fbpx
Ştirea zilei

VIDEO: Muzeul Ţăranului Nord Dobrogean din grădina fostului primar Constantin Hogea!

De când a predat, dar nu ca de la profesor la profesor, ci ca de la primar la primar, responsabilitatea de edil al municipiului Tulcea, Constantin Hogea se poate spune că şi-a regăsit dragostea dintâi. Cum care? Cea de inginer agronom. Chiar dacă nu şi-a oferit serviciile, dobândite la Facultatea de Agronomie din celălalt capăt al ţării, Timişoara, vreunei societăţi agricole din judeţul nostru, „inginerul Hogea” are de lucru zi de zi, cum a şi recunoscut, „două trei ore dimineaţa, două trei ore seara”. Cum s-ar spune, de aproape doi ani a trecut de la program nenormat (ca edil ai program 24/7, nu ca navetiştii – n.n.) la program de part-time. Departe de asfaltul plin de gropi şi pe vremea lui dar şi mai găunos acum pe vremea lui Iliuţă, Constantin Hogea îşi petrece cea mai mare parte a zilelor în gradina din spatele casei sale de pe strada Libertăţii.

O grădină în care se regăsesc trei cireşi, din care unul aproape secular (asta da avere – n.n.) dar şi o serie de arbuşti, plante şi flori ornamentale, unele dintre ele rare sau chiar unice în Tulcea. O minigrădină botanică întinsă pe o suprafaţă de peste 1000 de metri, care cere nu doar pasiune ci şi timp şi pricepere pentru a fi aşa cum e: superbă!

Azi, fostul primar Constantin Hogea a invitat în grădina sa patru jurnalişti tulceni cărora le-a vorbit, aproape jumătate de oră despre fiecare copac, pom, arbust, plantă sau floare din grădina sa, cu bucuria şi mai ales pasiunea unui om dedicat acesteia cum nu ai să găseşti la niciun ghid de la vreo grădină botanică publică.

Într-un foişor din apropierea cireşului secular, la un pahar de apă plată sau minerală după poftă, povestea grădinii botanice de pe Libertăţii s-a încheiat brusc în momentul în care fostul primar a pus direct, ca un jusnalist, întrebarea: „Dar totuşi, ghiciţi oare de ce v-am invitat azi la mine în grădină?”

Cu aceeaşi pasiune cu care a vorbit aproape jumătate de oră despre grădina sa botanică, acelaşi Constantin Hogea a vorbit şi despre Muzeul Ţăranului Nord Dobrogean, inaugurat chiar azi, doar cu presă, fără oficialităţi locale sau judeţene.

Vă lăsăm în continuare să vizionaţi cele peste 20 de minute de prezentare a fiecărui obiect din acest muzeu inedit, cu precizare ce o veţi regăsi şi la finalul materialului filmat că fiecare tulcean proate contribui la înzestrarea Muzeului Ţăranului Nord Dobrogean cu obiecte autentice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button