fbpx
Social

Strigăt de revoltă: ”Copii cu autism nu sunt experimente sau cantități neglijabile!”

Asociația Autism Dobrogea se alătură acestui strigăt de revoltă! ”Copii noștri nu sunt experimente sau cantități neglijabile!”

Stimată doamnă Ministru al Educației Ligia Deca,
Stimați senatori,

Vă rugăm să nu acoperiți discriminarea cu legea! Proiectul legii educației va avea ca efect excluderea copiilor cu CES din învățământul de masă. Art 68 alin. (11) prevede următoarele: Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante.
Organizațiile neguvernamentale au formulat OBSERVAȚII în care au argumentat modificările necesare pentru ca noua lege să respecte drepturile elevilor cu CES la educație. Dintre cele 11 articole care aduc atingeri grave și creează premisele excluderii sistemice a elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile de masă, art. 68 alin. 11 (ref art. 66 alin. 10 din memoriu) este INACCEPTABIL.
În situația în care există solicitări de înscriere a copiilor cu CES, școala trebuie să asigure condițiile necesare integrării acestora în învățământul de masă. Considerăm că asigurarea resurselor umane și materiale și integrarea copiilor cu CES trebuie să fie o obligație pentru școli, în caz contrar principiul incluziunii va fi iluzoriu. Simpla invocare a lipsei resurselor va costitui un temei suficient pentru justificarea refuzului înscrierii.
MEMORIU IGNORAT
Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților și a ajuns în Senat. Peste 100.000 de elevi cu CES și mulți alții cu dizabilitate sunt la mâna dumneavoastră. Viitorul lor chiar depinde acum de un vot. Cu această lege pe masă, orice director de școală poate refuza părinții copiilor cu CES. Ne întoarcem în trecut, în anii în care nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în clasele școlilor de masă, în anii în care erau izolați și invizibili.
Doamnă Ministru, domnilor senatori, vă rugăm, aveți posibilitatea ca într-un ultim ceas să integrați copiii noștri speciali care sunt integrabili în învățământul de masă, eliminați art. 68 alin. (11) din actuala formă a Legii educației.
Asociația HELP Autism, rețeaua RO TSA și FEDRA însumând peste 100 de ONG-uri și reprezentând peste 4000 de familii solicită respectarea dreptului constituțional la educație al copiilor lor cu CES.
Vă rugăm să nu acoperiți discriminarea cu legea!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button