fbpx
Ştirea zilei

Concursul „Tinerii în pas cu democrația” câștigat de o elevă de la Tulcea!

Iris-Alexandra Vavilov: ”Foarte mulți militează că nu le place școala, dar foarte puțini chiar iau atitudine și vor să facă ceva în privința această”

De pe 23 pe 24 iulie, la Pitești, a avut loc concursul de dezbateri „Tinerii în pas cu democrația” organizat de asociația „Azi elevi, mâine lideri” în parteneriat media cu www.argesulonline.ro, probabil cel mai bun ziar din Argeș. Din județul Tulcea, au participat 3 elevi: Vavilov Iris-Alexandra și Croitoru Vlad-Stefan de la Liceul Teoretic Grigore Moisil iar Marcu Alexandru de la Colegiul Economic Delta Dunării.
Dezbaterea a fost una pe modelul MUN (Model United Nations), adică o masă rotundă la care fiecare participant reprezenta un județ, iar la final scria o rezoluție, un plan de implementare, pentru a rezolva o anumită problemă. Tema comitetului a fost „Structura ideală de reprezentare a elevilor„, iar județul Tulcea, reprezentat de Vavilov Iris-Alexandra și județul Maramureș, reprezentat de Croitoru Vlad-Stefan au fost, la final, co-autorii rezoluției, iar Marcu Alexandru „baza legală” a acesteia. Dacă sunteți interesați de rezoluție o puteți vizualiza AICI
Aceasta, conform președintelui asociației, urmează să fie trimisă la autoritățile care ar putea implementa-o, deci dezbaterea nu a avut doar o valență teoretică, ci și una practică.
La acest concurs, tulcenii noștri ne-au reprezentat impecabil: Vavilov Iris-Alexandra a reușit să câștige locul 1, Marcu Alexandru locul 3, iar Croitoru Vlad-Stefan, chiar dacă nu a fost pe podium, a avut o prestanță extraordinară și s-a clasat pe locul 4.

Care sunt părerile acestora despre concurs?

Alex: „Acest debate a fost primul la care am fost și pot spune că m-am distrat enorm. Am învățat în ce constă o dezbatere, colegii mei delegați sunt toți copii inteligenți care m-au surprins și care sunt foarte implicați în activități de genul. Staff-ul și voluntarii foarte de treabă și grijulii.”

Ștefan: „A fost o experiență fascinantă în care mi-am putut etala abilitățile de oratorie și în care am învățat cât de grea este de fapt o dezbatere, cât de greu este de fapt să convingi oamenii că tu ai o idee demnă de luat în considerare și, cu siguranță, nu voi mai privi către organizațiile politice de orice fel cu aceeași ochi.”

Iris: „Pentru mine nu este prima experiență ca delegat, dar este prima dată când reușesc performanța de a fi cea mai bună dintr-un comitet. Mă bucur enorm că am reușit să fac ceva productiv dintr-o pasiune care îmi părea la început cam neproductivă: vorbitul. Pe de altă parte, m-a deranjat puțin să văd că tinerii nu sunt destul de implicați. În contextul în care s-a făcut promovare evenimentului și rezoluția urma să fie trimisă autorităților care ar putea face o schimbare, mă așteptam să văd sala plină ochi cu tineri, iar răspunsul celor din Tulcea să fie mai mare. Foarte mulți militează că nu le place școala, dar foarte puțini chiar iau atitudine și vor să facă ceva în privința această. Mă bucură totuși faptul că, cei interesați, care au venit cu mine, au reușit să își facă vocea auzită într-un mare fel, chiar dacă era prima experiență pentru ei. Sper ca articolul acesta să promoveze astfel de evenimente și să îi motiveze pe tinerii tulceni să își facă vocea auzită. Mulțumim organizatorilor pentru o primire călduroasă și sperăm, în viitor, ca Tulcea să se prezinte cu un număr mai mare de participanți!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button