fbpx
Ştirea zilei

DOCUMENTE: Bilanțurile Poliției și Jandarmeriei pe anul 2024, la Tulcea

Azi, în cadrul unei scurte conferințe de presă, șefii inspectoratelor de Poliție, comisarul șef Daniel Dumitru Grădinaru, și de Jandarmi, Ion Bordei, au prezentat sinteza bilanțului activității din anul 2024. În materialele prezentate jurnaliștilor acreditați pe lângă cele două inspectorate se observă faptul că resursa umană a fost și anul trecut deficitară, o boală veche în cadrul MAI și nu doar la cele două arme. Mai jos puteți parcurge integral cele două documente prezentate azi de cei doi comandanți cu precizarea că asupra unora dintre aceste date vom reveni cu unele materiale distincte.

Bilanțul IPJ Tulcea pe anul 2024

La sfârşitul anului 2024, în Statul de Organizare al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea erau prevăzute 657 de posturi, cu un procent de ocupare de aproximativ 80%. Pentru eficientizarea activităților desfășurate, în anul 2024 au intrat în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea 8 autospeciale de poliție.

De asemenea, în cursul anului trecut, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea a fost dotat cu armament și muniție, materiale de protecție, camere video și foto, aparate pentru determinarea prezenței în saliva a substanțelor psihoactive, etilometre, complete de blocare trecere auto și cinemometre.

  • Activități desfășurate pentru siguranța cetățenilor

Activitatea de menținere a ordinii și siguranței publice a avut drept obiectiv general dezvoltarea şi adaptarea funcţională a capacităţii poliţiei pentru a răspunde prompt nevoilor cetăţenilor, fiind desfășurată independent sau în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Pe linia activităților operative, polițiștii au desfășurat 314 razii și acțiuni punctuale, 12.514 de controale directe, fiind descoperite 765 de infracțiuni.

În anul 2024, polițiștii au intervenit la 5.693 de apeluri de urgență și au aplanat 1.239 de stări conflictuale spontane.

De asemenea, în unitățile de învățământ, au desfășurat 2.322 de activități educativ-preventive și patrulări în zona adiacentă.

  • Prevenirea criminalităţii

În cursul anului 2024, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au desfășurat 197 de activități, prioritățile fiind prevenirea victimizării minorilor, a violenței domestice, a prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului și a prevenirii infracțiunilor informatice, cu un total de beneficiari de 9.696 de persoane.

De asemenea, polițiștii au derulat 12 proiecte, campanii naționale, un proiect regional și 2 campanii locale, care au avut drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a posibilelor pericole atât în ceea ce îi privește pe minori, cât și pe adulți și adoptarea unor comportamente care să limiteze victimizarea acestora.

  • Criminalitatea stradală

Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, însă prin locul în care sunt săvârşite, creează o stare de disconfort şi nesiguranţă amplificată în rândul cetăţenilor.

În cursul anului 2024, au fost înregistrate 173 de infracțiuni stradale (158 în mediul urban și 15 în mediul rural).

Majoritatea infracțiunilor stradale, reprezintă furturi, care înregistrează un trend descendent, respectiv de la 84 în anul 2023, la 77 în anul 2024, reprezentand o scădere  de 7 fapte.

  • Siguranța în domeniul piscicol

În anul 2024, polițiștii au desfășurat 28 de acțiuni și 312 controale în cadrul cărora au verificat 767 de obiective, amenajări piscicole și asociații de profil, depozite, puncte de debarcare, centre de primă vânzare, ambarcațiuni și autovehicule.

De asemenea, au fost cercetate 13 persoane pentru infracțiuni la regimul piscicol, fiind confiscate 3.661 de kilograme de pește, un autovehicul, o ambarcațiune și 120 de unelte de pescuit, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate fiind de 2.000.000 de lei.

  • Siguranţa traficului rutier

În cursul anului 2024, s-au produs 39 de accidente rutiere grave (cu 9 mai putine faţă de anul 2023), în care 13 persoane au decedat (cu 8 mai puține faţă de anul 2023), 27 de persoane au suferit vătămări corporale grave (cu 5 mai puține faţă de anul 2023) și 22 de persoane au suferit vătămări corporale ușoare (cu 17 mai putine faţă de perioada similară a anului 2023).

Principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere, au fost viteza neadaptată și neregulamentară, neacordarea priorității vehiculelor, indisciplina pietonală, neacordarea priorității pietonilor, alte preocupări de natură a distrage atenția și depășirea neregulamentară.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au aplicat 25.367 de sancțiuni contravenționale la regimul circulaţiei, majoritatea fiind înregistrate la nerespectarea regimului legal de viteză.

  • Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii

Activitatea poliţiştilor de proximitate din judeţul Tulcea a fost orientată cu precădere spre cercetarea și soluţionarea infracţiunilor, cât şi pentru realizarea activităţilor de relaţionare cu cetățenii, în scopul creşterii eficienţei activităţilor de prevenire şi descoperire a infracţiunilor şi a altor fapte antisociale prin care este afectată siguranţa publică.

Polițiștii au soluţionat 578 de reclamaţii, petiţii şi sesizări și au desfășurat 450 de activități în comunitate, iar 1.514 de persoane au fost consiliate de polițiștii tulceni.

În perioada de referință, polițiștii de proximitate au pus în aplicare 84 de ordine de protecție și au soluționat 637 de dosare penale.

  • Siguranța în școli

În perioada analizată, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiștii din cadrul structurilor de prevenire a criminalității, ordine publică, proximitate și rutieră, au desfășurat 218 acțiuni pe linia siguranței școlare, dintre care 62 în mediul urban și 156 în mediul rural, fiind vizate acțiuni pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, abandonul și absenteismul școlar, respectarea regimului circulației rutiere și verificarea autovehiculelor destinate transportului școlar.

  • Combaterea criminalității contra patrimoniului

Criminalitatea contra patrimoniului înregistrează o scădere, cu 11 infracțiuni mai puține (de la 1.801 de infracțiuni în anul 2023, la 1.790 de infracțiuni în anul 2024).

  • Criminalitatea economico – financiară   

Obiectivul principal al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, este  asigurarea climatului de legalitate în ceea ce privește mediul de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, a contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În anul 2024, polițiștii au desfăşurat activităţi în 25 de planuri naţionale de acţiune, prin 85 de acţiuni punctuale la nivel local, fiind aplicate 92 de sancțiuni contravenționale, în valoare  de 727.000 de lei.

De asemenea, polițiștii au desfășurat 50 de percheziţii domiciliare, iar 3 persoane au fost reținute.

  • Activități de urmărire și supraveghere judiciară

 Pe parcursul anului analizat, la nivel local, polițiștii au pus în aplicare 142 de măsuri preventive (62 de măsuri privind arestul la domiciliu și 80 de măsuri privind controlul judiciar).

Ca urmare a constatărilor privind nerespectarea obligațiilor de către persoanele față de care organele judiciare au dispus măsuri preventive de control judiciar și arest la domiciliu, au fost formulate 8 sesizări motivate către organele judiciare.

  • Serviciul pentru Acțiuni Speciale

În cursul anului 2024, pentru creșterea capacității de intervenție și a mobilității în vederea asigurării unei reacții, polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au executat 978 de misiuni.

Totodată, polițiștii serviciului au participat la 83 de percheziții domicilare, au acordat sprijin pentru punerea in executare a 10 mandate de arestare preventivă, mandate de arestare europene și mandate de aducere.

  • Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative

În anul 2024, aproximativ 22.400 de certificate de cazier judiciar au fost eliberate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, dintre acestea 15.402 de certificate de cazier judiciar persoanelor fizice, 431 de certificate de cazier judiciar persoanelor străine cu domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul judeţului Tulcea, 1.635 de certificate de cazier judiciar persoanelor juridice și 3.298 de certificate de integritate comportamentală.

  • Biroul Pregătire Profesională

În vederea organizării şi desfăşurării activităţii de pregătire continuă a polițiștilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea, pe parcursul anului 2024 polițiștii au organizat şi desfăşurat trageri cu armamentul din dotare, ședințe pregătitoare și de mânuire a armamentului, precum și sesiuni de instruire tactică pe linie de pregătire în domeniul conducerii autovehiculelor în regim de circulație prioritară.

Pe linie de pregătire în domeniul tacticii polițienești, au fost organizate și desfășurate activități de instruire, iar pe linie de pregătire în domeniul conducerii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară, au fost desfășurate activități de pregătire pe platforma Aeroportului ,,Delta Dunării’’ Tulcea.

  • Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

În urma acțiunilor desfășurate în anul 2024, polițiștii au confiscat 60 de arme de foc, 3.577 de bucăți de muniție, 2.473 de kilograme de articole pirotehnice, 95 de kilograme de produse de uz fitosanitar și 226 de kilograme de substanțe periculoase.

De asemenea, polițiștii au desfășurat 86 de planuri de acțiune, dintre care 14 pe linie de arme, 5 pe linie de braconaj, 14 pe linie de substanțe periculoase, 53 pe linie de articole pirotehnice, 59 de percheziiții domiciliare, 269 de controale directe, dintre care 120 pe linie de arme, 51 pe linie de braconaj, 63 pe substanțe periculoase, 55 pe linie de articole pirotehnice, fiind aplicate 38 de sancțiuni contravenționale.

  • Serviciul Criminalistic

Serviciul Criminalistic își aduce constant contribuția la identificarea persoanelor bănuite de săvârșirea infracțiunilor, prin utilizarea tehnicii și mijloacelor criminalistice.

În cursul anului 2024, polițiștii criminaliști cu atribuții de investigare tehnico-științifică a locului faptei au participat la efectuarea a 1.110 de cercetări la fața locului, 184 de necropsii, 93  de percheziții și 19 reconstituri.

Obiective și priorități pentru anul 2025

Pentru anul 2025, creșterea siguranței cetățeanului rămâne obiectivul principal al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, ca și siguranța stradală, rutieră, siguranța școlară, eficientizarea activității de prevenire și combatere a infracțiunilor contra patrimoniului și persoanei, respectiv a celor asociate violenței domestice și a agresiunilor de natură sexuală, eficientizarea activităților de contracarare a infracțiunilor contra mediului, și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.

De asemenea, combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene și combaterea tuturor formelor de criminalitate organizată, în special a traficului de persoane (inclusiv migranți), traficului de droguri, criminalității informatice și spălării banilor, rămân principalele obiective ale polițiștilor.

Efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea vor fi, ca și până acum, în serviciul comunității, acționând și aplicând legea cu corectitudine, imparțialitate și competență.

Activitățile și rezultatele Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea în anul 2024

Principalele obiective avute în atenție de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea în anul 2024 au fost următoarele:
• Asigurarea eficienței misiunilor de ordine și siguranță publică
• Modernizarea pazei obiectivelor și transporturilor
• Optimizarea și consolidarea sistemului de suport logistic al misiunilor
• Consolidarea capacităților instituționale ale IJJ Tulcea, în concordanță cu provocările actuale în domeniul securității interne și internaționale
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea a executat în anul 2024 un număr total de 131 de  misiuni de asigurare a ordinii publice cu un efectiv total de 1846 de jandarmi și 1908 de misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice materializate în 3050 de patrule de ordine publică.
În conformitate cu sarcinile şi măsurile stabilite în comun cu Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea, efectivele unităţii au constituit în perioada evaluată, 1038 patrule de jandarmerie în mediul urban, 1491 patrule mixte în mediul urban, 142 patrule mixte în mediul rural și 355 patrule de jandarmerie în zona unităților de învățământ.
În perioada evaluată, Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea a sesizat organele de urmărire penală cu un număr de 68 fapte penale pe numele a 76 de suspecți, constituindu-se un număr de 65 dosare privind diverse fapte constatate pe timpul misiunilor specifice, în scădere cu 17,6% față de anul 2023, când au fost sesizate 80 fapte penale. Pe timpul activităților comune cu alte instituții, agenții constatatori ai unității au întocmit documentele de constatare specifice, sesizând un număr de 186 de fapte penale pe numele a 204 de suspecți, în scădere cu 7,5% față de anul precedent.
Agenții constatatori ai unității au constatat 1042 de contravenții, aplicând tot atâtea sancțiuni contravenționale, în creștere procentuală cu 11,4,% față de anul 2023, când au fost aplicate 923 sancțiuni contravenționale. Din totalul sancțiunilor aplicate, un număr de 171 sunt avertismente reprezentând 16,4%, iar 871 sunt amenzi, reprezentând 83,6%, valoarea totală a acestora fiind de 377.550 lei. Din totalul amenzilor aplicate, 143 amenzi au fost achitate în valoare de 22.700 lei, reprezentând 16,4 din totalul amenzilor aplicate.
În ceea ce privește executarea mandatelor de aducere, în perioada evaluată Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea a înregistrat un număr de 581 mandate de aducere, în scădere procentuală cu 16% față de anul 2023.
Pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, în perioada evaluată au fost pregătite și executate 22 acțiuni punctuale și echipe operative cu întrebuințarea a 62 jandarmi, fiind vizate domeniile piscicol, silvic și ordine publică.
În anul 2024 au fost planificate un număr de 25 acţiuni speciale, în creștere față de anul precedent când s-au desfășurat 17 astfel de acțiuni, la solicitarea organelor judiciare și a altor instituții abilitate, cu participarea a 189 jandarmi din cadrul structurii de acțiuni speciale și antiteroriste.
Pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale și întărirea comportamentului antivictimizare a grupurilor țintă, s-au executat 69  activități de intervenție preventivă, în scădere față de anul 2023, când au fost desfășurate 85 de activități. Din totalul activităților de intervenție preventivă, 17 activități au vizat implementarea programelor de prevenire în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Tulcea, iar un număr de  50 de activități s-au derulat cu ocazia unor adunări publice prilejuite de desfășurarea unor manifestări cultural-artistice, respectiv 2 activități de intervenție preventivă în cooperare cu Agenția Națională Antidrog pentru informarea publicului cu privire la prevenirea și combaterea unor situații de risc și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică la nivel național, respectiv prevenirea consumului de alcool și noi substanțe psihoactive.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea are în responsabilitate 21 de obiective, fiind instituită paza la un număr de 19 obiective, precum și 5 transporturi de produse speciale/de bunuri și valori. Din totalul obiectivelor la care paza este instituită, la 18 dintre acestea se asigură paza fizică.
În anul 2024, au fost planificate și executate următoarele misiuni pe linie de pază: 6496 misiuni de pază și obiective, 336 misiuni de asigurare a ordinii interioare la sălile de judecată, 85 de misiuni de pază a transporturilor de valori și 504 de misiuni de protecție a transporturilor de corespondență clasificată. Au fost organizate și desfășurate 2 exerciții tactice de intervenție complexe, respectiv 16 exerciții de intervenție simple la obiectivele și transporturile din responsabilitatea inspectoratului, cu implicarea unui număr de 109 jandarmi și un număr de 36 lucrători din instituțiile consemnate ale Planului de cooperare.
În perioada analizată, s-au consemnat în evidențele unității 3983 interogări în aplicația e-DAC, fiind verificate persoane ce au prezentat interes operativ pe timpul executării misiunilor specifice, fiind înregistrate 26 hit-uri pozitive conform prevederilor din Convenția de Aplicare a Acordului Schengen.
La data de 31.12.2024, încadrarea cu personal a statului de organizare al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Tulcea era situată la nivelul de 76,63%, fiind structurată astfel:
• 73,53% ofițeri
• 0% maiștri militari
• 78,24% subofițeri
• 60% personal contractual
La aceeași dată, structurile operative erau încadrate în procent de 77,42%, iar cele de suport în procent de 72,735.
Activitatea financiar-contabilă s-a desfășurat în conformitate cu reglementările legale în vigoare, asigurându-se efectuarea cheltuielilor în limita și destinația creditelor bugetare aprobate.
În anul 2024, s-a continuat efortul de îmbunătățire a gradului de dotare a personalului implicat în misiuni, unitatea recepționând 9 căști antiglonț și 9 veste antiglonț, 85 bastoane extensibile, 1 complet de pătrundere și intervenție, 41 veste anti-înjunghiere, 6 topoare pentru intrare forțată, 6 complete blocare trecere auto, 6 seturi conuri semnalizare pliabile, 2 camere foto DSRL cu obiectiv, 18 cătușe metalice, echipament de intervenție și protecție ( 20 tocuri piele pistol model 1974 cal. 7,65 mm, 4 baraje rutiere cu cuie, 2 detectoare portabile de metale, 1 set oglinzi inspecție autovehicule și 8 oglinzi telescopice portabile), echipamente de captură și imobilizare ( 3 dispozitive imobilizare câini talie mare, 3 clești prins șerpi) și 100 panouri de gard.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea va acționa și în anul 2025 pentru îndeplinirea cu responsabilitate și profesionalism a misiunilor și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică pentru cetățeni.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE