Ştirea zilei

Vinerea Verde – STOP! Azi masina sta pe loc!

- ministrul Mediului vrea ca românii să meargă vinerea pe jos la muncă

Ministerul Mediului lansează o campanie civică ”Vinerea Verde” în efortul de a reduce poluarea din marile orașe și nu numai.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că această campanie va începe chiar de la finalul acestei săptămâni și va fi una voluntară. Astfel, șefii de instituții din România vor avea datoria de a-și informa angajații despre această campanie, iar cei care au posibilitatea să aleagă o altă metodă de deplasare, lăsând autovehiculul personal acasă.

De la ce pornim?
De la o realitate care schimbă viața Planetei: amprenta de carbon din traficul rutier.
Deplasarea la birou, acasă sau în vacanță face parte din viața fiecăruia dintre noi. Toată lumea se gândește la o mobilizare „în viteză” și „cu confort”, fără să ia în calcul amprenta de carbon pe care o lasă Planetei: peste 70% din emisiile de CO2 din transporturi provin doar din traficul rutier. Anual, fiecare dintre noi amprentează Planeta cu peste 7000 de kg de CO2: pe cele mai multe dintre acestea le producem doar apăsând accelerația mașinii personale.

Ce ne propunem?
Să instaurăm în România – Vinerea Verde!
Aceasta va fi ziua în care, în fiecare săptămână de acum înainte, vom impulsiona mobilizarea verde, peste tot în țară.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va introduce etapizat un plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos, de câți mai mulți români.

Cum și când va fi lansată Vinerea Verde?
Lansarea va avea loc la data de 12 martie 2021.
Semnalul va fi dat de angajații instituțiilor publice de la nivel central și local, din România, printr-o mobilizare fără precedent. Minimum unul din patru angajați ai fiecărei instituții publice din România va veni la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal.
Lansarea va fi nuanțată ca mesaj prin exemplul oferit de conducerile acestor instituții, care se vor deplasa în aceeași manieră verde.
Lansarea va fi o acțiune simbolică prin care Vinerea Verde va fi instaurată în România și va continua până când populația se va familiariza cu acest conceput.
Fiecare instituție va promova în mass-media mobilizarea pe care a reușit să o genereze.

În ziua de 12 Martie 2021, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va lansa și programul care va cuprinde planul de măsuri prin care Vinerea Verde să implice etapizat cât mai mulți români. Campania se va repeta în fiecare zi de vineri a săptămânii. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va promova un set de măsuri (voluntare sau cu caracter obligatoriu) pentru a genera o mobilizare verde de masă în fiecare Vinere Verde. Vă așteptăm alături de noi în Vinerea Verde!„, a transmis pe această cale Mirela Raicu, directorul APM Tulcea.

 

Back to top button