fbpx
Ştirea zilei

Un fost Guvernator al ARBDD recunoaște: Delta Dunării s-a conservat pentru că n-am avut fonduri!

Moment festiv azi la Hotel Insula, în sala de conferințe… Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și-a organizat ziua, așa cum prevede ORDINUL nr. 539 din 9 mai 2008 pentru declararea zilei de 1 septembrie Ziua Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Din ce în ce mai slăbită și neînsemnată, instituția care a luat ființă prin Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 e tot mai limpede că nu își urmează calea corectă de cel puțin șase ani. Asta dacă socotim că în șase ani a avut șase guvernatori!

Cu un proiect pentru ”Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” foarte neinspirat pus în dezbatere în cadrul acestui moment festiv, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este azi o struțo-cămilă prost desenată de cei care au interpretat, în ultimii șase ani, în manieră proprie menirea și mai ales misiunea acestei administrații de rezervație a biosferei.

Într-un moment de sinceritate, fostul guvernator Lucian Eduard Simion a transmis asistenței faptul că în momentul în care a fost felicitat de reprezentanții unor organisme internaționale de mediu pentru faptul că avem cea mai bine conservată deltă din lume și-a pus întrebarea dacă nu cumva acest lucru se datorează faptului că ARBDD nu a avut fonduri pentru a … conserva Delta Dunării.

Acest lucru a fost întărit, în discursul său, și de actualul Guvernator al ARBDD, Teodosie Gabriel Marinov, care a subliniat că rolul instituției este acela de a apăra pe cei care nu se pot apăra, fauna și flora, și că pentru refacerea ecosistemelor este nevoie de sume de două sau trei ori mai mari decât investițiile care s-au făcut și care au afectat aceste ecosisteme.

În calitatea sa de președinte al Consiliului Științific al ARBDD, directorul INCDDD Tulcea, Marian Tudor, a vorbit despre faptul că cercetarea a fost lăsată în ultimul deceniu pe ultimul plan, prioritate având investițiile palpabile. ”Poate că dacă cineva ne va întreba azi câte specii de plante, pești, păsări și animale avem în Delta Dunării vom avansa un număr fără nicio fundamentare. Din fericire, o zic în glumă, nici nu are cine să ne contrazică! Chiar dacă par abstracte, proiectele de cercetare sunt fundamentale pentru Rezervație. Din păcate în ultimii ani guvernatorii ARBDD au prioritizat acele proiecte palpabile și au lăsat la sfârșitul listei sau mai grav în afara ei proiectele de cercetare!” a declarat Marian Tudor.

Din discursurile celor care au luat cuvântul azi la momentul festiv ce a marcat Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării se pot trage cel puțin două concluzii. Prima concluzie este aceea că unele intervenții asupra Deltei Dunării pentru care s-au utilizat fonduri guvernamentale sau europene nu au fost benefice Rezervației iar a doua concluzie este aceea că precum croitorul, care întâi măsoară și apoi taie, cercetătorii trebuie să aibă primul cuvânt în orice intervenție asupra Deltei Dunării.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE