Ştirea zilei

Protecţia Consumatorului ne face „reclamă”: piscine periculoase în Delta Dunării!

Comandamentul Delta Dunării, aşa cum se numeşte entitatea de control a ANPC (acea instituţie cunoscută drept Protecţia Consumatorului – n.n.) a reuşit să ne facă o bună „reclamă” nouă tulcenilor ieşind cu o postare pe facebook şi cu un mesaj trimis de Felicia Iordache (consilier pe probleme de presă sau ceva de genul) pe un grup de whatsapp în care sunt unii jurnalişti.  Sub titlul „Piscine periculoase descoperite de ANPC în Delta Dunării” postarea de pe facebook, a cărei conţinut e public, pentru toată lumea, nu doar pentru presă, cei de la ANPC spun că ,,în urma verificărilor efectuate în data de 17 august, în Murghiol, de către comisarii Comandamentului Delta Dunării, au fost constatate o serie de deficiențe, extrem de importante pentru sănătatea consumatorilor.”
După formulare pare mai grav ca și când acești ,,infractori de proprietari de piscine” nu ar fi pus apă în piscine…
,,Ca atare, au fost aplicate 2 amenzi contravenționale, în valoare de 35.000 lei, la care s-au adăugat măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciilor la piscină și a utilizării toboganelor, până la remedierea deficiențelor (refacerea și prezentarea echipelor de control a unor analize corespunzătoare și a documentelor necesare toboganului), cu propunere de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni.” se arată în postarea celor de la ANPC.
Nu vom aminti despre abaterile constatate de acești comisari, mai ales că acestea sunt contestate, unii spun cu mari șanse de succes, însă ne macină o întrebare: ,,de ce a fost reînființat acest Comandament al Deltei Dunării?”. O întrebare legitimă, mai cu seamă că motivul pentru care în urmă cu mai mulți ani acesta fusese desființat tocmai pentru că acțiunile lor de control, pe lângă faptul că îmbinau comisarii plăcutul cu utilul, nu aveau rentabilitate: se cheltuia mult, prost și fără rost, iar cancan-urile care mai apăreau în presă, mai ales la TV, se finalizau și cu pierderi de procese. Așa cum s-ar putea întâmpla și acum.
Tot ca o întrebare legitimă pentru conducerea ANPC,  via Felicia Iordache, oare de ce această instituție a ținut la Tulcea un număr de comisari cât degetele de la o mână ciungă? Și complementar, oare chiar era nevoie de acest coandament în lunile de vară atunci când unora dintre comisarii OPC din alte județe li se face brusc poftă de un pește?
Comandamentele acestea de vară și-au dovedit în timp inutilitatea și unii agenți economici din deltă ar putea vorbi mult și bine despre  ,,abordarea” celor de la Protecția consumatorilor. Nu înțelegem însă de ce nu se suplimentează statul de funcții de la oficiul județean din Tulcea, fie doar și pe timpul verii că poate unii comisari vor să rămână și după pe posturile vacante.
ANPC își asumă activitățile de prevenție și consiliere a operatorilor economici (ex. Sulina), dar atunci când se manifestă abateri de la legislația în vigoare, cu atât mai mult cu cât acestea sunt importante, aducând atingere sănătății sau securității consumatorilor, comisarii ANPC manifestă toleranță zero față de aceste practici
Back to top button