fbpx
Ştirea zilei

Dezbatere privind variantele finale ale drumului expres Brăila-Tulcea, tronsonul Jijila-Cataloi !

Vineri, 25 august 2023, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a susținut o conferință de presă prilejuită de recenta dezbatere publică care a avut loc la Tulcea privind ultimele două variante ale viitorului drum expres Brăila-Tulcea, respectiv tronsonul Jijila-Cataloi. Dezbaterea publică a avut loc joi, 24 august 2023, și a beneficiat de prezența reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și ai proiectantului, fiind prezente și primăriile tranzitate, dar și toate instituțiile al căror aviz este necesar pentru realizarea acestei investiții.

 „Pentru că sunt unii oameni care se pronunță fără a avea nimic de a face cu istoria unor investiții care se derulează în Tulcea, respectiv pleacă la Bruxelles să facă lobby pentru drumul expres, vreau să precizez că nu mai poți să faci lobby la Bruxelles, pentru că toate investiția este în ograda Ministerului Transporturilor, și aici este nevoie de grăbirea lucrurilor.

Aceste drumuri expres fac parte din Masterplanul de transport al României, realizat în perioada 2012-2016, pe vremea primului ministru Victor Ponta. Atunci a fost marea bătălie pentru susținerea necesității introducerii în acest masterplan a drumului expres și a podului, când, la solicitarea mea, au fost întocmite documente de susținere, semnate de toți președinții de consilii județene vecine.

Acum, cu toții trebuie să ne unim forțele, pentru a face lobby la Ministerul Transporturilor pentru prioritizarea acestei investiții, și mă refer la studiu de fezabilitate și proiect tehnic.

Am discutat cu domnul ministru al Transporturilor, căruia i-am spus că drumul expres de la pod spre Tulcea și Constanța trebuie să capete prioritate zero, în condițiile în care suntem sufocați mai ales pe tronsonul Două Cantoane-Constanța, precum și pe descărcarea de la podul peste Dunăre. Am reușit să obținem avizarea de la Jaspers și mă bucur că am avut această întâlnire pe tema drumului expres.

Aș fi foarte bucuros ca în toamna anului viitor să avem studiul de fezabilitate finalizat, conform asigurărilor date de reprezentanții CNAIR și ai proiectantului. Cred că toate investițiile realizate până în momentul de față, la care se adaugă și acest proiect al drumului expres, vor face ca județul Tulcea să capete, din punct de vedere al infrastructurii, atractivitate pentru investitori, una dintre sursele importante de dezvoltare în zonă. Să dea Dumnezeu să finalizăm și acest drum expres, așa cum am finalizat podul, astfel încât să îndeplinim cerințele Strategiei de conectivitate pentru dezvoltarea județului“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Drumul expres Jijila-Cataloi va avea o lungime de 65 km, cu noduri de descărcare care asigură legătura cu infrastructura adiacentă podului suspendat peste Dunăre, precum și cu viitorul drum expres Tulcea-Constanța, în dreptul localității Cataloi. De asemenea, mai există trei noduri intermediare la Isaccea, între Luncavița și Văcăreni și în zona Telița. Dezvoltarea este cvasiparalelă cu DN 22, fiind prevăzute și două parcări de scurtă durată și două spații de servicii.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE