Ştirea zilei

Tulcenii au depus 21 de cereri de preschimbare a permisului de conducere englezesc

Ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie, aşa cum a fost stabilită, după caz, prin art. 126 sau 132 din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice,  începând cu data de 01.01.2021, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu mai face parte din Uniunea Europeană.

Cu aceeaşi dată, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este prevăzut în Anexa nr. 2 la Ordinul M.A.I. nr. 163/2011 din 10 august 2011, privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti, iar verificarea autenticităţii şi valabilităţii permiselor emise de acesta nu se mai poate face prin utilizarea reţelei permiselor de conducere a Uniunii Europene. Ca urmare, nu mai pot fi preschimbate cu documente româneşti, permisele de conducere pierdute, furate, reţinute sau a căror valabilitate a expirat, emise de către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În urma demersurilor diplomatice, începând cu data de 10.02.2021, s-au stabilit următoarele:

  1. În cazul permisului de conducere expirat, pierdut sau furat, emis de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Gibraltar, Insula Guernsey sau Insula Jersey, şi dacă acesta a înlocuit un permis de conducere obţinut în România, titularul poate solicita eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau unui duplicat, numai pentru categoriileobţinute prin examen în România, dacă dreptul de a conduce nu a fost anulat ori exercitarea acestuia nu este suspendată sau grevată de alte restricţii;
  2. În cazul permiselor de conducere emise de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, solicitantul trebuie să depună suplimentar şi documentul “driving record”, care certifică valabilitatea pe categorii a permisului de conducere, informaţii privind starea dreptului de a conduce, precum şi un cod de validare (check code) cu ajutorul căruia instituţia competentă poate verifica autenticitatea documentului. Titularul permisului de conducere obţine aceste informaţii de pe platforma pusă la dispoziţie de către autorităţile britanice, accesând site-ul instituţiei Driving licence&vehicle registration.

 

În intervalul 01.01-15.02.2021, la serviciul nostru au fost depuse 21 de cereri de preschimbare a unor permise de conducere emise de autorităţile competente din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, dintre care 9 au fost soluţionate.

Comunicat SPCRPCIV Tulcea

Back to top button