Social

Protest al Sindicatului Liber Alum la Prefectură!

- alături de sindicaliştii de la Alum au fost la protest şi reprezentanţi ai Cartel Alfa din Tulcea şi Constanţa

Mai puţin de 100 de sindicalişti (atât permite contextul Covid-19) atât de la Sindicatul Liber Alum, cât şi de la alte formaţiuni sindicale din judeţele Tulcea şi Constanţa, au participat azi de la ora 14.00 la un protest în faţa Prefecturii Tulcea. Preţul energiei electrice este cel care a scos în stradă angajaţii din acest colos industrial, un protest de mai mare anvergură, la care vor participa sindicalişti din toată industria neferoasă, urmând să aibă loc vineri la Bucureşti, în faţa Guvernului, dacă nu se rezolvă solicitările sindicaliştilor.

Energie la preţul din decembrie 2020

Asta solicită sindicaliştii de la Alum Tulcea guvernanţilor şi mai ales ministrului Virgil Popescu, celui căruia i s-a cerut în repetate rânduri demisia: energie la preţurile din decembrie 2020.

Am avut o întâlnire online cu liderul nostru, domnul Bogdan Hossu, care ne-a anunţat faptul că s-a ajuns la un acord între toate confederaţiile sindicale şi patronale cu privire la preţul energie şi anume că acesta trebuie plafonat la nivelul lunii decembrie 2020. Toate aceste confederaţii sindicale şi patronale au semnat un docment şi l-au transmis Guvernului. Sperăm ca acest document să aibă până mâine când e şedinţă de Guvern toate avizele şi să avem chiar de mâine o hotărâre a Guvernului în acest sens” a transmis protestatarilor Petruş Solomencu, liderul Cartel Alfa, filiala Tulcea.

La rândul său, omologul de la Constanţa, Ion Caraignat, a transmis celor prezenţi la protest că pentru un preţ decent al energiei electrice, care să nu fie influenţat de intermediari, este nevoie de solidaritate.

Solidaritate! Asta trebuie să înţelegem cu toţii şi aici la protest ar fi trebuit să fie nu doar sindicaliştii din industrie ci şi populaţia civilă pentru că suntem cu toţii afectaţi de aceste creşteri de preţuri” a declarat Ion Caraignat, un tulcean ajuns lider al Cartel Alfa la Constanţa.

Locurile de muncă de la Alum sunt în pericol

Dacă la protestul spontan din curtea Alum Tulcea de pe data de 5 ianuarie 2022 nu s-a pus problema locurilor de muncă sau cel puţin nu s-a adus în discuţie acest aspect, azi de pe scările prefecturii, liderul Sindicatului Liber Alum, Andrian Darie a spus cât se poate de răspicat că această criză a energiei seamănă foarte mult cu cea din 2008-2009, când tot PDL-ul avea frâiele Energiei, şi s-a închis Feral-ul.

„Trebuie să o spunem că protestul nostru este împotriva mafiei create în jurul resurselor de energie electrică şi gaze, care nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România. Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producţie prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producţiei cu 60%, urmând a funcţiona doar 2 hale din 5. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Alum Tulcea, prin reducerea producţiei de alumină cu 60%. Nu cerem decât un preţ de producţie al energiei electrice, nu un preţ majorat artificial pentru a umple buzunarele unora”,a  transmis Andrian Darie.

La finalul protestului, după ora 15.00, subprefectul cu atribuţiuni de prefect, Nicolae Topoleanu, a primit o delegaţie de trei sindicalişti, Andrian Darie – lider al Sindicatului Liber Alum, Ion Caraignat – lider Cartel Alfa Constanţa şi Dumitru Ioniţă – militant sindical, care a prezentat o scrisoare adresată Guvernului cu privire la preţul energiei.

Aceasta va fi transmisă, prin intermediul prefecturii, Guvernului însă cu toţii sperăm că mâine în şedinţă de Guvern această problemă va fi deja rezolvată.

Conţinutul acesteia îl puteţi citi mai jos:

„În dată de 21.01.2022 între orele 11:00-13:00 va avea loc la Bucureşti în faţa GUVERNULUI ROMÂNIEI un miting de protest. Motivele sunt multe, dar primordial pentru noi este situaţia gravă cu care ne confruntăm privind achiziţionarea de energie electrică şi gaze la preţuri exorbitante de pe piaţa , fapt care conduce la închiderea de capacităţi de producţie.
Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de specula, distrugând în mod ireversibil industria din România.
Astfel, Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producţie prin oprirea primei hale de electroliză,încă două hale sunt programate a fi oprite în curând , rezultând o reducere a producţiei cu 60%, urmând a funcţiona cu doar 2 hale din 5. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Alum Tulcea prin reducerea producţiei de alumina cu 60% . Datorită acestor aspecte negative vor avea loc disponibilizări de personal şi trimiterea în şomaj tehnic a mii de angajaţi de la cele două societăţi şi a zeci de mii de salariaţi de la societăţile care depind direct sau indirect de Alro Slatina şi Alum Tulcea.
În urma demersurilor întreprinse de sindicate , de conducerile societăţilor către factorii de decizie: Primul Ministru, şi Ministerele de resort s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacţionarea bilaterală directă între producători şi agenţii economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefunctionalitatii pieţei pentru clienţii mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieţei şi adjudecata de speculanţii de energie.Este clar că restructurarea Pieţei de Energie este vitală pentru toţi consumatorii de energie.
Ultima strigare a sindicatelor şi a tuturor angajaţilor din INDUSTRIE, CEA CARE A MAI RĂMAS ÎN ROMÂNIA este că Guvernul României să intervină DE URGENŢĂ în limitarea preţurilor la energie şi gaze naturale conform LEGII CONCURENŢEI Nr.21/1996, unde la Art.4, Alin.3 este menţionat:
|Pentru sectoare economice determinante şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitatea evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persista împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.
URGENT- Solicităm Guvernului să limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel puţin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani), precum şi interzicerea exportului de energie electrică şi distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici.

ATENŢIE GUVERN!

Fără industrie România şi populaţia ei va fi paralizata-distrusa, iar vina vă va aparţine în TOTALITATE!”

 

Back to top button