fbpx
Tulcea

Tradiții și obiceiuri: ”Maslenița la rușii lipoveni”, 23 februarie 2023, Tulcea

Rușii lipoveni din România, pe lângă limba rusă maternă, au păstrat cu sfințenie și obiceiurile, tradițiile, folclorul și portul specific. Unul din obiceiurile tradiționale este MASLENIȚA (Săptămâna Albă, Săptămâna Brânzei), este o etapă de tranziție către Postul Paștelui și totodată o sărbătoare de luare rămas bun de la iarnă și de întâmpinare a primăverii.
Fiecare zi a acestei sărbători populare ”Maslenița” / ”Săptămâna laptelui”, are o denumire și o menire a ei aparte:
LUNI – ”BСТРЕЧА / ÎNTÂMPINAREA” – toți încep pregătirile de sărbători, începe veselia;
MARȚI – ”ЗАИГРЫШ / LANSAREA” – veselia este în toi, jocuri, cântece, petreceri, plimbări cu sănii sau căruțe împodobite cu steaguri;
MIERCURI – ”ЛАКОМКА / GURMADA” – părinții soției invită ginerele la o masă copioasă;
JOI – ”РАЗГУЛяй / с этого дня начинается ШИРОКАЯ МАСЛЕНИЦА / ZIUA LARGĂ” –ziua marii veselii. Toată lumea este în stradă – cântece, jocuri, întreceri, plimbări, petreceri;
VINERI – ”ТЁШЕНЫ ВЕЧЕРКИ / SEARA SOACREI” – ginerele invită soacra la o cină bogată;
SÂMBĂTĂ – ”ЗАЛОВКИНЫ ПОСИДЕЛКИ / SERILE CUMNATELOR” – se întâlnesc femeile la o serată veselă. Este ziua tradiționalei băi rusești;
DUMINICĂ – ”ПРОШЁНЫЕ ВОСКРЕСЕНИЕ / DESPĂRȚIREA” – ziua (duminica) iertării. Toți își cer iertare unul altuia, iar răspunsul este: ”Dumnezeu te va ierta și eu te iert!”. Această zi este foarte importantă, este pregătirea pentru Postul Mare.
Cu respectarea tradiției, în joia Masleniței – ”РАЗГУЛЯЙ / ШИРОКАЯ МАСЛЕНИЦА / ZIUA LARGĂ / ZIUA MARII VESELII”, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Tulcea, a marcat această sărbătoare printr-o acțiune cultural-artistică, la sediul Comunității din municipiul Tulcea, strada Victoriei nr. 32.
Am avut alături oaspeți de onoare din rândul conducerilor unor instituții publice, consilieri locali, sportivi mondiali, i-am avut alături și pe membrii Corului ”REABINUȘKA” din Jurilovca, pe membrii Corului Uniunii Ucraineinilor ”ZADUNAISCKAIA SICI” din Tulcea și pe tinerele artiste Alexandra LISTRAT și Diana AMELIAN.
Au fost susținute spectacole artistice, prin interpretarea unor piese specifice acestei sărbătoti (Плетётся мой хмелюшык/Se împletește hameiul, Блины/Clătitele, Вареники/Colțunații, Хоровод/Hora, Стрела/Săgeata, etc.) și au fost pregătite nenumărate rețete tradiționale, de către iscusitele noastre gospodine, cu prilejul acestei sărbători.
Vom exemplifica realitatea cu câteva poze savuroase.
Evenimentul Maslenița ne-a oferit prilejul de a împărtăși sentimentul solidarității cu semenii noștri ucrainieni și iată că prezența membrilor Comunităților Rușilor Lipoveni din Tulcea și Jurilovca și a membrilor corului Uniunii Ucrainiene din Tulcea, reprezintă o dovadă vie cât de mult ne dorim acest lucru. Credința noastră ortodoxă strămoșească în Dumnezeu, Cel Care ne apără și este milostiv cu noi, ne călăuzește în toate acțiunile noastre.
La împlinirea unui an de la izbucnirea conflictului armat, trebuie să continuăm să trăim în iubire, respect, compasiune și comuniune maximă.
Un moment emoționant al evenimentul din 23 februarie 2023, a fost întâlnirea, pe aceeași scenă, a ansamblului folcloric „LODKA” Tulcea, grup artistic care activează în cadrul centrului Cultural ”Vicol Ivanov” cu corul Uniunii Ucrainiene ”ZADUNAISKAIA SICI” din Tulcea, ambele ansambluri avându-și izvorul în corul comun ce a activat între anii 1955-1958 în cadrul Casei de Cultură a Municipiului Tulcea, moment care dovedește, o dată în plus, sentimentele și valorile ce leagă profund etnia rușilor lipoveni de cea ucraineană: prietenie, pace, iubire și speranță.
Mulțumim, domnule președinte Silviu FEODOR, deputat în Parlamentul României, pentru implicarea continuă în susținerea și promovarea educației, tradițiilor, culturii, limbii și portului rușilor lipoveni din România!
Mulțumim colectivului de conducere al Comunității Rușilor Lipoveni din România pentru efortul conjugat de care dă dovadă ca toate aceste acțiuni să aibă și rezultate de succes! Împreună, prin dedicare și responsabilitate, facem ca toate aceste acțiuni să dea plus valoare zestrei noastre culturale.
Nu în ultimul rând, aducem mulțumiri tuturor membrilor comunității noastre, simpatizanților și colaboratorilor, fără de care desfășurarea acestor evenimente nu ar fi fost posibilă, ei reprezintând organismul viu al Asociației noastre, forța motrică indispensabilă pentru atingerea obiectivelor noastre, contribuția individuală adusă la aceste activități conducând indubitabil la îmbogățirea patrimoniului local și național.
Post ușor, iar sărbătoarea Învierii Domnului să ne găsească sănătoși și fericiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button