Ştirea zilei

Ziua Internaţională a Mediului sărbătorită şi la Tulcea!

Ziua Internațională a Mediului este marcată în fiecare an la data de 5 iunie.
Anul acesta, tema stabilită de Organizația Națiunilor Unite este refacerea ecosistemelor. Totodată, ONU a dat startul unui „Deceniu al refacerii ecosistemelor naturale”.

Azi, de dimineaţă, peste 20 de angajaţi de la Agenţia de Protecţia Mediului şi de la Garda de Mediu au participat la o acţiune de ecologizare în jurul sediului. Mai mult, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea a organizat activități dedicate Zilei Internaționale a Mediului 2021, împreună cu elevii clasei pregatitoare A de la Școala Gimnazială I.L. Caragiale Tulcea, elevii clasei a X a de la Liceul Tehnologic Topolog, preșcolarii de la gradinița Topolog, elevii clasei a XII a C de la Liceul Tehnologic Brad SEGAL din Tulcea.
În Săptămâna Mediului, s-a desfășurat o acțiune tematică în ROSPA0040 Dunărea Veche – Braţul Măcin şi ROSCI 0012 Braţul Măcin, precum și o acțiune de ecologizare în zona adiacentă sediului Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea.

Reconstrucția ecologică aduce natura înapoi în viața noastră.
Reconstrucția ecologică este singura măsură de refacere a zonelor naturale și de creștere a bunăstării oamenilor din apropierea lor. Noi suntem generația care poate face pace cu natura.
Reconstrucția ecologică înseamnă, practic, refacerea prin intervenție umană a ecosistemelor care au fost degradate sau distruse. Refacerea ecosistemelor poate lua mai multe forme: plantarea de copaci, reconfigurarea grădinilor și a spațiilor verzi din zonele urbane.
Ecosistemele susțin toate formele de viață de pe Pământ. Cu cât ele sunt mai sănătoase, cu atât este mai sănătoasă planeta – și oamenii săi. Acestea includ un climat stabil și aer respirabil; provizii de apă, alimente și diverse materiale; protecție împotriva dezastrelor și bolilor. Ecosistemele naturale sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală și pentru identitatea noastră. Ele găzduiesc specii sălbatice prețioase;
Astazi pădurile sunt defrișate; râurile și lacurile sunt poluate; zonele umede drenate; mările și oceanele degradate și supra-exploatate pentru pescuit; solurile montane erodate. Dacă nu ne schimbăm mentalitatea, nu numai că vom distruge peisajele pe care le iubim, dar ne vom submina bazele propriei bunăstări și vom lăsa moștenire generațiilor viitoare o planetă degradată.
Zonele naturale de apă dulce și pădure furnizează hrană, apă, diverse materiale de construcții, energie și locuri de muncă pentru miliarde de oameni. Aceste ecosisteme variază de la păduri care ne oferă lemn, până la lacuri și râuri interioare pline de pești și zone umede care filtrează de poluanți și moderează cantitățile de apă în perioada viiturilor și în perioadele mai secetoase.
Protecția împotriva schimbărilor climatice se poate face prin păstrarea carbonului din atmosferă acolo unde este emis. Refacerea zonelor naturale degradate până în 2030 poate menține efectele încălzirii globale sub 2oC, ajutând în același timp societatea și economia să se adapteze la schimbările climatice.
Aproape jumătate din totalitatea speciilor de plante și animale trăiesc sau se hrănesc în zonele umede. Iar pădurile oferă habitat pentru 80% din amfibieni și 68% dintre mamifere. Refacerea a 15% din terenurile degradate ar putea preveni dispariția a 60% din speciile amenințate.
Arborii stradali reduc cu până la 2° C temperaturile maxime din timpul verii, diminuează efectele poluării produse de mijloacele de transport și produc oxigenul necesar unui trai sănătos.

Back to top button