Educaţie

Şi la Tulcea elevii au protestat: „Vrem bursele înapoi!”

- la greva cadrelor didactice au participat câteva sute de sindicalişti din SIP

Azi au fost două tipuri de proteste în Educaţie, dovadă că al doilea semestru şcolar a început prost. De la 11.00 la 13.00 a fost o grevă de avertisment a membrilor de sindicat dinFederaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret prin membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Tulcea, însă a mai fost şi un protest al elevilor ceea ce e un semnal de alarmă foarte grav!

Legat de protestul cadrelor didactice sunt foarte puţine lucruri de spus, iar în puţine cuvinte liderul sindical Mihai Roma le-a rezumat în câteva fraze: „La protestul de azi au luat parte aproape 450 de membri din cei peste 1500, o dovadă că doar o treime sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare. Şi asta pentru că, după opinia mea, în învăţământ au ajuns tot felul de absolvenţi de facultăţi de subsol, oameni care nu au nicio treabă cu pedagogia şi care sunt mulţumiţi cu acest loc de muncă. Asta ca să nu vă mai întrebaţi de ce sistemul de învăţământ se află în declin de ani de zile, de ce fondurile alocate Educaţiei se scrug în tot felul de institute dubioase şi instituţii care scot pe bandă rulantă absolvenţi de plagiate„.

Dacă, într-adevăr, protestul cadrelor didactice la Tulcea a fost un foc de paie, trist este faptul că în acelaşi timp şi elevii au protestat. Pentru ceva mult mai serios şi anume pentru bursele tăiate prin Ordin de ministru la sfârşitul anului trecut.

„Purtăm negru pentru că vrem bursele înapoi!”

De-a lungul timpului, Consiliul Naţional al Elevilor a purtat mai multe negocieri cu Ministerul Educaţiei şi s-a luptat pentru a putea obţine în mod echitabil burse pentru toţi elevii din România care îndeplinesc criteriile de acordare pentru cele patru categorii. Astfel, la sfârşitul anului 2020, Consiliul Naţional al Elevilor a obţinut un cuantum minim al burselor (100 de lei, indiferent de tipul de bursă), iar la începutul anului 2021, fondurile necesare au fost incluse, pentru prima dată, în Legea bugetului de stat. După un an, Consiliul Naţional al Elevilor a obţinut dublarea sumelor din bugetul de stat pentru burse, însemnând peste 1 miliard de lei.

Totuşi, anul acesta, în data de 4 ianuarie, a fost publicat în Monitorul Oficial OME nr. 5870/2021 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor, care modifică mai multe aspecte referitoare la acest subiect, cea mai radicală schimbare fiind mărirea pragului bursei de merit de la 8,50 la 9,50.

Cu toate că bursele ar trebui să reprezinte un stimulent educaţional, mărirea pragului bursei de merit la 9,50 ar reduce numărul beneficiarilor cu aproximativ 400.000 de elevi şi este o metodă total inechitabilă şi nedreaptă de a promova performanţa în sistem.” este mesajul Consiliului Naţional al Elevilor care îndeamnă toţi elevii din ţară să poarte în această săptămână elemente de vestimentaţie neagră.

 

Au dat curs acestui mesaj doar elevii de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Tulcea, asta poate şi pentru că la Tulcea Consiliul Judeţean al Elevilor prin preşedintele Anisia Rusu de la Colegiul Economic Delta Dunării şi respectiv prin vicepreşedintele Antreea Ion de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret au avut o poziţie mai …neutră!

„Eu nu pot înghite ideea că nu sunt bani pentru bursele elevilor şi nu înţeleg de ce ne sunt practic luaţi aceşti bani. Pe de altă parte, la nivel de Consiliu Judeţean al Elevilor am hotărât să avem o poziţie neutră, faţă de acest subiect şi am delegat atribuţiunile vicepreşedintei Consiliului Judeţean al Elevilor” a declarat Anisia Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Tulcea.

La rândul ei, Andreea Ion, vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Tulcea, a declarat că ieri mai mulţi elevi de la Liceul Teoretic Grigore Moisil au protestat şi au pozat în negru pe scările instituţiei de învăţământ.(FOTO)

„Şi eu am o poziţie neutră faţă de problema burselor elevilor însă am transmis şcolilor că pot protesta aşa cum a recomandar Consiliul Naţional al Elevilor: prin purtarea unor haine de culoare neagră. Nici eu nu sunt de acord cu alt tip de protest în contextul Covid actual” a declarat eleva de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret, Andreea Ion, vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor.

În ţară zeci de mii de elevi s-au pozat îmbrăcaţi în negru şi au postat pe reţelele de socializare folosind hashtag-urile #DoliuPentruBurse #EuDeCeNu #EuNuMerit?, însă la Tulcea numărul acestora este foarte mic. Unii chiar nu ştiu, alţii poate nu vor burse, cine ştie? Sau poate pentru că elevii care erau abonaţi la burse având medii foarte mari sunt mulțumiți că măcar cuantumurile burselor au fost majorate. Astfel, se vor acorda 500 lei pentru bursa de performanță, 200 pentru cea de merit, 150 pentru bursa de studiu și 200 lei pentru cea de ajutor social.

Back to top button