic mobil, 3 vehicule specializate, 1 barcă de patrulare pentru combaterea criminalității organizate transfrontaliere.
Acţiuni şi activităţi comune
– organizarea de cursuri și ateliere de lucru (work-shop-uri) pentru polițiști
– schimburi de experiență în România și Ucraina pentru polițiști, angajați ai autorităților publice locale și părți interesate din alte structuri în lupta împotriva criminalității organizate transfrontaliere
– servicii de informare, materiale informative, chestionare pentru 4000 de persoane din județul Tulcea și din regiunea Odessa
Partenerii proiectului vor întocmi Protocolul comun de cooperare și intervenție România-Ucraina.