fbpx
Tulcea

Deputatul Silviu Feodor la Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi din România cu sediul la Brăila!

La Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi din România, cu sediul la Brăila, a avut loc astăzi, 18 martie 2022, întrevederea președintelui Comunității Rușilor Lipoveni din România, deputatul Silviu Feodor, cu ÎPS Leontie – Arhiepiscop de Fântâna Albă și București și Mitropolit al tuturor creștinilor de rit vechi, o urmare a întâlnirii de lucru din 16 martie 2022 a deputatului CRLR cu secretarul de stat Victor Opaschi de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
Discuțiile purtate în cadrul întâlnirii de astăzi de la Brăila au vizat, cu precădere, proiectele de lucrări de construcții pentru clădirile de cult ce aparțin Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România, depuse la Secretariatul de Stat pentru Culte. Întocmite de către eparhiile și parohiile ortodoxe de rit vechi, proiectele eligibile urmează să primească finanțare, începând de săptămâna viitoare.
ÎPS Leontie a apreciat vizita președintelui CRLR şi a arătat că aceasta reprezintă un pas important în continuarea și dezvoltarea colaborării instituționale spre binele etniei, a creștinilor ortodocși de rit vechi din România.
Totodată, în cadrul întrevederii de la Mitropolie, au fost abordate aspecte privind Recensământul populației și locuințelor și s-a stabilit ca Mitropolia să transmită parohiilor îndemnul către enoriași de a se autorecenza online, alegând, fiecare după preferințe, una dintre cele patru denumiri la întrebarea „Cărei etnii aparțineți?”: „ruși lipoveni”, „lipoveni”, „ruși” sau „ruși staroveri”, la rubrica Limba maternă – „Rusa”, iar la rubrica Religie – „creștini de rit vechi”.
De asemenea, Înalt Prea Sfințitul Leontie a mulțumit președintelui Comunității Rușilor Lipoveni din România pentru implicarea CRLR privind ajutorul pentru refugiaţii din Ucraina – etnicii fiind solidari cu cei aflați în suferință și oferind găzduire, hrană, transport, traduceri.
Deputatul Silviu Feodor i-a transmis Înalt Prea Sfințitului Leontie deschiderea Comunității Rușilor Lipoveni din România față de inițierea unor proiecte comune, anunțând că Olimpiada Națională de Religie – cult ortodox de rit vechi pentru elevi, organizată de Ministerul Educației și CRLR, va avea loc în perioada 27-29 mai 2022, în Brăila, etapa județeană fiind programată pentru data de 26 martie a.c. Președintele CRLR i-a adresat invitația Înalt Prea Sfințitului Leontie de a fi prezent la festivitatea de deschidere a olimpiadei școlare pentru a încuraja tinerii care studiază la școală religia ortodoxă de rit vechi.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE