Tulcea

VICTORIE pentru digitalizare în Parlament! Acces deschis la Monitorul Oficial

- declaraţie politică a deputatului USR Tulcea, Eugen Terente

Proiectul de lege USR PLUS, inițiat de Claudiu Nasui, care prevede ca oamenii să aibă acces gratuit la actele normative publicate în Monitorul Oficial într-un format electronic prietenos cu utilizatorul, a fost adoptat în Plenul Camerei Deputaților.
De ce era necesară această lege? În prezent, este prevăzut ca atunci când se publică o lege în Monitorul Oficial, oamenii plătitori de taxe și impozite să o poată citi electronic. În practică, este folosită o aplicație intermediară, care se încarcă greu și nu permite salvarea, listarea, copierea textului sau căutarea unor cuvinte cheie. Deși informațiile sunt publicate electronic, acestea nu pot fi întrebuințate cu ușurință.
Am reușit astăzi ceva simplu: ca Monitorul Oficial să îi permită cetățeanului de rând accesul la un format electronic sub forma unui document PDF. Este totuși vorba de o instituție plătită din banii românilor. Documentul PDF va fi accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire și imprimare. Va permite toate operațiunile necesare pentru o mai bună înțelegere a prevederilor conținutului.
USR PLUS a susținut în permanență necesitatea digitalizării coerente și bine făcute. Micile schimbări legislative precum aceasta, pot produce efecte mai mult decât vizibile. Proiectul de lege USR PLUS va ușura activitatea profesională a mii de oameni și va promova accesul cetățeanului la informație într-o formă pe care să o poată folosi.
Proiectul de lege a trecut cu UNANIMITATE de voturi.
Deputat USR Tulcea, Eugen Terente
Back to top button