Ştirea zilei

Conducerea Energoterm ameninţă voalat mii de tulceni că vor rămâne fără căldură

- directorul Teodoru anunţă că societatea "a primit somație de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie 2021"

Conducerea Energoterm, sub semnătura directorului general Răzvan Teodoru, a emis azi un comunicat prin care ameninţă voalat mii de tulceni că vor rămâne fără căldură! Desigur, asta au înţeles cei mai mulţi dintre tulceni şi o mulţime de „influenşeri” de pe plan local care s-au grăbit să îşi dea cu părerea.
Respectivul comunicat al Energoterm nu este decât o schelălăială politică a celor care administrează prost şi această problematică a termoficării, despre care susţineau sus şi tare că au soluţii inteligente de eficientizare. Din tribună e uşor să îţi dai cu părerea, iar politica tulceană e plină de …. selecţioneri de conjunctură!
De unde toată această zbatere, pe stresul şi banii tulcenilor?
La ultima şedinţă, majoritatea din consiliul local a picat proiectul lui Ilie de majorarea a preţului la gigacalorie! Cu un simplu click pe linkul de mai înainte (pentru cei care nu au citit n.n.) puteţi afla cum a fost atunci şi ce şoc a avut actuala administraţie când „consilierii aliaţi” au întors armele!
Ce ar fi trebuit să înţeleagă atât conducerea Energoterm cât şi executivul Primăriei Tulcea?
În primul rând să caute soluţii de a face mai suportabil preţul gigacaloriei de plătit de populaţie. Adică să reducă preţul de referinţă (cel de plătit de populaţie – n.n.) de la 450 de lei cu tot cu TVA la măcar 400 de lei cu tot cu TVA. Cum? Simplu! Prin suportarea unei cote de subvenţie mai mare acum, în prag de iarnă, până la găsirea acelor soluţii inteligente promise tulcenilor încă din 2019 şi care, iată, sunt mai proaste decât cele propuse acum doi ani de fostul primar Hogea şi care au scos oamenii în stradă. La propriu!
Ce a înţeles în schimb conducerea Energoterm?
Că cei din conducerea Energoterm nu au înţeles nimic din ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de consiliu local stă dovadă comunicatul cu care ameninţă mii de tulceni la zi de mare sărbătoare: Sf. Andrei.
Iată doar câteva  extrase din comunicatul postat azi 30 noiembrie 2021, pe pagina de socializare (asta înseamnă comunicare oficială, de sus până jos, la aceşti mari specialişti în administraţie publică – n.n.) cu numele de Energoeterm, sub semnătura directorului Răzvan Teodoru.
În cadrul ședinței (din 25 noiembrie 2021 – n.n.), proiectul de hotărâre privind aprobarea acestui preț a fost respins la vot, rămânând în vigoare vechiul preț de 531,15 lei/Gigacalorie, deși costul real pentru o Gigacalorie este de 1071,13 lei.
Acest proiect mai prevedea ca Primăria să acorde o subvenție de 27,743 milioane lei, alocări de la bugetul local și bugetul de stat, adică 58% din prețul gigacaloriei, iar populația să plătească restul de 42%.” se arată în prima parte a comunicatului lăsând să se înţeleagă faptul că Energoterm vinde azi agent termic mai ieftin decât îl produce. Foarte adevărat şi totodată o dovadă limpede de proastă administrare a unei societăţi comerciale care, potrivit legii, trebuie să urmărească obţinerea unui profit.
Şi uite aşa, chiar din „gura păcătosului” rezultă următorul  mare adevăr: „Din cauza faptului că din luna octombrie, de când s-a început furnizarea de energie termică, costul de producere este de 1071,13 lei/Gcal, iar prețul practicat este de 531,15 lei/Gcal, societatea înregistrează pierderi în valoare de 140.000 lei pe zi, ceea ce înseamnă imposibilitatea achitării facturilor furnizorilor și în primul rând a furnizorului de gaze, ceea ce va conduce la sistarea furnizării gazelor naturale.”
„Ameninţarea fantomei” – un film horror cu regizor prost
Nu ştim ce a urmărit să transmită de fapt – dincolo de schelălăiala politică începută de unii încă din timpul şedinţei de consiliu – acest comunicat al Energoterm, dar se vede din spaţiul cosmic faptul că „Ameninţarea fantomei” (pentru că Energoterm e chiar o fantomă, o societate în moarte clinică demult – n.n.) e un film horror cu un regizor prost. Şi un scenariu mincinos …
La această oră societatea Energoterm se confruntă cu iminența opririi gazului, deoarece tariful actual de 531,15 lei/Gcal nu acoperă cheltuielile cu gazele naturale și energia electrică și a primit somație de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie 2021.” se nai zice în comunicatul Energoterm nu înainte de a aminti şi de un posibil faliment. În care Energoterm e de facto demult, doar că, pentru factorul politic, e un cartof mai fierbinte decât agentul termic produs de CAF.

Ce trebuie să înţeleagă tulcenii

1. Înainte de toate, tulcenii trebuie să înţeleagă că sunt martorii unei răfuieli politice. Nu are rost să amintim partide politice deoarece răfuielile sunt pe persoană fizică, pe orgolii de oameni mici ajunşi în funcţii mari. Societatea Energoterm are acţionar Consiliul local, format din 21 de aleşi, iar acesta e micul Parlament de la nivel de municipiu. Ce hotărăşte, bine sau nu, acest consiliu trebuie, subliniem TREBUIE, dus la îndeplinire de executiv, adică de Instituţia Primarului. Restul e tango politic între oamenii ce reprezintă cele cinci formaţiuni politice în acest consiliu.

2. Guvernul României a acordat, din Fondul de Rezervă, nu mai puţin de 12,9 milioane de lei, care adăugate la cele 5 milioane de lei de la bugetul local, reprezintă mai mult de o treime din necesarul subvenţiei pentru toată iarna! Deci bani pentru plata facturii la gaz sunt şi azi, întrebarea e de ce se păstrează în cont?

3. Tulcenii, chiar şi cei cu restanţe la asociaţiile de proprietari, nu sunt vinovaţi pentru incompetenţa celor care au condus şi conduc această societate comercială. Numai cine nu s-a debranşat de la Energoterm nu ştie că e de două ori mai ieftină încălzirea prin centrală de apartament decât cea prin sistemul centralizat, la care se acordă şi subvenţie încă pe atât cât vine factura. Nu vi se pare ciudat? Nu vi se pare normal ca şi tulcenii care au centrală de apartament să primească 58% subvenţie din factura la gaz? Şi nu de azi ci retroactiv! Plus 58% din consturile suportate pentru centrala de apartament şi reţeaua de gaz!

4. Dacă executivul, în formula sa completă de la vârf, va da dovadă de maturitate politică, toate bocitoarele, lăsate dezlegate prin social media locală, vor trebui să-şi ceară scuze public acelor tulceni care, chiar şi pentru câteva ore sau zile chiar au crezut că vor rămâne fără căldură după Sf. Nicolae. Dacă nu, atunci e clar că avem de a face cu nişte râzgâiaţi pe care tulcenii ar trebui să îi renege!

Back to top button