Ştirea zilei

Şefii de stat major ai Forţelor Navale din România şi Ucraina au deschis Riverine 2021

Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, Contraamiral Mihai PANAIT şi omologul său ucrainean Contraamiral Oleksiy Neizhpapa au deschis azi, oficial, în Piaţa civică din municipiul Tulcea Exercițiul bilateral româno-ucrainean „Riverine 2021”. Din partea statului român, comanda exerciţiului este asigurată de comandorul Marian Râşnoveanu, Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” fiind cea care organizează și conduce de azi şi până vineri Exercițiul bilateral româno-ucrainean „Riverine 2021”, care se desfășoară pe fluviul Dunărea, între Tulcea și Izmail (Ucraina).

Cei doi reprezentanţi la vârf ai forţelor navale din România şi Ucraina au deschis oficial acest exerciţiu militar în prezenţa reprezentanților autorităților judeţene, a reprezentanților MApN, MAI, SRI, STS și MJ din județul Tulcea, precum și a comandanților de mari unități din Forțele Navale Române, Garda de Onoare a dispozitivului fiind asigurată de militarii de la Regimentul 307 Infanterie Marină în timp ce imnurile naționale ale României și Ucrainei au fost intonate de Muzica Militară a Forțelor Navale.

Parteneriatul dintre cele două state trece, iată, la un nou nivel al cooperării transfrontaliere, insistând asupra importanței pe care o au relațiile de bună vecinătate în actualul context european și mondial.
În calitate de reprezentant al Consiliului Județean Tulcea, nu pot decât să îmi exprim mândria că județul Tulcea este parte a unui exercițiu de asemenea anvergură și să apreciez că am fost aleși să fim gazda unui eveniment deosebit de important pentru ceea ce înseamnă protecție transfrontalieră.
Doresc mult succes organizatorilor în derularea acestui exercițiu bilateral și să îmi exprim admirația pentru modul profesionist în care și-au desfășurat întotdeauna activitatea“, a declarat, cu acest prilej, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani.

Potrivit organizatorilor, la activitățile de pe Dunăre, din partea României, participă două vedete blindate, două vedete fluviale, un remorcher fluvial, o navă a Poliției de Frontieră, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri EOD, un pluton de infanteriști marini, șase ambarcațiuni rapide de asalt și ofițeri de stat major. Partenerii din Ucraina participă la manevrele din zona Deltei Dunării cu trei vedete blindate, o navă auxiliară, un elicopter, trei nave ale Gărzii de Coastă, un pluton de infanteriști marini, un detașament de scafandri EOD, o ambarcațiune rapidă de asalt și ofițeri de stat major.
Aproximativ 600 de militari români și ucraineni vor desfășura manevre tactice, conform standardelor operaționale NATO, exerciții de inspecție și control la ambarcațiuni suspecte, exerciții de remorcaj, precum și antrenamente de punere în aplicare a procedurilor de acțiune pentru intervenții în situații de urgență. Exercițiul bilateral „Riverine” are loc anual, în zona Deltei Dunării și este condus, alternativ, de Forțele Navale Române și de Forțele Navale Ucrainene.
Desfășurarea activităților de instruire pe Dunăre contribuie la îmbunătățirea capacității militarilor din Forțele Navale Române de a răspunde, rapid și eficient, la un spectru divers de amenințări pe flancul sud-estic al Alianței Nord-Atlantice. Cooperarea dintre flotele militare ale României şi Ucrainei s-a dezvoltat, în ultimii ani, prin desfășurarea unor exerciții întrunite în zona Deltei Dunării, pentru a diversifica modalitățile prin care NATO susține eforturile statelor riverane Mării Negre realizate pentru consolidarea securității regionale.

Back to top button