Multe persoane asociază ziua de marți, numărul 13 și pisica neagră cu ghinionul! Noi credem că „ghinionul” poate fi prevenit!
Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă vă informați la timp și să știți cum să acționați corect! Este pentru binele dumneavoastră și al familiei dacă identificați potențialele pericole, vă însușiți și aplicați măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.
Începând cu anul 2011, IGSU s-a raliat iniţiativei desfășurată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi – 13 este marcată Ziua informării Preventive.
Derulată sub sloganul „Acasă în siguranță”, activitatea urmărește conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuința proprie, cât și ce i-ar putea salva pe timpul nopții în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuințelor cu detectoare de fum autonome și stingătoare de incendiu).
Campaniile derulate urmăresc implementarea obiectivelor parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă” încheiat între IGSU şi E.ON, respectiv Delgaz Grid, orientate spre dezvoltarea comportamentului preventiv şi a atitudinii proactive în rândul comunităţii, în special pentru reducerea semnificativă a numărului victimelor în cazul incendiilor la locuințe și altor situații de urgență.
De asemenea, tot astăzi, 13 octombrie, este marcată și Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor moment de readucere în atenție modul în care comunităţile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre şi conştientizarea importanței gestionării tipurilor de risc.
Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost instituită în 1989, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor.
Destinată creșterii gradului de conştientizare la nivel mondial privind acţiunile, politicile şi practicile adoptate pentru reducerea expunerii la dezastre la nivel comunitar, această zi contribuie la salvarea oamenilor și a bunurilor acestora.
Pentru a marca această zi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „ Delta ” al judeţului Tulcea va desfășura activități în cadrul a două proiecte în data de 13 octombrie. Este vorba despre acţiuni de informare preventivă care constau în diseminarea de informaţii privind măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea epidemiei de COVID-19, respectiv informații din domeniu, cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor, precum şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă. Având în vedere contextul epidemiolegic activitățile se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, cu preponderență în cadrul controalelor de prevenire, respectiv prin intermediul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență”.
Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.