fbpx
Educaţie

Tulceanca ANA BOIANGIU a câștigat MEDALIA DE AUR la Olimpiada Internațională de MATEMATICĂ din Slovenia!

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2023 (EGMO 2023) s-a desfăşurat în perioada 13-19 aprilie 2023, în Portorož, Slovenia.
România a fost reprezentată de patru eleve:  două de la Liceul Internațional de Informatică Bucureşti, una de la Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri”, Galați şi una de la Colegiul Național ,,Frații Buzești”, Craiova. Echipa a fost condusă de prof. Mihail Bălună (redactor șef Gazeta Matematică), având ca adjunct prof. Anca Băltărigă (Liceul Internațional de Informatică Bucureşti).
Rezultatele obţinute au fost excepționale: o medalie de aur – Ana Boiangiu şi trei medalii de argint – Mara-Ioana Zaharia, Mădălina-Gabriela Pîrvulescu şi Aida Mitroi.
Ana Boiangiu de la Liceul Internațional de Informatică Bucureşti este fostă elevă a Școlii Generale Alexandru Ciucurencu acolo unde a descoperit tainele Matematicii cu profesoara Tanța Costea și le-a aprofundat cu profesorul Lucian Petrescu. 
În urmă cu cinci ani, Ana Boiangiu pierdea faza județeană a Olimpiadei de Matematică de la Tulcea însă în următorul an, după o medalie la faza națională a Olimpiadei de … Fizică, dragostea pentru Matematică a învins iar calea spre cel mai titrat liceu de Matematică din țară a fost aleasă după primele medalii la fazele naționale de această dată la Matematică.
La Liceul Internațional de Informatică Bucureşti, un liceu privat unde ajung cei mai mulți olimpici din țară, Ana Boiangiu se află sub coordonarea reputatului profesor de Matematică Flavian Georgescu iar orele de Matematică sunt de două ori mai multe decât în programa școlară normală. Practic se ”servește” Matematică dimineața, la prânz și seara de luni și până joi…
Pentru olimpiada din Slovenia, Ana Boiangiu a fost selecționată prin testări succesive dintre 26 de olimpici naționali și chiar dacă nimeni nu se aștepta ca tocmai ”fata de la Tulcea” să vină cu aur de la această olimpiadă iată că așa a fost.
În clasamentul pe naţiuni România s-a clasat pe locul 3, între țările europene, după Ucraina și Turcia, și locul 6, între toate țările participante, olimpiada fiind, trebuie să recunoaștem, dominată de participanții din China, SUA și Australia. Rusia, din fericire nu a participat la această olimpiadă.
Aceste rezultate, obținute de către o echipă în care nu a mai fost prezentă niciuna dintre componentele echipei de anul trecut (situată pe primul loc la nivel european), confirmă încă o dată valoarea școlii românești de matematică în ceea ce privește pregătirea pentru performanță.
Felicitări, Ana Boiangiu!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button