Ştirea zilei

Dezastrul piscicol nu poate fi făcut de un pescar cu lansete!

- este opinia fostului Guvernator al ARBDD, probabil cel mai sportiv pescari ce s-a aflat în această demnitate

În data de 19 martie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de prohibiție pe anul 2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2021. Ca element de noutate, pentru pescari, alţii decât cei care au permise de pescuit comercial sau familial, în Delta Dunării acest Ordin interzice reținerea capturilor de somn, șalău, crap și știucă. O măsură care vine să tulbure apele Deltei Dunării şi să provoace iritare în rândul pescarilor sportivi, mai ales.

Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021 prevede clar la Art. 6. – (pct.8) „În mod special, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release)„.

Această prevedere, cumva discriminatorie, deoarece se referă doar la o anumită categorie de beneficiari ai peştelui din deltă, a provocat deja reacţii în lumea pescarilor sportivi, recreativi şi amatori nu doar din Tulcea ci şi din toată ţara, ştiut fiind faptul că mulţi dintre turiştii care ajung aici vin şi pentru pescuit. Asta pentru că Delta Dunării nu e destinaţie nici de shopping, nici de ski, nici măcăr gastronomică la o adică…

După ce ieri aţi putea citi un punct de vedere al fostului Guvernator al ARBDD,Cătălin Ţibuleac, revenim azi cu o altă opinie expimată de predecesorul său, Mălin Muşetescu.

Managementul pescuitului sportiv pe baze catch & realese este absolut necesar în Deltă.

Din păcate legea nu specifică pentru pescarii sportivi dacă cele 5 Kg/zi pe care le pot opri sunt semiprocesate sau în viu, dacă se cumulează cantităţile pentru zilele state la pescuit cu dovada permisului de pescuit eliberat de ARBDD gratuit.
Dezastrul piscicol nu poate fi făcut de un pescar cu lansete. Problema apare când sunt câteva mii care vin în Delta hotărâţi să pună cât mai mult peşte la sare.
Managementul pescuitului sportiv pe baze catch & realese este absolut necesar în Deltă. L-am impus la ştiucă în 2018 şi la crap în 2019, după care sacoşarii au răsuflat uşuraţi, reglementările au fost eliminate de noua administraţie a Rezervaţiei. Iată că anul acesta ANPA a introdus catch&release pentru pescuit sportiv/recreativ la ştiuca, salău, crap, somn, o primă decizie a acestei agenţii în direcţia protejării resursei piscicole de când o ştiu eu înfiinţată. La prima vedere este de salutat o astfel de prevedere, dar o privire mai atentă ne dăm seama că asistăm la impunerea unei ticăloşii care demonstrează că politicile de pescuit sustenabil sunt dinamitate în Delta de interesele de moment ale cherhanagiilor.
În 2018 şi 2019 setca nu era permisă decât din septembrie, iar dacă apele erau scăzute, guvernatorul avea dreptul legal să prelungească interdicţia, ceea ce am şi făcut, practic pescuitul la setca a început din octombrie şi în 2017, şi în 2018. Am reuşit să anulez timp de 2 ani presiunile făcute de câţiva cherhanagii din Delta, care au dorit ca ANPA să dea drumul tot anul la setci, concomitent cu mărirea ochiului plasei la 70. Reglementările C&R pe care le-am impus pentru pescuit sportiv/recreativ la ştiuca şi apoi la crap, aveau ca măsuri suplimentare interdicţia setcii până în septembrie, adică exact perioada în care pescuitul sportiv/recreativ are cel mai mare impact în Deltă. Personaje influenţe din Delta m-au acuzat că aceste reglementări vor distruge turismul din Delta. Nu a fost aşa, în 2018 şi 2019 numărul de turişti a crescut constant.

Am plecat de la Rezervaţie şi în 2020 cherhanalele influenţe, după ce în 2020 au obţinut pescuit comercial în Delta pe timp de noapte, au obţinut în continuare ce au mai vrut – setci la liber tot anul, cu ochi mărit. În 2021 am asistat la controale făcute la plase şi din 4 scule cu ochi de 70, una era cu ochiul mai mic. În plus 2 din 4 setci erau de două ori mai mari decât lungimea admisă de lege. Mii de astfel de plase au sufocat Delta fără a mai putea fi ţinute sub control.

Am crezut că celor de la ANPA le-a venit la cap mintea cea de pe urmă a romanului. Nu este din păcate aşa. Să impui la 4 specii pescuit sportiv cu eliberarea tuturor capturilor, fără să impui şi restricţii la setca, cel puţin o perioadă din an, este în mod evident nu doar un abuz, ci şi continuarea politicilor de distrugere a potenţialului piscicol din această ţară. O Bursă de peşte fantomă la Tulcea, care a înghiţit milioane de euro, debandada piscicolă, jaf generalizat, evaziune fiscală peste 70%, acesta este tabloul pescuitului comercial. Adăugaţi că necesarul de peşte este asigurat în proporţie de 80% din import. Este sau nu aceasta imaginea dezastrului piscicol în care am ajuns?

Când producţia de peste s-a prăbuşit la jumătate în Delta Dunării, autorităţile au permis să se folosescă un număr dublu de plase, pentru a compensa aceasta scădere. Când peştele a devenit şi mai rar, s-a cerut împuşcarea cormoranilor şi – iată, acum – C&R la pescuit cu lanseta printre mii de plase. Este evident că acvacultura nu mai există de facto în România, pescuitul comercial manifestându-se doar în apele publice, inclusiv din parcuri. Delta Dunării este faimoasa deja pentru păşunile amenajate în fostele incinte piscicole, pe care pasc mii de vite.
În 2017 am asistat la o mare şedinţă cu demnitari din Ministerul Agriculturii, Federaţii de Pescuit Comercial şi ANPA, unde s-a vehiculat ideea că pescarii sportivi sunt vinovaţi de scăderea cantităţilor de peste recoltate anual cu plasele din apele publice (în special Olt şi Dunăre). Se cerea chiar restrângerea accesului pescarilor sportivi la ape publice. Am contestat aceste idei şi am atras atenţia ca apele publice trebuie să fie în primul rând ale celor 1000.000 de pescari sportivi ai acestei ţări. Din păcate la ANPA sunt mulţi piscicultori care iubesc cherhanagii, dar îi urăsc de moarte în egală măsură pe cormorani şi pe lansetisti.
Privind retrospectiv, compensară scăderii la jumătate a producţiei piscicole din Delta prin dublarea numărului de scule a dus la o prăbuşire şi mai accentuată a stocurilor de peşti. Acum, dacă scoţi peştii din gâtul cormoranilor şi din juvelnicele lansetistilor şi undiţarilor, nu mai ai cum să-i faci fericiţi pe cherhanagii. E prea târziu.”, susţine Mălin Muşetescu, fost Guvernator al ARBDD.

Mai jos, articolul publicat joi, 25 martie 2021

Catch&Release la știucă, șalău, somn și crap impus după consultarea publică

– fostul Guvernator al ARBDD, Cătălin Ţibuleac, susţine că interzicedreptului de reținere a capturilor de somn, șalău, crap și știucă a fost completat după dezbaterea publică

Din păcate, ARBDD continuă să ia măsuri fără punctul de vedere al specialiștilor și fără consultare publică a tuturor factorilor interesați, un exemplu în acest sens fiind pescuitul în sistem Catch&Release. O astfel de măsură nu poate fi luată fără o dezbatere publică ori în acest moment, din câte cunosc, Ordinul de prohibiție nu a asigurat transparența necesară, ceea ce ridică o problemă din punct de vedere al informării corecte a populației. Ordinul de prohibiție a fost în dezbatere publică, dar din motive pe care nu vreau să le comentez, impunerea pescuitului sportiv doar în sistem Catch&Release pentru anumite categorii de pește cu valoare ridicată a fost trecut în Ordin după retragerea din dezbatere publică.
Pe de altă parte, o astfel de măsură poate fi luată într-un mod mult mai eficient prin implementarea unei platforme digitale, care să asigure eliberarea a permiselor de pescuit și care să limiteze prezența pescarilor sportivi, într-o anumită perioadă și într-o anumită zonă.
Platforma ar trebui să asigure că în momentul în care numărul de pescari admis este depășit, practic să blocheze eliberarea de noi permise. Concomitent trebuie luate măsuri punitive de sancționare prin amenzi descurajante pentru nerespectarea regulilior privind capturile de pește efectuate de pescarii sportivi în Delta, mergând până la confiscarea uneltelor de pescuit, anularea permisului de pescuit sportiv și blocarea accesului la un nou permis pentru o perioadă determinată.
Dacă nu reușim să implementăm măsura în mod corect și eficient, în urma unor studii și prin transparență publică, nu facem altceva decât să încurajăm pescuitul ilegal, ținând cont și de faptul că ARBBD are capacitate de control limitată și în mod cert nu contribuim la protejarea resursei vii din Delta Dunării.„, a declarat Cătălin Ţibuleac, fostul Guvernator al ARBDD.

Vom continua în zilele următoare să luăm puncte de vedere atât de la foşti guvernatori deopotrivă cu opinii ale unor asociaţii de pescari şi nu numai, institute sau instituţii publice. Vom reveni.

Mai jos, articolul publicat miercuri, 24 martie 2021

Obligaţia „catch and release” la știucă, șalău, somn și crap tulbură apele Deltei Dunării

– măsura, cumva discriminatorie, este doar pentru pescarii sportivi, recreativi şi amatori

Vinerea trecută, în data de 19 martie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de prohibiție pe anul 2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2021. Ca element de noutate, pentru pescari, alţii decât cei care au permise de pescuit comercial sau familial, în Delta Dunării acest Ordin interzice reținerea capturilor de somn, șalău, crap și știucă. O măsură care vine să tulbure apele Deltei Dunării şi să provoace iritare în rândul pescarilor sportivi, mai ales.

Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021 prevede clar la Art. 6. – (pct.8) „În mod special, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release)„.

Această prevedere, cumva discriminatorie, deoarece se referă doar la o anumită categorie de beneficiari ai peştelui din deltă, a provocat deja reacţii în lumea pescarilor sportivi, recreativi şi amatori nu doar din Tulcea ci şi din toată ţara, ştiut fiind faptul că mulţi dintre turiştii care ajung aici vin şi pentru pescuit. Asta pentru că Delta Dunării nu e destinaţie nici de shopping, nici de ski, nici măcăr gastronomică la o adică…

Din acest motiv am cerut un punct de vedere Guvernatorului ARBDD, Ion Munteanu, care, chiar şi din concediu medical, ne-a răspuns succint şi punctual în legătură cu fundamentarea care a stat la baza prevederii din Ordinul de prohibiţie.
Motive care au condus la adoptarea măsurii:
-Presiunea crescută asupra resursei piscicole
-Creșterea numărului de pescari sportivi determinată de accesul gratuit la resursa
-Nerespectarea cantităților și dimensiunilor permise pentru reținerea peștilor (subdimensionat)
-Declinul capturilor de pește raportate anual
-Recomandarea institutelor de cercetare din studiile pentru evaluarea stocurilor de resurse acvatice vii de a se folosi metoda ”catch and release” pentru speciile valoroase (știuca, somn, crap, șalău)
-Recomandarea auditului Curții de conturi de a introduce metoda ”catch and release” pentru specii care prezintă interes pentru pescuitul recreativ
-Pescuitul recreativ/sportiv înseamnă practicarea unei pasiuni folosind metoda ”catch and release”, așa cum se întâmplă în toate concursurile de pescuit
-Prevederile Legii 82/1993 de a garanta populației locale dreptul de a păstra obiceiurile specifice locale şi activităţile economice tradiţionale.
Proiectul Ordinului de prohibiție 2021 a fost disponibil pe site ANPA și dezbătut în cadrul Consiliului consultativ al sectorului pescăresc de lângă MADR.” a transmis Guvernatorul ARBDD, Ion Munteanu.

În următoarele zile vom prezenta puncte de vedere de la foşti guvernatori ai ARBDD care, fie împărtăşesc, fie contestă această măsură, cum spuneam mai sus, cumva discriminatorie pentru o anumită categorie a beneficiarilor de peşte din Delta Dunării, deopotrivă cu opinii ale unor asociaţii de pescari şi nu numai, institute sau instituţii publice.

Vom reveni.

Back to top button