Ştirea zilei

Va mai avea „balta” bani europeni? Conferinţă despre pescuit şi acvacultură la Tulcea!

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a organizat azi, la Sala Toma Caragiu a Hotelului Delta, Conferința – „Intervenția mecanismului ITI în teritoriu și oportunități de finanțare pentru exercițiul financiar 2021-2027”.

Aproape o sută de participanţi au dat curs invitaţiei mai cu seamă ca la eveniment au fost prezenţi subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii Mihael Cristian LEONOV, dar şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Marian AVRAM, ambii tulceni în funcţii cheie ale sectorului pescăresc. De asemenea, la eveniment a fost invitat şi a dat curs invitaţiei, deputatul Silviu Feodor, singurul parlamentar care a inţeles importanţa sectorului piscicol motiv pentru care la sfârşitul anului trecut în plin scandal pe tema Ordinului de prohibiţie a organizat o „conciliere” între conducerea ARBDD şi ANPA cu reprezentanţii sectorului pescăresc la sediul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Tulcea.

Dealtfel, reuniunea a avut ca tematică utilizarea Investiției Teritoriale Integrate (ITI) în cadrul Programului pentru Acvacultură și Pescuit. Cei prezenţi la prezidiu au încercat să dea un răspuns celor prezenţi în sală la cea mai importantă întrebare:  Va mai avea „balta” bani europeni?

„DGP – AM POPAM a oferit permanent un sprijin consistent mecanismului ITI și județului Tulcea, a fost alături de teritoriu și a sprijinit orice intenție de dezvoltare.
Am convingerea că vom avea astăzi un dialog constructiv aici la Tulcea, din care să rezulte beneficii reale pentru dezvoltare”, a spus coordonatorul ADI ITI Delta Dunării, Mircea Sorin Zaharcu, în debutul evenimentului care a vizat utilizarea Investiției Teritoriale Integrate (ITI) în cadrul Programului pentru Acvacultură și Pescuit.
Prezent la reuniunea de la Tulcea, directorul general al Direcţiei Generale Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM, Gheorghe Văcaru, a subliniat faptul că este foarte important ca pescarii să fie sprijiniţi în ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene.

„Pescarii trebuie să afle că ei sunt primii beneficiari ai fondurilor europene dedicate pescuitului şi acvaculturii. Ţinta noastră este ca pescarii să beneficieze de sprijin în accesarea banilor europeni. Este important, este datoria nostră să le oferim acest sprijin.
Toată lumea ştie că Delta Dunării este o zonă pescărească. Avem 1000 de pescari aici. Ei sunt şi trebuie să fie prioritatea noastră”, a declarat Gheorghe Văcaru.
Directorul general al DGP – AM POPAM s-a retras, la un moment dat, din cadrul reuniunii pentru a avea un dialog exclusiv cu pescari din Maliuc, Murighiol, Caraorman şi alte localităţi ale Deltei.


S-au abordat mai multe subiecte de interes pentru comunitatea de pescari, context în care Gheorghe Văcaru a expus şi promis soluţii şi intervenţii punctuale care să ajute procesul de absorbţie a fondurilor europene şi totodată să eficientizeze activitatea din sectorul de pescuit.
Mecanismul ITI va beneficia de alocare financiară pentru Pescuit şi Acvacultură şi în etapa de programare 2021-2027.

,,Evenimentul organizat de către Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării în colaborare cu AM POPAM, a avut ca scop informarea comunităților de pescari din Delta Dunării cu privire la posibilitățile de finanțare pe noul program pentru pescuit și acvacultură 2021 – 2027. Acesta vine în întâmpinarea pescarilor din Delta Dunării cu un regulament mult mai flexibil, cu măsuri care să fie mai ușor de accesat în așa fel încât să le fie de un real folos în activitatea de pescuit. Este important faptul că procentul de finanțare din partea programului este sau poate ajunge la 100%. Aceste informări au avut loc și ieri la Constanța, cu accent pe zona Maritimă și avem în plan continuarea deplasărilor de informare în localități din Deltă, conform unui calendar pe care îl vom stabili împreună cu colegii de la ITI.” a declarat subsecretarul de stat Mihael Cristian LEONOV.


„Suntem relativ la începutul perioadei de pregătire a implementării Programului pentru Acvacultură și Pescuit. Trebuie să găsim acele puncte care sunt de interes pentru zona ITI, pe care noi le sprijinim din Program.
Avem experiența perioadei de programare 2014-2020 și, inspirându-ne din această experiență, știm că în sectoarele pescuit, acvacultură și zona de dezvoltare locală avem elemente comune de interes. Dacă este să intru în detaliu, putem aminti de măsurile referitoare la infrastructura pescărească, la modernizarea ambarcațiunilor pescărești, la strategiile de dezvoltare locală. Pe zona de acvacultură – procesare și comercializare, și aici se pot găsi elemente interes care, vor fi, bineînțeles, beneficiare ale abordării ITI în cadrul Programului pentru Acvacultură și Pescuit”, a declarat Eduard Diaconeasa, Manager public DGP – AM POPAM.
Eduard Diaconeasa, care a prezentat în cadrul conferinţei de la Tulcea Proiectul de Program pentru Acvacultură şi Pescuit (PAP) 2021-2027, a mai spus că mecanismul ITI va avea rezervată alocare financiară cu prioritate în cadrul apelurilor care vor fi lansate prin Programul pentru Acvacultură și Pescuit, în etapa de programare 2021-2027.

Back to top button