fbpx
Ştirea zilei

Bucuriile toamnei: Se scumpește căldura de la Energoterm!

- fundamentarea prețului de producție a fost transmis spre aprobare ANRE

În această dimineață, prin intermediul primăriei, Energoterm SA Tulcea a transmis un comunicat prin care anunță faptul că  ,, în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale pe piața mondială și națională, vă informăm că pentru sezonul de iarnă 2021-2022 suntem nevoiți să actualizam prețul de furnizare al energiei termice conform noilor contracte încheiate cu furnizorii de gaz si energie electrică.”

Este lesne de înțeles faptul că de luna viitoare sau din noiembrie Energoterm nu mai poate produce gigacaloria cu același preț cu care o producea anul trecut. La fel de lesne de înțeles este și faptul că directorul Energoterm, Răzvan Teodoru, a făcut ceea ce trebuie și anume a transmis o fundamentare a noului cost de producție spre aprobare ANRE, autoritatea ce reglementează prețurile de producție a energiei termice. Nu contează atât de mult ce preț de producție va aproba ANRE cât contează dacă și mai ales cum și cât va mai subvenționa bugetul local acest cost astfel încât pentru beneficiarii agentului termic de la Energoterm să fie suportabilă factura.

,,În acest sens, Energoterm SA împreună cu Primăria Tulcea fac eforturi deosebite în găsirea soluțiilor optime pentru menținerea prețului facturat către populație la un nivel suportabil de către toți beneficiarii sistemului centralizat de încălzire, asigurând în continuare subvenționarea parțială a prețului local pentru populație din bugetul local al municipiului Tulcea.
Aprobarea tarifului pentru producerea, transportul și furnizarea energiei termice și a prețului local pentru populație, se va face după obținerea avizelor necesare din partea Autorității Naționale de Reglementare in Domeniul Energiei.” se arată în comunicatul semnat de către directorul Energoterm, Răzvan Teodoru.

Prin Legea 226/16.09.2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, clienții Energoterm  pot beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinței, conform plafoanelor stabilite prin lege.

Documentația necesară obținerii ajutorului pentru încălzirea locuinței va fi pusă la dispoziția populației prin Direcția Asistență și Protecție Socială după apariția Normelor metodologice de aplicare ale Legii nr.226/16.09.2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

La întrebarea concretă ,,cu cât se estimează creșterea prețului de producție a gigacaloriei produsă la Energoterm?” directorul Răzvan Teodoru a evitat răspunsul motivat de faptul că această creștere va fi avizată sau nu de ANRE. În fond, populația va plăti doar o parte din prețul real de producție, o mare parte din acest preț fiind suportat de la bugetul local sau cel central prin subvenții.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE