fbpx
Tulcea

Declaraţie în Parlament a deputatului SILVIU FEODOR cu ocazia ZILEI INTERNAŢIONALE A COPILULUI

Cu prilejul ZILEI INTERNAȚIONALE A COPILULUI, deputatul Silviu FEODOR, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR) în Camera Deputaților (Parlamentul României) a citit în data de 31 mai 2022, Declarația politică, intitulată „BLÂNDEȚEA VOASTRĂ SĂ FIE CUNOSCUTĂ DE TOȚI OAMENII”.
Stimate Domnule Președinte de Ședință,
Doamnelor și Domnilor Deputați,
Dragi români!
Declarația mea politică se intitulează: „BLÂNDEȚEA VOASTRĂ SĂ FIE CUNOSCUTĂ DE TOȚI OAMENII”.
Așa cum bine știm cu toții, de 1 iunie sărbătorim Ziua Internațională a Copilului, moment în care privim cu speranță la viitorul copiilor noștri și ne aducem aminte cu plăcere, cu nostalgie, de anii copilăriei noastre. Ziua de 1 Iunie este, de asemenea, și un prilej de reflecție asupra problemelor cu care ne confruntăm noi astăzi, ca societate, ca popor, ca națiune europeană, în ceea ce privește copiii, tânăra generație, viitorul nostru, schimbul nostru de mâine.
Nu putem trece ușor peste greutățile cu care mulți copii din țara noastră se confruntă în ultimii ani, având părinții plecați în Europa pentru a-și găsi de lucru în speranța unui trai mai bun, ducând dorul acestora și încercând să facă ceva pentru copiii lor, copii care, din păcate, nu mai beneficiază de o educație adecvată. De aceea, grija părintească, menită să-i pregătească pas cu pas pentru viața de adult, susținută prin blândețe, îl face pe copil să conștientizeze că niciodată nu va fi lăsat singur în fața vicisitudinilor vieții.
Noi, rușii lipoveni, suntem parte integrantă a acestei minunate țări, căminul nostru drag, și a acestui popor adânc înrădăcinat în spiritul și tradiția moralei creștine.
De Ziua Copilului merită să ne amintim și de îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Bucurați-vă cu cei ce se bucură!” (Romani, capitolul 12, versetul 15).
Și aș adăuga eu: bucurați-i și pe ceilalți, mai ales pe copiii voștri, pe copiii de lângă voi, pe copiii din voi, din noi, de fapt. Astfel împlinim ceea ce ne cere Domnul și Mântuitorul Nostru Isus Hristos, așa cum bine spune Sf. Apostol Pavel, apostolul neamurilor, în Epistola sa către Filipeni, capitolul 4, versetul 5: „Blândețea voastră să fie cunoscută de toți oamenii”, titlul declarației mele politice de astăzi.
În duhul acestei blândeți, ca atribut divin, după cuvintele Mântuitorului: „Învățați de la Mine, căci sunt blând și smerit cu inima” (Matei, capitolul 11, versetul 29), să-i educăm pe copiii noștri, în spiritul moralei creștine, să le insuflăm sensurile profunde ale vieții, valori fără de care noi nu am fi putut rezista încercărilor pe care istoria ni le-a dat să le trăim.
Educația copiilor este o prioritate pentru comunitatea noastră, iar sprijinul statului român, în acest domeniu, a fost și rămâne fundamental pentru realizarea multiplelor proiecte educaționale. O importantă componentă în formarea personalității copilului o constituie educația spirituală prin înnobilarea sufletului. Copiii sunt un simbol al păcii, al viitorului nostru și trebuie învățați să fie blânzi, cu suflet bun, căci sufletul acela care simte durerea aproapelui și i-o împărtășește va sări în ajutor și va face tot posibilul pentru a alina suferința, jalea și tristețea.
Iată de ce ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului, trebuie considerată, mai ales, în contextul actual, când în vecinătatea noastră cad bombe, se trage cu artileria, cu arme de toate calibrele și mor oameni nevinovați, inclusiv copiii. Însă, aducătoare de speranță, în asemenea circumstanțe, sunt solidaritatea și umanitatea de care tinerii noștri etnici au dat dovadă, prin manifestarea gestului nobil de a se implica în activitatea de întrajutorare a semenilor refugiați din țara vecină. Alăturarea lor este de un real succes și se constituie într-un model de bună practică pentru tânăra generație, căci, după spusele primei femei laureate cu Premiul Nobel pentru pace, Bertha von Suttner, „După verbul a iubi, a ajuta este cel mai frumos verb din lume”.
Iată de ce educația copiilor în duhul blândeții, cum bine spune apostolul în versetul din Epistola către Filipeni, citat mai sus, este esențială pentru clădirea sufletului nobil, suflet fără de care viitorul nostru ca națiune, viitorul omenirii s-ar compromite, în caz contrar omenirea afundându-se în anarhie, în răutate, în barbarie, luând, astfel, drumul autodistrugerii.
Să avem sufletul blând, bun și generos, pentru că Dumnezeu nu rămâne niciodată dator!
La mulți și binecuvântați ani copiilor de pretutindeni!
Mult succes la școală și în viață!
Deputat Silviu FEODOR,
Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale,
reprezentant al Comunității Rușilor Lipoveni din România”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE