fbpx
Ştirea zilei

Obligaţia „catch and release” la știucă, șalău, somn și crap tulbură apele Deltei Dunării

- măsura, cumva discriminatorie, este doar pentru pescarii sportivi, recreativi şi amatori

Vinerea trecută, în data de 19 martie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de prohibiție pe anul 2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2021. Ca element de noutate, pentru pescari, alţii decât cei care au permise de pescuit comercial sau familial, în Delta Dunării acest Ordin interzice reținerea capturilor de somn, șalău, crap și știucă. O măsură care vine să tulbure apele Deltei Dunării şi să provoace iritare în rândul pescarilor sportivi, mai ales.

Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021 prevede clar la Art. 6. – (pct.8) „În mod special, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release)„.

Această prevedere, cumva discriminatorie, deoarece se referă doar la o anumită categorie de beneficiari ai peştelui din deltă, a provocat deja reacţii în lumea pescarilor sportivi, recreativi şi amatori nu doar din Tulcea ci şi din toată ţara, ştiut fiind faptul că mulţi dintre turiştii care ajung aici vin şi pentru pescuit. Asta pentru că Delta Dunării nu e destinaţie nici de shopping, nici de ski, nici măcăr gastronomică la o adică…

Din acest motiv am cerut un punct de vedere Guvernatorului ARBDD, Ion Munteanu, care, chiar şi din concediu medical, ne-a răspuns succint şi punctual în legătură cu fundamentarea care a stat la baza prevederii din Ordinul de prohibiţie.
Motive care au condus la adoptarea măsurii:
-Presiunea crescută asupra resursei piscicole
-Creșterea numărului de pescari sportivi determinată de accesul gratuit la resursa
-Nerespectarea cantităților și dimensiunilor permise pentru reținerea peștilor (subdimensionat)
-Declinul capturilor de pește raportate anual
-Recomandarea institutelor de cercetare din studiile pentru evaluarea stocurilor de resurse acvatice vii de a se folosi metoda ”catch and release” pentru speciile valoroase (știuca, somn, crap, șalău)
-Recomandarea auditului Curții de conturi de a introduce metoda ”catch and release” pentru specii care prezintă interes pentru pescuitul recreativ
-Pescuitul recreativ/sportiv înseamnă practicarea unei pasiuni folosind metoda ”catch and release”, așa cum se întâmplă în toate concursurile de pescuit
-Prevederile Legii 82/1993 de a garanta populației locale dreptul de a păstra obiceiurile specifice locale şi activităţile economice tradiţionale.
Proiectul Ordinului de prohibiție 2021 a fost disponibil pe site ANPA și dezbătut în cadrul Consiliului consultativ al sectorului pescăresc de lângă MADR.” a transmis Guvernatorul ARBDD, Ion Munteanu.

În următoarele zile vom prezenta puncte de vedere de la foşti guvernatori ai ARBDD care, fie împărtăşesc, fie contestă această măsură, cum spuneam mai sus, cumva discriminatorie pentru o anumită categorie a beneficiarilor de peşte din Delta Dunării, deopotrivă cu opinii ale unor asociaţii de pescari şi nu numai, institute sau instituţii publice.

Vom reveni.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE